Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Europoslanec Niedermayer: Daří se zajistit dodávky energií pro Evropu. Češi umí šetřit plyn, elektřinu ne

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. října 2022
15:29
Autor: Markéta Volfová, amb, inf - 
27. října 2022
14:00

 Lídři států EU na konci minulého týdne řešili opatření proti vysokým cenám energií. „Vypadá to, že jsme opravdu na cestě zajistit dostatečné dodávky plynu po Evropu. To jsme si v březnu nedokázali představit,“ řekl k tomu v Epicentru europoslanec zvolený za TOP09 Luděk Niedermayer. Nyní se podle něj hledají řešení, jak za přijatelnou cenu zpřístupnit energie pro lidi i firmy.

Niedermayer upozornil, že ani příští zima nebude snadná. Dostupnost energií považuje za podmíněnou tím, že s nimi budou země zacházet opatrně a neplýtvat. Na šetření by však podle něj nedošlo, kdyby plyn a elektřina zásadně zlevnily. Čím méně energií státy spotřebují, tím nižší zůstane jejich cena.

Na šetření se unijní státy nejdřív dohodly u plynu, se kterým Češi zachází úsporně. Následně se země sedmadvacítky shodly i na šetření elektřinou hlavně během dopolední a odpolední špičky. To je však pro Čechy složitější. „V 90. letech energetika trochu mentálně ustrnula,“ vysvětlil Niedermayer. Pokud Češi a české firmy nepřehodnotí vzorec spotřeby, tak se situace nezmění.

V Česku se navíc nachází nedostatek obnovitelných zdrojů, které by elektřinu dlouhodobě a levně vyráběly. Díky krizi lidé investují do zmenšení úspor svého bydlení a masivně instalují například solární panely. „Diskuse o úsporách a změně energetiky je pro spoustu lidí v pozadí otázky, jak zaplatit účty,“ řekl europoslanec. Jde ale spíš o střední třídu, pro nejvíc zasažené lidi s nejnižšími příjmy obnovitelné zdroje příliš dostupné nejsou.

Kromě toho je trh stále nastavený na to, že jeho součást tvoří ruský plyn, což ceny opět zvyšuje. Evropská komise se ho v současnosti snaží nakoupit co nejvíc za co nejlepší cenu. Díky společnému postupu se státy nebudou předhánět, kdo a za kolik energie zvládne nakoupit. „Přijali jsme spoustu opatření pro bezpečné dodávky do zemí jako je Česko, které by se k plynu nedostalo,“ sdělil europoslanec.

Video  Epicentrum - Luděk Niedermayer  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Johan36 ( 27. října 2022 17:07 )

Neumíme šetřit energii? Ono například pro Německo jsme skvělý dodavatel.za pakatel prodáme a za balík koupíme zpět a to se vyplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa