Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Slovenka žijící v Izraeli o útoku Hamásu. Se slzami v očích vylíčila běsnění teroristů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. října 2023
11:25
Autor: Barbora Holá - 
11. října 2023
10:47

V Izraeli žijí stovky možná tisíce Čechů a Slováků. Někteří před válkou utekli, podařilo se jim dostat domů, jiní na svůj let ještě čekají, dalšíí se rozhodli zůstat. Denně tak žijí ve strachu, jaký bude další den. Před raketami se schovávají v bunkrech. Z čeho mají největší strach? Jak popisují aktuální situaci ve válkou zmítané zemi? O tom v dnešním Epicentru velmi emotivně promluvila Slovenka Diana, která s manželem Izraelcem a dvěma dětmi v Tel Avivu žije už 13 let.

Na sirény jsou zvyklí. Bunkr, který je před raketami uchrání mají přímo v bytě. V centrálním Izraeli je situace podle Diany víceméně pokojná. Během dne se varovné signály a raketové útoky objeví tak třikrát, popsala Diana v rozhovoru pro Epicentru a dodala, že svým malým dětem situaci v zemi vysvětlují jako hru.  Sama ovšem přiznává, že jsou psychicky otřeseni a mají strach.

„Nevím, kdy jsem naposledy jedla. Spím tak možná 2-3 hodiny v noci. Nechápu, že taková nenávist má v tomto světě stále svoje místo,“ popisuje Diana a neskrývá emoce. Den kdy teroristé z Hamásu přešli hranice a co se tam dělo označuje jako něco, co absolutně nemůže pochopit.

Jen stěží zadržovala slzy

Diana přiznává, že z raket až takový strach nemají. Ví, že mají dobrý protiraketový obranný systém. Hrůzu jim ovšem nahánějí právě teroristé v ulicích. Některé příběhy z válkou zmítané země jsou děsivé a k lidem se dostávají ze všech koutů země. Hrozivé svědectví popisuje i Diana, s těžkým srdcem a slzami v očích.

„Já si myslím, že Hamás, jako teroristická organizace se prostě spoléhá na to, že my nebudeme sdílet co se tady děje a nebudeme o tom hovořit. Já si myslím, že právě v této chvíli bychom měli najít tu sílu. Abychom pochopili, s kým máme to dočinění,“ říká s odhodláním Diana a v rozhovoru otvírá opravdu děsivé příběhy. Nemluví se jí o nich lehce, často zadržuje pláč.

„Terorista vešel do bytu seniorky a sebral jí telefon a na Facebook živě vysílal, jak ji popravuje. A potom to uložil na soukromý profil, aby to našla i její rodina,“ popisuje jeden z otřesných momentů.

Hamás, zabil 40 miminek, některým z nich odřezal hlavy

„Dokonce našli ženu, která byla těhotná a měla vyřízlé dítě z břicha,“ neskrývá pláč Slovenska žijící v Izraeli a dodává „Myslím, že ještě budou nějaké další svědectví a myslím, že musíme najít sílu a musíme to sdílet, a musíme se tomu postavit nebo toto za chvilku může být i Evropě,“

Diana se stejně tak jako většina ostatních Češek a Slovenek touží dostat se svými dětmi do bezpečí. Ve válkou zmítané zemi čeká na svůj let. Do slovenského vládního speciálu se zatím nedostala a tak cestu domů začala řešit po své ose.

„Spoléhám na Izraelskou leteckou společnost, o které vím, že bude létat a nebude rušit lety. Na pondělí tak mám koupený let, který byl samozřejmě velmi předražený,“ uzavírá s nadějí Diana.

Její manžel se mezi tím dobrovolně přihlásil k armádě. „Je nahlášen jako dobrovolník. Říkal, kde bude moci, tam pomůže. Akorát si šel k právníkovi nechat ověřit podpis na žádost o zbraň. Vyřídil si i potvrzení od lékaře, že může mít zbraň,“ uzavřela Diana.

BUBLAVA ( 12. října 2023 02:57 )

Zkuste odporně neurážet a aspoň trochu zjistit historii o životě na tomto území... Opět se hlásá jen "jedna pravda", pane Pravdo. Jakmile média píší neobjektivně jednostraně, buďme ve střehu.

BUBLAVA ( 12. října 2023 02:50 )

👌👌👌

BUBLAVA ( 12. října 2023 02:49 )

Přesně, hlavně objektivní informace z obou stran.....

BUBLAVA ( 12. října 2023 02:47 )

Pište a informujte o historii a vývoji vztahů Židů a Palestinců objektivně!!!!

lucie13 ( 11. října 2023 20:51 )

No a paní Diana asi jaksi neví, že sice žije 13 let v Izraeli, ale že to je Palestinská země, na které si židovská menšina vyhlásila 1948 nezávislý stát. První, kdo to uznal, bylo USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa