Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. srpna 2023
15:33
Autor: Pavlína Horáková - 
7. srpna 2023
14:30

Válka na Ukrajině trvá už 530 dnů, více než rok se Ukrajinci brání ruské brutalitě. Kreml pokračuje ve svých útocích na civilní cíle, ať už se jedná o obytné domy, nemocnice, školy či třeba transfuzní stanice. Nicméně i Rusové už si zažili, co znamená strach z války, nad Moskvou bylo sestřeleno několik dronů, námořní dron zneškodnil ruskou výsadkovou loď a pod útokem se ocitla i „brána na Krym“ Čonharský most. Bezpečnostní analytik Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií FSV UK v pořadu Blesku Epicentrum rozebíral nastalý průběh války, kdo má momentálně navrch i kdy pravděpodobně skončí válka. Podle experta to však letos nebude.

Podle Smetany nejde přesně říct, která strana má v současné době na bojišti převahu. „Co se ale dá říci, je, že Ukrajina je aktuálně ta strana v konfliktu, která má iniciativu na bojišti, tzn. je to především ta strana, která se snaží o ofenzívní operace a nějakým způsobem je to především ona, která hlavně určuje, kde se odehrávají ty hlavní kritické střety,“ vysvětlil analytik.

Vytyčil rovněž, co jsou nyní ony „kritické střety“ a kde k nim dochází. „Po zimě, kdy Rusko bylo tou stranou, která měla iniciativu, jsme přešli do jara a další fáze této války. Ukrajina se rozhodla provést dlouhou připravovanou ofenzívu, na kterou si vybudovala několik brigád vybavených dodávkami západní techniky, západního materiálu, západní vyloženě i poměrně pokročilé techniky, jako jsou západní tanky, bojová vozidla pěchoty a další mechanizovaná vozidla, a rozhodla se provést ofenzívu. Po řadě spekulací, co bude ten hlavní směr, začala protiofenzivu na jihu, to znamená v Záporožské oblasti, kde se aktuálně se pokouší o průlom skrze obranné linie ruské armády,“ nastínil Smetana.

Specifikoval následně, že se bojuje na západě Záporožské oblasti, dále pak na hranici Záporožskou oblastí a Doněckou oblastí jižně od obce Velyka Novosilka. „Tam se dá říct je ten hlavní ukrajinský nápor,“ zmínil rovněž, že nadále pokračuje i tvrdý boj o Bachmut. „To je město, kde vlastně probíhá nejdelší bitva této války,“ Smetana otázku současných center války zakončil poznámkou, že ke střetům dochází na severovýchodě země v Luhanské oblasti, kde se Rusko snaží vývoj války zvrátit a zatlačit Ukrajinu více na západ.

Mnozí k probíhající ofenzivě vzhlíželi jako k cestě, jak ukončit válku, k cestě, jak by Ukrajina mohla dosáhnout finálního vítězství. Prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho velitelé však již před vypuknutím operace upozorňovali, že to tak nebude. Ani Smetana nevidí konec války blízko. „Jsem asi hrozně skeptický, ale aktuálně z toho, jak sledujeme konflikt, nevypadá to bohužel na to, že by se Ukrajině podařilo v nějaké krátké době mít takový úspěch, který mohl mít strategický efekt,“ hodnotí Smetana s tím, že stále je čas na to, aby obránci dosáhli zásadnějších průlomů. „Nedá se však očekávat, že by se situace na bojišti v horizontu třeba měsíců změnila tak, že by to vedlo k úplně jinému pohledu obou aktérů na to, co jsou ochotni akceptovat, aby došlo k tomu mírovému ujednání,“ komentoval dění.

„Samozřejmě můj osobní odhad je, jakkoliv se možná budu v tomto spíše rád mýlit, že spíš než cokoliv jiného, letos ještě konec války bohužel neuvidíme,“ uzavřel Smetana v pořadu Epicentrum.

18:50
Dnes

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

18:34
Dnes

Při výbuchu ruské rakety v Oděse na jihu Ukrajiny utrpělo zranění osm lidí, uvedla dnes média s odvoláním na místní úřady. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.

„Nepřítel podnikl raketový útok na Oděsu. Podle předběžných informací bylo zraněno osm lidí. Poškozeny jsou obytné domy a civilní infrastruktura. Na místě pracují záchranné složky,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper podle agentury Interfax-Ukrajina.

17:51
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

Zobrazit celý online

pragver ( 8. srpna 2023 00:33 )

Podle mě Ukrajinci vůbec nemají představu, co obnáší členství v EU ! Zřejmě počítají s tím, že jako největší stát Evropy si v EU nastaví svoje pravidla ! A to jejich kontaminované obilí tady budeme muset všichni žrát ze zákona a na povel !

turista.z. ( 7. srpna 2023 23:18 )

Rusky narod ma totalne vyprane mozky bohużel, a je presvedven, ze to je jedina cesta. Za Hitera, lid veril v identicke idee. Valka bude trvat jeste 4-6 let, dokud jedna ze stran vyćerpanim nepadne. Maji to rusove v genech, a budou davat k zbytecnemu zabijeni miliony lidi...

MarekBadatel ( 7. srpna 2023 23:05 )

V roce 1938 podpořili ukrajinští nacionalisté Henleinův protičeskoslovenský postoj a po Mnichovské dohodě získali zastoupení v autonomní vládě Podkarpatské Rusi. Její představitelé stupňovali požadavky na pražskou vládu a připravovali puč, který však byl odražen. To je z historie.

MarekBadatel ( 7. srpna 2023 23:00 )

Neznáte Ukrajince. Oni nejsou špatní ale jaksi také "odsud podsud" a také hledí na své zájmy na prvním místě. To dělá každý. Ale je tam silný nacionalismus (to jejich Slava Ukrajině) a snaha odstranit z Ukrajiny cizí vlivy. Ale někdy nechají převážit emoce. Např. v Praze když demonstrovali a pochodovali cca ty první demonstrace v roce 2022 tak jsem zahlédl i banderovské černočervené vlajky (to mne praštilo do očí) a nikdo jim nic neřekl. Nedávají pozor a nehlídají si podobné věci. Já vím že u nich to má jiný význam, ale oni musí hledět i na to co dělali banderovci po válce v ČSR a že bylo nutné proti nim bojovat a vojensky zasahovat.
V boji proti nim umírali občané ČSR.
Podle mne to dobře věděli ale jen to zkoušeli. Pak se nesmí divit že je lidé označují za banderovce když sami s tou vlajkou veřejně pochodují v centru Pahy, staví jim sochy an ukrajině a uznávají je za válečné veterány. A nevím jak s tímhle chtějí do Evropy která je spíše kosmopolitní a multikulturní.

pragver ( 7. srpna 2023 21:52 )

Nově vzniklé neutrální státy by hlavně tvořily bezpečnou hranici mezi NATO a Ruskem !!
Když se z Prahy dirigovalo Slovensku, tak se to Slovákům také nelíbilo a vyřešilo se to v roce 1992 rozdělením Československa. A ze Slovenska to bylo daleko blíž než je z Donbasu do Kyjeva. Taky jsme se tady mohli se Slovákama pozabíjet a všechno vymlátit a zničit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa