Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rakušan v Blesku: Přiznal chyby vlády! Ministr čelí výhrůžkám. A proč by demonstranty poslal do Ruska?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. listopadu 2022
14:55
Autor: Markéta Volfová, swp, Nikola Forejtová - 
28. listopadu 2022
05:00

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) úřaduje již jeden celý rok. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se ministerskému předsedovi daří v pětikoalici držet klid, a to i přes složité období, ve kterém vláda vkročila do čela republiky. Uznal, že má vláda chyby v komunikaci, což se odráží i na nespokojenosti lidí, kteří masivně demonstrují. Věří ale, že má vláda stále vysokou podporu. Co se týče jeho, on sám pozoruje změnu v chování v lidu, kdy se nyní potkává s lidmi s dvojími názory. Dříve byl hlavně oblíbený starosta, jak uvedl v pořadu Epicentrum. Neplánuje ale posílit ochranku, leda, pokud by byla ohrožena jeho rodina. Okomentoval také vyvěšení plachty s Putinem, válku na Ukrajině a pokračující migrantskou krizi.

„Daří se mu klidným způsobem udržovat vládní jednotu a koncentraci. Neumím si představit vládu, která by nastoupila v tak těžké době, jako ta naše,“ okomentoval Rakušan složité období, v kterém kabinet Petr Fiala (ODS) převzal premiérské křeslo. Podle Rakušana má Fiala skvělé vedení i přes extrémně těžkou dobu.

Třetinová důvěra lidu pak podle Rakušana není tak špatným číslem, když vláda čelí těm věcem, kterým musí čelit, jak uvedl na dotaz moderátorky, co říká na průzkumy veřejného mínění. „Doufáme, že tam kde jsme jistou slabinu měli, tedy lepší komunikace, se zlepší,“ dodal v pořadu Epicentrum a upřesnil, že má vláda již strategický plán o komunikaci jednotlivých rezortů. 

Rakušan popřel, že by byl válečný štváč. „Já válku nesnáším, je to něco odporného a možná i proto je tu můj radikální postoj k Putinovi,“ konstatoval. Rakušan zavzpomínal na to, že měl doma uprchlíky a že mu ukazovali fotografie z Vánoc, kde už byli i lidé, kteří nyní kvůli válce nežijí. „Jestli je někdo válečný štváč, tak je to Vladimír Putin.“

Rakušan: Ochranku neposiluji, opatření učiním jen kvůli rodině

Moderátorka se zajímala o to, jak pociťuj nevůli lidu on osobně. Vyjma masivních demonstrací, kde Rakušan zdůraznil, že demonstranty nijak neodsuzuje. „Býval jsem oblíbený starosta. Vyhrával jsem volby a lidé se na mne usmívali. Nyní dostávám dvojí reakce a zažil jsem to i včera s dětmi během rozsvícení vánočního stromečku. Chodili za mnou lidé, kteří mi vyjádřili podporu, ať vydržíme. A pak chodí lidé se strachem, kteří se ptají, proč to děláme, jestli bychom neměli nakupovat ruský plyn,“ uvedl ministr v pořadu Blesku.

„Výhrůžky nepříjemné jsou, ale ti lidé mají statečnost jen v davu a v anonymním online prostoru, ale nefňukám a nebrečím, je to moje práce. Je přirozené negativní i pozitivní reakce,“ dodal také Rakušan s tím, že ale ochranku posilovat nebude a na hřiště s dětmi či nákup chodí bez ní. „Pokud mi někdo bude vyhrožovat, tak jsem si zvykl. A pokud někdo vyhrožuje mé rodině, tak ta opatření vykonám,“ dodal.

„Věděl jsem, že plachta s Putinem vzbudí emoce“

Během další části pořadu vicepremiér okomentoval i vyvěšení pytle na mrtvoly s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, ke kterému vnitro přistoupilo v říjnu letošního roku.  „Česká republika a historie má momenty, kdy jsme se báli označit zlo. Báli jsme se vyhrocené debaty, co je zlo, co ho představuje a jak ho smíme ztvárňovat. Můj nápad to nebyl, ale spolku dekomunizace a mě byl představen. Bylo mi jasné, že to vzbudí obrovitánské emoce, ale já tu debatu otevřít chtěl,“ okomentoval Rakušan své rozhodnutí, aby se vlajka skutečně vyvěsila.

Podle vicepremiéra bylo extrémně důležité, aby se debata rozpoutala. Zdůraznil, že instalace nebude stát daňové poplatníky ani korunu. „Byla tam i druhá, optimistická plachta připomínající Václava Havla se srdíčkem a s naší vlajkou. Ta bude vydražena a náklady na instalaci budou proplaceny,“ uvedl.

Ministr vnitra v další části pořadu hovořil o válce na Ukrajině a o tom, co se v posledních týdnech dělo. Včetně dopadu rakety na polské území. Na to konto se také zamyslel nad tím, zdali demonstranti s proruskými názory vlastně vědí, co se v Rusku děje a co by tedy možná měli vykonat. Podívejte se na záznam pořadu, abyste se také dozvěděli, jak jsme na tom s uprchlickou krizí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karel ( 28. listopadu 2022 23:06 )

Vyvalene Voko, je neschopny blby ucitel, ktereho si pred sebe nastrcili jeho kamosti, kmotri pod hlavickou Starostu. Uplne stejny sasek, jako Fiala pod vladou Don Pabla Blazka

Uživatel_5541614 ( 28. listopadu 2022 22:20 )

To je vůůl

Uživatel_5541614 ( 28. listopadu 2022 22:18 )

Maminko to vůůůl🤦‍♀️

modrosvazak ( 28. listopadu 2022 21:23 )

Víte vážení, Fialovy tací lemplové jako jsou zde Rakušan či Pekarová, Bartoš, Černochová a další členové této vládní pětidemolice pasují, páč jemu samému to jako Fialovy zakrývají jeho vlastní neschopnost a neumětelství. Kdyby je neměl bylo by moc vidět co je to vlastně za neschopnou loutku korouhvičku bez jakéhokoliv pevného názoru a bezpáteřníka. Znáte to přísloví nakonec sami že: 'ryba smrdí od hlavy'!

dynaty ( 28. listopadu 2022 21:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa