Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. září 2022
15:34
Autor: Markéta Volfová - 
1. září 2022
14:30

Ukrajina provádí na jihu země protiofenzívu, prolomila první obrannou linii rusých vojsk v Chersonské oblasti. „Zatím jsem poměrně skeptický,“ přiznal v Epicentru bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Informace o postupu podle něj byla rozšířená už první den a ukrajinská vojska se od té doby příliš neposunula.

„Pokud se ukrajinská vojska nedostala na druhou a třetí linii, tak je vidět, že je ta ofenzíva poměrně pomalá,“ doplnil Šedivý. Indikuje to podle něj i dnešní oznámení představitelů Ukrajiny, že ve směru na Cherson nelze očekávat rychlý postup. Nepodařilo se ani soustředit velké množství vojsk, které by proniklo hlouběji. Zdůvodnění, že chce Ukrajina chránit své muže, považuje Šedivý za nepravděpodobné.

„To se dělá s pomocí velmi účinné palebné podpory. Ta by měla chránit živou sílu útočících vojsk,“ vysvětlil. „Pomalost operace vytváří Rusům možnost, aby provedli přeskupení vojsk, nějaký manévr na posílení obrany, která je nejvíc narušená ve směru na Chersonu a Nové Kachovce,“ sdělil Šedivý. V obou směrech tam Ukrajinci zlikvidovali mosty, a kdyby chtěli pokračovat dál, museli by de facto ofenzívu zastavit a opravit je. Druhou možností je násilně přejít vodní tok, což by přineslo oběti.

Ofenzíva podle něj byla špatně naplánovaná a nedostalo se jí dostatečné podpory. Ukrajina navíc veřejně avizovala své cíle a Rusové podle toho posílili své síly v místech, které Ukrajinci v prohlášeních uvedli. „Zpočátku to byla skutečně chyba a výsledky v negativním slova smyslu Ukrajinci vidí,“ řekl Šedivý. Rusko Do budoucna podle něj budou ve vyjádřeních opatrnější.

Čas ofenzívy ale zvolili správně, pokud měl být hlavním cílem ovládnutí Chersonské oblasti. „Ovládnout Cherson znamená několik měsíců války,“ zdůraznil. Začátek září tak byl posledním okamžikem předtím, než přijde špatné počasí. Naopak postup na Krym, o kterém také mluvili, považuje za přehnané očekávání a politickou deklaraci. Až další dny ale ukážou, jak je ruská obrana silná.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Kompletní online

Dobrobrobobr ( 2. září 2022 13:56 )

frantacizek ( 1. září 2022 18:29 )

lepší by určitě bylo, kdyby tam soudruh Putin vůbec násilně nevtrhl na území suverénního státu a držel se doma za pecí ne??

krapotkin ( 1. září 2022 18:27 )

To se jim to otáčí za naše peníze. Na oplátku za financování jejich války nám v srpnu zavřeli ropovod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa