Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bezpečnostní analytik Smetana: Ukrajina narazila. Největší překážkou jsou ruské miny

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
8. srpna 2023
05:00

„Největší překážkou pro Ukrajinu, a zvláště to platí pro jižní část fronty, jsou ruské obranné pozice, především tedy miny,“ vysvětlil v Epicentru Blesk Zpráv  bezpečnostní analytik z Institutu mezinárodních studií FSV UK, Michal Smetana. Ve studiu také hovořil o tom, proč jsme k použití jaderných zbraní nejblíže v historii.

„Rusko budovalo tu tzv. Surovikinovu linii, která je pojmenovaná podle generála, který zadával tyto obranné pozice. Pro Ukrajinu znamená boj s hustě zaminovaným územím velkou překážku,“ popsal situaci na frontě s tím, že je tam také celá řada dalších protitankových překážek, zákopů a opevnění. „Té útočící armádě, kterou je v současném momentě Ukrajina, vlastně způsobují velké problémy a je to typ operace, který je náročný na koordinaci a také na ztráty. Ukrajina zde do nějaké míry skutečně narazila a postup je pomalejší,“ uvedl Smetana.

Vzhledem k nedostatku techniky a pomalému postupu je ukrajinská operace náročnější, než se původně předpokládalo,“ pokračoval.  Rusko podle něj předpokládalo, že odminování bude obtížné a umístilo miny tak, aby ničily ukrajinskou techniku.

Jaderná hrozba

Řeč ve studiu přišla i na hrozbu použití jaderných zbraní. „Z té dynamiky, kterou vidíme a co jsme se dozvěděli o tom, jakým způsobem Rusko mluví s Indií a Čínou …oba státy, Indie a Čína, jsou pro nás státy, ze kterých nemáme úplnou radost, protože nepodporují západní sankce a netlačí na Rusko tak, jak bychom chtěli, je patrné, že i pro ně je velmi důležité, aby Rusko jaderné zbraně nepoužilo,“ vysvětlil analytik, pro obě země je klíčové dodržet tzv. jaderné tabu. Smetana dále poznamenal, že obě země se snažily tlačit na Rusko a ukázat mu, že pokud by se k nějakému jadernému kroku rozhodlo, jejich postavení by se v konfliktu mohlo zásadně změnit. Zároveň, ale podle Smetany i Rusové vnímají tuto situaci podobně a uvědomují si vysoké politické náklady, které by s sebou takové rozhodnutí přineslo.

Hrozba použití jaderných zbraní je podle analytika velmi malá a to i přesto, že „vlastně existuje takové širší povědomí, že od první poloviny osmdesátých let nebo dokonce od roku 1962, kdy byla ta známá karibská raketová krize, jsme možná tomu použití stále nejblíž.“  Smetana také zdůraznil, že bychom rozhodně neměli zastavit naši podporu Ukrajině z obav  z použití jaderných zbraní: „Ale potřeba je mít na paměti, že ta rizika tam prostě jsou, nejsou nulová, a to, že se tak nestalo od roku 1945, prostě neznamená, nikdy není žádná šance, že se to prostě nestane znovu.“

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

milan59 ( 8. srpna 2023 11:36 )

Asi jim sežene tu mňamku jako on používá a všichni pak budou jen natahovat ručičky a žebrat

milan59 ( 8. srpna 2023 11:35 )

Wau a co dělají ti UA hlídači,že nevidí jak jim tam někdo dává miny ??

pragver ( 8. srpna 2023 08:46 )

Na Donbase proti sobě několik let už před zvolením Zelenského bojovala ukrajinská armáda s donbaskými separatisty. Separatista je člověk majícího tendence k odtržení se. Nejčastěji se jedná o situaci, kdy si někdo přeje odtržení a osamostatnění určitého území, vznik nového státu. A Zelenský před svým zvolením sliboval všem na Ukrajině, že zajistí na Donbase mír !
A co tenhle komediant Zelenský po svém zvolení vyřešil ? Zatáhnul do konfliktu USA ,Rusko, Evropu a svět! Jak si Zelenský představuje tu jednotnou Ukrajinu ???? Na východě Ukrajiny, na druhém břehu Dněpru žijí převážně rusky mluvící Ukrajinci ! A co s nimi bude ? To chce všechny ukrajinské občany ruské národnosti (nyní asi 10-7 mil obyvatel) odsunout mimo, nebo je všechny pozabíjet, převychovat ? Zrušit jim ruské školy, ruský jazyk, pravoslavné vánoce, náboženství.... ?
A to ve 21. století Evropě a světu nevadí ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa