Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Střecha: Ukrajina nás probrala! Druhý muž velení české armády by Rusko nepodceňoval

Autor: David Polák, swp - 
14. listopadu 2022
05:00

Stíhačky F-35, vrtulníky Viper nebo děla Caesar. To je příklad nejmodernějších zbraní dnešní doby, které chce stát koupit armádě. Jak přesně to bude s modernizací vojska, se Blesk zeptal prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Iva Střechy (57). Řeč byla také o ruské agresi na Ukrajině.

Už je to devět měsíců, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Jak se podle vás konflikt vyvíjí?

Je to překvapení. Tento vývoj asi málokdo předpokládal. Pramení to z mnoha faktorů, ale ten nejmarkantnější je chybné ruské vyhodnocení možné reakce ze strany Ukrajiny a Západu. Ruská strana očekávala, že se jí rychle podaří obsadit Kyjev a že z toho provede operaci na změnu režimu bez toho, aby se do toho zapojil Západ. Z tohoto pohledu to bylo fiasko. Chyb se Rusko dopustilo v hodnocení situace na strategické, operační a taktické úrovni. V tom vlastním výkonu se jasně ukázalo, že u ruského vojáka základní služby není výcvik na tak vysoké úrovni, technologická převaha není tak markantní a velitelé na všech úrovních velení dělají hodně chyb. Navíc motivace Ukrajinců bránit vlast je úplně jiná než u ruských vojáků, kteří byli tři měsíce na zimním cvičení, ale místo návratu do domovských posádek vyrazili do války. Rovněž Ukrajina od anexe Krymu (v roce 2014 - pozn. red.) nezahálela a asi s podobným vývojem počítala. Připravenost Ukrajiny na tento způsob válčení je pro nás velké překvapení.

Objevují se debaty, že v příštím roce by válka mohla skončit. Je to reálné?

Těžko říct, čeho chce Rusko dosáhnout. Ukrajina je možná jenom jedna z epizod, která je součástí již delší dobu probíhajícího hybridního válčení. Jsem rád, že přes veškeré problémy Západ drží pohromadě, je jednotný a podporuje Ukrajinu. A že i my jako země máme jasný názor a opustili jsme takové to tradiční čecháčkovské váhání. A co se týká finálního stavu, tak si kladu otázku, jak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa