Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Generální ředitel ČT Souček nastupuje. Co ho čeká? A co říká na svou královskou mzdu?

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá, Pavlína Horáková - 
30. září 2023
12:58

Už v pondělí usedne na pomyslný trůn České televize nový generální ředitel Jan Souček. Po dvanáctiletém panování střídá ve funkci Petra Dvořáka. Jaký bude jeho nátup? Co si vezme s sebou? A co říká na svůj plat vrcholového manažera, který mu každý měsíc přistane na účtě?

Začátkem nového týdne Jan Souček otevře dveře své nové kanceláře a ujme se vedení České televize. Nervozitu podle svých slov nepociťuje. V Epicentru studia Blesk Zpráv moderátorce Pavlíně Horákové prozradil, že se na svůj nástup poctivě připravoval a podle něj  je atmosféra na chodbách televize přátelská a žádné negace od lidí necítí.

Nervózní? Nejsem. Já jsem strávil celé letošní léto, poslední tři měsíce od volby, která probíhala 7. června, přípravou na to, co nastane teď v neděli. Prvního, respektive v pondělí 2. října, takže vlastně je to velmi plynulý přechod,“ okomentoval Jan Souček, který ještě donedávna řídil brněnské studio ČT.

Čenda půjde se mnou

Ostatně na svůj velký den nebude nový šéf České televize sám. Doprovodí ho jeho největší přítel, pes Čenda. Toho si Jan Souček pořídil z útulku a nechce ho doma nechávat samotného, protože trpí separační úzkostí. Souček v Epicentru uvedl, že bude na Kavčích horách podporovat Dog friendly pracoviště. A co rituály nebo talismany, bude mít nějaké?

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

„Do kanceláře si vezu z Brna takovou velkou kytku, což je monstera, moje památka na mého dědečka. To byla klíčová postava mého dětství. Není to talisman, ale vlastně takové nějaké zhmotnění mého zakotvení v hodnotách, ve kterých jsem byl vychovaný,“ zavzpomínal Jan Souček.

Nová funkce, nový plat

Souček si jako vrcholový manažer České televize přijde měsíčně na mzdu ve výši 289 000 Kč, což je o 47 000 Kč více, než dostal jeho předchůdce Petr Dvořák. Součástí smlouvy je také roční bonus, ten by mohl být až do výše desetinásobku měsíčního platu, tedy 2 000 890 korun. Podle nového šéfa ČT je tato suma v pořádku.

Je to naprosto adekvátní, když se podíváte, jakým způsobem, v jaké výši jsou hodnoceni manažeři podobně velkých institucí s podobně velkým počtem zaměstnanců a s nepoměrně menším dopadem a zodpovědností vůči veřejnosti, tak zjistíte, že tento typ manažerů v České republice pobírá základní mzdu na dvoj, troj až čtyřnásobku toho, co budu pobírat jako generální ředitel České televize,“ uvedl Souček s tím, že Radě ČT, která stanovila výši jeho platu, nastínil  mechanismus výpočtu mzdy a ta ho stanovila po vzájemné dohodě o něco níž, než by stanovil výpočet. 

„Česká televize má v tuto chvíli 3250 zaměstnanců. Zhruba další tisíce lidí jsou externisté, kteří vytváří obsah České televize. Je to velká odpovědnost. Takže 289 000 měsíčně je velmi adekvátní suma i českému prostředí,“ dodal Souček.

Jen pro porovnání web Platyuredníku.cz v červnu zveřejnil  informaci o platech a odměnách vysoce postavených úředníků a šéfů státních institucí. Například bývalý generální ředitel České pošty si loni přišel na zhruba 4,3 miliónů hrubého a na odměnách si odnesl asi 1,2 miliónu korun. Nebo generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda si podle webu v roce 2022 vydělal 4 227 258 korun, tedy pobíral přibližně přes 350 000 korun měsíčně.

Video  Průvan v ČT: Nový ředitel Souček představil změny ve vedení televize  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Slovo nejde neexistuje

Souček do televize podle svých slov nastupuje jako týmový hráč s cílem změnit komunikaci televize. Chce aby instituce byla otevřenější, přátelštější ve vnějším působení. Současně chce aby Česká televize byla otevřená, moderní, dynamická a vstřícná i vůči zaměstnancům.  A frázi „to nejde“ nepřipouští.

„Když mně někdo dlouho říká, že to nejde, tak já si sundávám sako a vydávám se do mikro managementu ukázat, že to jde. Oni si to potom často rozmyslí, než řeknou, že to nejde,“ uzavírá nový generální ředitel Jan Souček, těsně před nástupem do funkce.

V Epicentru Souček promluvil také o výrazných tvářích ČT jako například Jakubu Železném, který odchází z pořadu Události, komentáře, nebo možných změnách v pořadu 168 hodin, který moderuje Nora Fridrichová

UFO1 ( 1. října 2023 07:52 )

Platit kanály, zrušit konces.poplatky

UFO1 ( 1. října 2023 07:50 )

Nesympatik, zrušit ČT

krapotkin ( 30. září 2023 16:35 )

Předně by měl vykopnout Moravce a jemu podobné, neužitečné tlučhuby a také změnit přístup k divákům - snížit počet filmůpro pamětníky (na tom měl Dvořák založenou živnost), obřas dát něco nového, na co se dá koukat zrušit reklamy, podvodně nazývané sponzor pořadu a pak odejít jako poslední a zhasnout.

milan1203 ( 30. září 2023 15:39 )

Hold Slovaci maj rozum a zrušily si polatky za tv,,,,, doufam že i Češi zruši poplatky za tv ,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,,,­,,,,

jikopec ( 30. září 2023 15:10 )

Generální syslík nastupuje do funkce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa