Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. prosince 2022
15:30
Autor: Markéta Volfová, swp - 
8. prosince 2022
14:00

Zatímco Rusko pokračuje v útocích na ukrajinskou infrastrukturu, vedení tamní vojenské rozvědky nemá pochybnosti o blížící se porážce Putinovy armády. Ruské ministerstvo zahraničí uvádí, že je země připravená vrátit se k jednání o bezpečnostních zárukách se Západem. S myšlenkou jejich poskytnutí přišel francouzský prezident Emmanuel Macron. Prohrálo už Rusko válku? Nejen na tuto otázku odpovídal v pořadu Epicentrum politický geograf Michael Romancov.

Ze zajištěných dokumentů podepsaných Vladimírem Putinem, jejichž závěry nedávno zveřejnil královský institut spojených zpravodajských služeb, plyne, že Rusko plánovalo Ukrajinu dobýt za 10 dní. Podle Romancova záleží, zda jsou tyto dokumenty pravdivé.

„První informace byly o tom, že Rusové předpokládali, že jejich vojenská operace bude velmi rychlá, že v podstatě dřív než na to svět stačí nějakým způsobem zareagovat. Mluvilo se o třech dnech, teď se ten horizont tedy jako posunul na 10 dní vzhledem k velikosti země, kterou Ukrajina je, tak těch 10 dní jaksi vypadá reálněji,“ uvedl politický geograf a dodal: „I tak to byl naštěstí pro Ukrajinu strašlivým způsobem ‚přepálený', nesmyslně ambiciozní plán.“

Ruský režim postavený na lži

Podle Romancova je Putinův „problém“ v tom, že celý jeho režim je postavený na lži. „Nejen, že Rusko lže o tom, co dělá směrem do světa, ale ruské politické elity lžou Rusům a Rusové zase lžou ruským politickým elitám,“ řekl v Epicentru Romancov s tím, že ruský prezident vytvořil režim, kde jsou všechny podstatné kompetence v jeho rukách.

„On nekomunikuje svá rozhodnutí ani s představiteli vlády, ani s představiteli ozbrojených sil, ale s nějakým tím tzv. vnitřním kruhem, o kterém se vlastně dodnes tápe, kdo tam patří nebo nepatří,“ dodává Romancov.

Jak vypadá porážka?

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky nedávno zmínil, že „porážka Ruska je daná věc“ a Rusové to již vědí. Je toto přehnaný optimismus? Podle Romancova je už nyní jasné, že Rusko ve válce neuspělo.

„Otázkou je, co si kdo představí pod termínem porážka, protože my máme všichni tendenci porážku vnímat optikou konce nacistického Německa ve 2. světové válce, a to je něco, co se teď jako evidentně dít nebude. Nicméně ta porážka může mít spoustu jiných podob, např.  ruská armáda už vyklidila velkou část ukrajinského území, která obsadila, myslí si odborník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

9876543 ( 9. prosince 2022 11:34 )

Jen lokajové uvěřili , že Puuutin chce denacifikaci Ukrajiny...když neonacismus se vyskytuje snad všude i v Rusku.
Samozřejmě že mu jde o Ukrajinu, aspoň velkou část­...ne­rosty,­úrod­ná zem, hlavně plyn, a pracovití Ukrajinci.
Puuutin je blázen a megaloman, patří do detenčního zařízení..nejlépe kriminál...
Ukrajině přeji vítězství, s co nejmenší ztrátou zejména na životech...a tolik potřebné teplo..

Milan Vinický ( 8. prosince 2022 22:25 )

Milan Vinický ( 8. prosince 2022 22:21 )

Romancov mi vždycky tím svým opičím srostlým obočím připomínal Kubu z Váchalova románu "Krvavý román". Do jisté míry jej obdivuji, protože jen málokdo by dokázal svoj iživotní dráhu spojit se lží, pomluvami a nesmysly jako on. Romancov samozřejmě není žádný expert. Jen opakuje to, co chtějí USA a EU.

pindal ( 8. prosince 2022 19:36 )

To je fakt expert.

Soliter56O ( 8. prosince 2022 19:09 )

A teď ještě tu o červené Karkulce ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa