Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Duel europoslankyň: Na Rusko se chystá 8. sankční balíček. A jak se využije zmražený majetek oligarchů?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. prosince 2022
15:53
Autor: Pavlína Horáková, vol, for, inf - 
1. prosince 2022
14:00

Hosty pořadu Epicentrum byly české europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO). Političky okomentovaly nejen poslední rozhodnutí komisí a parlamentu, ale také to co je v plánu dál. Například využití zmraženého majetku ruských oligarchů na obnovu Ukrajiny. Což je nejspíše i nutné, protože Ukrajinu nemůže financovat jenom Evropa. Tématem byla i energetická krize a jednání současné vlády, která je podle Charanzové pomalá a jedná málo. Naopak Vrecionová si rýpla do vlády předchozí.

Místopředsedkyně europarlamentu Dita Charanzová si myslí, že reakce unie na ruskou agresi byla jasná. „Přitvrdili jsme sankce vůči režimu Putina a pomáháme vojensky a finančně. Nově jsme schválili 18 miliard eur pro Ukrajinu a hledáme cesty v tom, co nyní potřebují,“ uvedla na úvod. Zmínila, že je nutné především řešit nadcházející zimu, kdy budou lidé potřebovat zajištění tepla.

Vrecionová zmínila, že válka bude pokračovat a musíme se připravit na to, že hrůzné obrazy uvidíme ještě dál. A připomněla, že unie připravuje další sankční balíček. „Připravuje se osmý balík sankcí, kde by mělo dojít k tomu, že by se ty zmražené peníze ruských oligarchů mohly použít na podporu Ukrajiny,“ připomněla v pořadu Epicentrum jednu z nových reakcí evropských politiků na válku na Ukrajině. Potěšilo ji i usnesení, které označilo Rusko za stát podporující terorismus.

Podle Charanzové je to krok správným směrem, jelikož v budoucnu musíme myslet i na to, že poválečnou obnovu Ukrajiny nemůžeme jako Evropa celou zasponzorovat. „Proto jednáme s USA a s dalšími státy. Jsem ráda za to, co se děje v Bruselu,“ konstatovala s tím, že je ale u zabavování majetku debata teprve na začátku a vyřešit se musí především právní otázky. Věří nicméně, že by to mohlo být za pár měsíců uvedené vchod.

Vrecionová: Není vhodná doba trestat Maďarsko

V další části pořadu se političky dotkly i další aktuality, a tedy zablokování miliard pro Maďarsko, které zastává odlišný postoj k válce, než ostatní státy. Zatímco Charanzová hlasovala pro přijetí návrhu, Vrecionová se hlasování zdržela, v pořadu Blesku uvedl proč

„Jsem pevně přesvědčená o tom, že na to není vhodná doba – ač mám osobně velké výhrady k tomu, co říká a dělá Viktor Orbán. Musíme řešit Ukrajinu, pomáhat ji. A potřebujeme také, aby s námi Maďarsko mluvilo jako člen EU. Nakonec vždy se povedlo s Orbánem nějak jednat a hlasoval pro sankce,“ konstatovala a uvedla, že ve výsledku Orbán minimálně na samotné Radě nakonec nic neříká.

Charanzová je ale trošku jiného názoru. Podle ní musíme jako Evropa táhnout za jeden provaz a Maďarsko v tom nepomáhá. „Neřekla bych, že vždycky souhlasilo. A vždycky na ně čekáme, nyní stále neschválili vstup Finska a Švédka do NATO,“ zmínila a informovala o tom,  že samo Maďarsko navíc uznalo, že má vnitřní problémy – například korupci.

Političky v další části pořadu okomentovaly také energetickou krizi či třeba zastropování cen. Více se dočtete již zítra na Blesk.cz nebo v záznamu rozhovoru.

Video  Epicentrum - Veronika Vrecionová a Dita Charanzová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

sidneyfoster ( 2. prosince 2022 09:15 )

Vzhledem k účinnosti předchozích sankčních balíčků bych raději navrhoval nějaký podpůrný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa