Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak děravý je vládní deštník proti drahotě? Sociolog o tom, koho krize v Česku nejvíce drtí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. listopadu 2022
15:44
Autor: Markéta Volfová - 
30. listopadu 2022
14:00

Stoupá počet Čechů, kteří si ze svého měsíčního příjmu nenašetří vůbec nic, uvedl to sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop v pořadu Epicentrum. Nejhůře jsou na tom chudší domácnosti s malými dětmi, důchodci jsou na tom ale o špetku lépe. Obecně si pak lidé připlatí od listopadu 3 tisíce korun navíc za nezbytné výdaje a šetří doma i na dětech. Prokop promluvil také o tom, jak se vlastně drží vláda Petra Fialy (ODS), kdo se má v Česku nejlépe a jak to bude s nezaměstnaností.

„Musíme si zvyknout, že tu máme přerušovanou krizi. Jsou tu velké veřejné náklady i stres, takže se krize projevila už v době covidu v duševním zdraví,“ uvedl sociolog Prokop na úvod s tím, že krize se nějakým způsobem dotkla až 25 % obyvatel.

„Ekonomicky vzrostl počet domácností, které nenašetří nic nebo vůbec nic z 19 % na 35 % a jsou to hlavně chudší domácnosti s dětmi. Většina z nich není schopná generovat žádné úspory a jdou i do mínusu,“ dodal Prokop na dotaz, kterých domácností se krize dotkla nejvíce.

Měsíčně přes 3 tisíce na výdajích navíc

Překvapivě ale krize tolik nepotápí důchodce, jak dodává Prokop. Samozřejmě jsou stále nízkopřijmové domácnosti seniorů, které mají problémy, ale díky valorizaci důchodů se jejich situace nezhoršila markantním způsobem.

„Mimořádná valorizace bohužel pomáhá více střední a vyšší třídě, protože se nezvyšuje ta základní složka,“ dodal Prokop s tím, že by měla být udělaná jinak, protože je velmi nákladná a kvůli ní i odešlo do důchod více lidí předčasně, protože chtěli valorizaci stihnout.

Poměrně přesně pak podle experta víme, o kolik se vlastně lidem zvýšily nejnutnější náklady. „Od listopadu 2600 korun na bydlení, plus nějakých 700 korun za jídlo. Tedy za věci, které si nemůžete odpustit, utrácíme přes 3 tisíce korun více,“ uvedl v pořadu Epicentrum.

Češi šetří, na investice ale nemají

Je vidět také to, že lidé šetří. Ať už na tom, že omezují teplotu v bojleru nebo že méně topí. „Už není potřeba moralizovat, ale jak zefektivnit šetření. Což se snaží vláda, ale měli by to dělat i dodavatelé energií,“ konstatoval pro Blesk Zprávy. „To že vytápíte o 3 stupně méně, tak vám ušetří peníze, ale liší se to podle toho, jestli máte zateplený byt nebo velký dům,“ upřesnil pak, na co se lidé musí také dívat.

„Je tu Zelená úsporám, která hradí i 50 % nákladů a chystá se program, co bude hradit drtivou většinu chudým domácnostem. Myslím si, že by ale mělo být ještě jednodušší úvěrové schéma,“ uvedl Prokop k tomu, jestli by měla vláda sponzorovat zateplování apod. Zdůraznil, že ale mnoho lidí nemá prostě ani na 50 % nákladů a proto je dobré i myslet na bezúrokové půjčky.

Občas ale Češi šetří i na místech, které nedávají smysl, jak zmínil Prokop. Například na vzdělávání a na dětech ve smyslu zajišťování aktivit a kroužků, které jsou především pro chudší děti naopak klíčové, aby se socializovaly a aby se držely i v kolektivu svých vrstevníků. „Když vypadnou od kolektivu, tak to vede k selhávání ve vzdělávání,“ konstatoval.

Roste také „melouchaření“ a Prokop se obává, že situace povede k nárůstu šedé ekonomiky. „Spousta kroků vlády k tomu může vést. Třeba i zrušení EET,“ uvedl. Dále ve studiu Blesku hovořil i o možném nárůstu nezaměstnanosti a o tom, co vlastně pociťují demonstranté proti vládě. Oznámkoval i Fialův kabinet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tomasj ( 30. listopadu 2022 16:48 )

Nejchudší občané s příjmem 0Kč nedosáhnou na žádné sociállní dávky a jsou novodobí MUKLové, likviduje je MPSV spolu s MZD neb díky jejím zákonům musí člověk s nulovými příjmy a nemajetný platit měsíc co měsíc zdravoní pojišťovně 13,5% z minimální mzdy dnes 2187Kč/měsíc. Stát je tímto chce vyhladovět a zlikvidovat. Ať si ro ministři zkusí nemít ani korunu a muset platit desetitisíce za zdravotní pojišění, takové lidi nikdo nezaměstná neb nemají peníze na dijíždění do prácem ubytování a stravu, než by došla 1. výplata tak pojdou hladem a mrazem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa