Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rada ČT schválila mzdu nového ředitele: Souček bude brát víc než Dvořák! Na kolik si přijde?

Autor: Jiří Chábera - 
20. září 2023
18:26

Rada ČT zvolila v červnu nového generálního ředitele. Po dvanácti letech vystřídá Petra Dvořáka dosavadní ředitel České televize Brno Jan Souček. Veřejnoprávní televize s rozpočtem sedm miliard korun a obrovským vlivem se ujme 1. října letošního roku. Téměř vše je na jeho příchod přichystané, zbývalo dořešit posledních pár detailů, třeba jeho mzdu. Souček bude pobírat měsíčně o 47 tisíc korun víc než jeho předchůdce, schválila dnes Rada ČT. A už se nový šéf stěhuje do kanceláře po Dvořákovi?

Komplex budov na Kavčích horách bude mít nového ředitele. Na 11. jednání Rady ČT byli hosty současný generální ředitel Petr Dvořák i nastávající generální ředitel Jan Souček. Nejdůležitějším bodem programu jednání byl bod číslo 3, totiž Předání funkce generálního ředitele. Radu ČT informovali o průběžném procesu předávání kompetencí oba ředitelé. „Proces předávání funkce probíhá v souladu s plánem, který byl projednán a odsouhlasen Janem Součkem,“ řekl Radě ČT Dvořák.

Ředitel ČT Brno Jan Souček uvedl, že „nemá připomínky a vše je tak, jak to zaznělo.“ „Domlouváme se ještě na parametrech předání jednotlivých dokumentů,“ okomentoval Souček fungující spolupráci s Dvořákem. Na otázku předsedy Rady ČT Karla Nováka, zda se vše stihne, Souček odpověděl, že „se vše stihne určitě do 30. září.“ 

O 47 tisíc měsíčně více

V dalších bodech informoval předseda Rady České televize Karel Novák i o přesné výši mzdy nového generálního ředitele. Vysvětlil, že výše mzdy se odvíjí od průměrné mzdy v České televizi, ta činí 48 tisíc hrubého měsíčně. Nový generální ředitel si přijde na šestinásobek, tedy na hrubou mzdu 289 tisíc korun měsíčně.

Předchozí ředitel Petr Dvořák si přišel na bezmála sedminásobek průměrné mzdy v České televizi (242 tisíc korun). Reálně jde tedy o „zploštění“, avšak když se vypočítávala jeho mzda, průměr byl menší. Souček tak bude brát o 47 000 korun více, než doteď dostával Dvořák. Zda nový ředitel obdrží i odměnu, bude rozhodovat výlučně Rada ČT.

„Nefunkční“ čip 

Současný generální ředitel České televize Petr Dvořák zažil o přestávce drobné „faux pas“. Zápolil totiž s čipem od dveří, který ne a ne spolupracovat. Nakonec ale vše dobře dopadlo, čip se probral a zatím stále ještě ředitele ČT do dveří pustil. 

Jménem rady pak její předseda Karel Novák poděkoval za dvanáctileté působení Petru Dvořákovi v čele veřejnoprávní televize. V bilančním proslovu zhodnotil svoje působení v číslech, včetně připravenosti rozpočtu. „Česká televize je v současné chvíli finančně stabilizovaná a jsem přesvědčen, že je připravena vydržet delší dobu bez velkých zásahů i proto, že ke konci letošního roku bude mít na účtu přibližně 1,9 miliardy korun.“ To je podle Dvořáka významně víc, než je v dlouhodobém plánu ČT, který plánovala rada.

Ten v emotivní řeči na konci poděkoval všem kolegům. „Bez nich by se totiž televize dělat nedala,“ vysvětlil Dvořák. Ocenil také přízeň diváků a jejich důvěru včetně toho, že disciplinovaně platí koncesionářské poplatky. „Chtěl bych poděkovat divákům za to, že věnovali České televizi svou přízeň a chtěl bych poděkovat hlavně plátcům televizních poplatků, že jsou tak disciplinovaní a ty poplatky opravdu platí,“ uzavřel Dvořák.

Klíče ještě nedostal

Zda již došlo na symbolické předávání klíčů od kanceláře ředitele, odpověděl po jednání rady Souček s úsměvem. „Klíče jsem od Petra Dvořáka ještě nedostal, bude totiž uklízet kancelář až 30. září v sobotu, takže si je vyzvednu až s mandátem 1. října,“ popsal Souček. Předtím, než definitivně převezme kancelář po Dvořákovi, bude Jan Souček hostem pořadu Epicentrum Blesk Zpráv 27. září.

Video  Hráči: Generální ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, poplatcích za TV i Železném a Fridrichové  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jikopec ( 28. září 2023 16:07 )

To je náš nový televizní syslík.

stoura ( 23. září 2023 05:45 )

No vidíš, a Dvořák ještě dostal zlatý padák tři miliony!!!

stoura ( 23. září 2023 05:43 )

Jediná pomoc je, přestat za tu podělanou ČT platit!!!

Květoslava Velanova ( 21. září 2023 11:45 )

Pokud jsem správě počítala, tak nový pan ředitel ČT bude mít plat cca 290 000 kč,tj.ještě o ,47 tis.více, než měl minulý.. A pak se divíme, že se budou zvedat poplatky? To ČT nestačí ročné 7 - 8 miliard?. Ať si televizi zakódují a ať si ji platí ten,kdo se na ni bude dívat. Pak se uvidí , kolik bude mít sledovatelů. Já ji platím mnoho let, nedívám se na ni, protože programy nejsou pro mě. Přijde mě to jako nezákonné obohacování, když musím platit něco, co nevyužívám.

krapotkin ( 21. září 2023 10:40 )

ANO nadarmo veřejně nemluví o nové totalitě, která lidem nic nedává, ale jen jen okrádá.

Zobrazit celou diskusi