Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Náměstek ministryně obrany o ústupu z Chersonu: Jak Rusové zaplatí za Putinovo fiasko?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. listopadu 2022
15:44
Autor: Pavlína Horáková - 
14. listopadu 2022
14:15

 Do dnešního Epicentra přijal pozvání náměstek ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro obrannou politiku Jan Jireš. V rozhovoru s Pavlínou Horákovou mimo jiné uvedl, že ruské stažení okupačních sil z Chersonu je pro Ukrajinu velkým symbolickým vítězstvím, z vojenského hlediska však až tak silný dopad mít nebude. To je zapříčiněno i tím, že Rusku se podařilo většinu svých sil stáhnout, Ukrajina se však díky trpělivému postupu vyhnula dlouhým bojům a ztrátám. Rozhodnutí o ústupu z Chersonu podle něj však vyvolalo silnou kritiku v ruských médiích.

„Je to určitě vítězství pro Ukrajinu, má to veliký symbolický význam,“ řekl Jireš o osvobození Chersonu. Ten byl jediným regionálním centrem, které se podařilo Rusku od počátku invaze obsadit, jeho ztráta je tedy velká rána pro prestiž ruského tažení. Osvobození Chersonu tedy „určitě posílí morální odhodlání jak ukrajinských vojáků, tak ukrajinské veřejnosti ve válce pokračovat.“

Zároveň ale upozornil, že z vojenského hlediska „je potřeba zůstat nohama na zemi a nepřeceňovat to.“ Rusům se podle Jireše povedlo stáhnout většinu svých sil z pravého břehu Dněpru, takže podle jeho názoru nebude mít „ruské stažení z Chersonu a jeho okolí dramatický dopad na budoucí vývoj války.“

Rusko se muselo stáhnout, Ukrajinský postup byl trpělivý

Jireš také odmítnul teorie, že by stažení ruských sil z Chersonu a okolí bylo součástí nějaké sofistikované strategie. „Ruská pozice v Chersonu a okolí byla vojensky neudržitelná,“ prohlásil. Velkou roli v tom hrála likvidace mostů přes Dněpr ukrajinskými silami, která zapříčinila, že ruská okupace se stala „logisticky neudržitelnou.“

Podle Jireše je sice částečně škoda, že si Ukrajincům nepovedlo ruské síly v Chersonu, které údajně činily kolem 20 000 vojáků, zlikvidovat či zajmout, zároveň je ale potřeba ukrajinskému postupu aplaudovat.

„To, jak to Ukrajinci provedli, to znamená postupně a trpělivě s tím, že potom nemuseli o Cherson bojovat, znamená, že tam nedošlo k městské bitvě, která se trochu očekávala. To je skvělá zpráva, protože tím Ukrajinci ušetřily životy velké části svých vojáků a civilního obyvatelstva,“ řekl Jireš. „Byla to velice trpělivá, postupná operace, která nakonec vedla k tomu, že Rusové museli svých několik desítek tisíc vojáků stáhnout, aniž by došlo k nějaké krvavé, dlouhotrvající bitvě,“ dodal.

Ústup vyvolal silnou kritiku

Ačkoliv je stažení z Chersonu pro ruské síly porážkou, nejedná se podle Jireše z pohledu okupačního vojska o úplnou katastrofu. „Síly, které měli rozmístěné v Chersonu a okolí, nebyly zničeny nebo zajaty. To znamená, že alespoň část z nich zachránili,“ uvedl Jireš. Zároveň však zdůraznil, že se jedná o „obrovskou politickou, symbolickou prohru.“

Ta má nyní velké následky i v ruském mediálním prostoru, kde se podle Jireše zvedla „vlna kritiky toho, jakým způsobem Putinova vláda a jeho vojenští velitelé válku vedou.“ „Je to asi největší, nejotevřenější vnitřní kritika Putina samotného, která se od začátku té války objevila. V tom právě vidíme to, jak velký symbolický a politický otřes pro Rusy a zejména pro ty Rusy, kteří válku podporují, stažení z Chersonu znamenalo,“ prohlásil Jireš.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Zobrazit celý online

frantacizek ( 14. listopadu 2022 18:24 )

viz toto: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přijel do Chersonu na jihu země, odkud se před několika dny stáhla ruská vojska. Rusové i před odchodem kradli, co mohli, popisují média. A to jak osobní auta, pračky, mikrovlnky, nábytek či dámské oblečení...


prostě kradou, co nemají doma... západní zboží..

frantacizek ( 14. listopadu 2022 18:15 )

Rusko zaneslo jména stovky kanadských občanů na svou „černou listinu“. Mezi Kanaďany, kterým Moskva zakázala vstup do Ruska, je i herec Jim Carrey či spisovatelka Margaret Atwoodová, uvedly dnes agentury TASS a AP. Jde o odpověď na kanadské sankce proti Rusku.

„V odpovědi na pokračující praxi režimu premiéra Justina Trudeaua přijímat sankce proti vedení Ruska, politikům, zákonodárcům, podnikatelům, expertům, novinářům, umělcům a také proti všem, které kanadské rusofobní úřady pokládají za nepohodlné, se na základě vzájemnosti zakazuje stovce občanů Kanady vstup do země,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

nevím, kde Sověti berou tu ideu, že zákaz cesty do Sovětského svazu je nějakým trestem pro kohokoliv na mnohem vyspělejším Západě..to by měl soudruh Putin nebo soudružka Zakharovova vysvětlit v nějakém samostatném vystoupení nám všem jako pětiletým..

sorgedoktor ( 14. listopadu 2022 15:45 )

To je dost nevhodne takhle to otaxovat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa