Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politická bomba po 10 letech: Brutální otřes ODS, který v sobě voliči stále mají, vzpomíná Němcová

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. června 2023
15:18
Autor: Markéta Volfová - 
14. června 2023
14:26

Výsledek, jaký vzhledem k rozsahu zásahu čekala, se ani po deseti letech nedostavil. I proto, senátorka a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) říká, že vědět, jak se v průběhu času kauza Nagyová (ne)vyvrbí, byla by pro to, aby tehdy Petr Nečas (ODS) vůbec neodstupoval. Následky tohoto přepsání politické mapy si občanští demokraté stále nesou a voliči také, říká.

„Teď, kdybychom měli ty karty rozložené v ruce, řekli bychom: Ne Petře Nečasi, zůstaň, protože je to všechno hodně na vodě. Ale v té chvíli, kdy se ta věc odehrála, byla ta nařčení z rozsáhlých zločinů tak masivní, že i ti tehdejší koaliční partneři říkali, že v takové vládě nebudou. Ve chvíli, kdy bouchla taková politická bomba, tak se to vůbec nedalo ustát,“ srovnává Němcová svůj pohled na pád Nečasovy vlády tehdy a teď.

Vzhledem k tomu nasazení na samém počátku celé kauzy, která znamenala pád vlády a přepsání politické mapy České republiky, vzhledem k vyjádřením tehdejších vyšetřovatelů na téma zlatých cihel v bankách a podobně, je ten výsledek velmi hubený,“ hodnotí senátorka, která po Nečasově rezignaci měla našlápnuto na pozici předsedkyně vlády. 

„Vyhodnotila jsem si to tak, že nemám ani moc na vybranou. Že jsem ten, kdo může pomoct ještě udržet ten ústavní demokratický princip. A pokud jde o ODS, tak že jsem ten, kdo ještě nějakou důvěru ve veřejnosti má a že tudíž se té role musím chopit,“ vysvětluje svůj tehdejší postoj k premiérské funkci. To, že na ni nakonec nedosáhla, za konec světa ale nepovažovala. „Pro mě bylo ohromným zklamáním to, že prezident dokáže pošlapat základní principy, na kterých ten stát funguje jen proto, aby si vytvořil vlastní mocenské centrum,“ říká Němcová v reakci na úřednickou vládu, kterou se rozhodl Miloš Zeman jmenovat namísto té její.

„Ten otřes byl tak brutální a tak masivní, že ty následky určitě ještě přetrvávají. Generace, která to zažila, ti, kteří už byli dospělí, ti to v sobě pořád mají a pořád to nějak hodnotí a myslím, že neustále to vliv na ODS má,“ shrnuje senátorka, jak si strana po deseti letech u voličů vede.

 

lucie13 ( 15. června 2023 08:55 )

Mafie ODS a jejich Ritrigové a spol. bohužel potrestaná nebyla. Je to výsměch všem voličům, od Nečase je pro mne ODS jako nejmenší zlo nevolitelná.
Šlehačkové sex párty v pracovní době ve vládních budovách, drahé kabelky, sledování manželky a zneužití pravomoci atd.
O tom, co předvádějí teď, nemluvě. Jen díky nim se dostal Babiš k moci. Neuměli nic jiného než kritizovat výdaje během corony, přitom jsme se v rámci EU za corony zadlužili nejméně. Slepenec po coroně zvedl dluh o 427 miliard (rok 2022 a je to nejvyšší nárůst od roku 1993) a jsme procentuálně jedna z nejvíce zadlužených EU zemí po coroně! K tomu nás táhnou nebývalou inflací, předraženými komoditami a sáhnou k něčemu takovému, že okradou nejslabší skupinu - důchodce - a sami sobě přidají mezi 11.500-33.400 CZK měsíčně. ODS by měla lézt kanálama!

Uživatel_5541614 ( 14. června 2023 15:50 )

Stárnoucí, zapšklá a zlá ženská, jejíž politické názory nikoho nezajímají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa