Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krach českých firem? Europoslanec o drahých energiích a konkurenceschopnosti

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, psp - 
28. října 2022
05:00

České firmy, a nejenom ony, bojují o přežití. Vysoké náklady na energie jsou zdrcující především pro podniky v energeticky náročných odvětvích. Plošná pomoc napříč Evropskou Unií ale zatím v konkrétních obrysech nepřichází. Přitom právě EU by měla být zárukou udržení jejich konkurenceschopnosti na zahraničním trhu. Německo mezitím přichází s poměrně silným kalibrem v podpoře svých podniků. Je na místě se tohoto postupu obávat? Nejen na to odpovídal v pořadu Epicentrum europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Němečtí politici z politických důvodů chtěli dát jasně najevo, že své firmy podpoří a diskuse začala ne od toho, co budou dělat, ale od toho, kolik budou mít peněz. A padla suma 200 miliard eur, která je samozřejmě ohromující, ale je daná tím, že Německo je hodně velká země,“ vysvětluje europoslanec.

„Zkrátka si nejdříve zajišťují palebnou sílu pro podporu, protože si hodně hlídají své deficity. Kéž bychom to dělali i my. Ale jsem pevně přesvědčený, že německá vláda bude ta, která si bude hlídat, aby postupovala v rámci evropských pravidel. Navíc s částkou 200 miliard se počítá na 2, ne-li dokonce na 3 roky,“ klidní Niedermayer obavy z podpory, kterou pro své podniky odstartovalo Německo. 

„Samozřejmě, pokud by nějaká země, obrazně řečeno, dotovala energie, tak, že by nestály skoro nic, byl by to problém. Ale zase si uvědomme, že naše firmy mají jiné konkurenční výhody, například obecně v porovnání s řadou zemí, se kterými si konkurujeme. Máme nižší daně. Máme nižší cenu pracovní síly, máme v některých případech docela dobře fungující logistiku. Není to tedy jenom tak, že pokud naše energie nebude ta nejlevnější v Evropě, naše firmy nebudou konkurovat,“ dodává. 

Video  Europoslanec Niedermayer: Daří se zajistit dodávky energií pro Evropu. Češi umí šetřit plyn, elektřinu ne  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 29. října 2022 16:54 )

O neschopnosti europoslanců svědčí i změna času. Fyzikální zákony jsou neměnné, tudíž posun času je debilita.

wp1t ( 29. října 2022 10:47 )

EU není nic jiného než pokračování koloniálních válek nyní doma v Evropě. Nejvíc na "brusel" tomu dal Kalousek, který dostal vyznamenání za přitáhnutí zahraničních investorů a likvidaci domácí konkurence. Ale začalo to už vstupem ČR do EU, takové dehonestující a devótní podmínky, které Klaus se Zemanem podepsali, to nemá obdoby u žádné jiné sousední země. A že se ty dva v posledních letech pokouší něco napravit? Po lisabonských smlouvách naprosto bez šance.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa