Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Epicentrum: Hejtmani o energetické krizi i vládním řešení. Budou ohroženy nemocnice a školy?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. září 2022
15:40
Autor: Markéta Volfová, pah - 
5. září 2022
14:15

Většina krajů zatím stále nemá na příští rok zajištěné dodávky energií. V případě elektřiny má dodávky zafixovány alespoň částečně pouze šest regionů. U plynu dokonce pouze pět. S nákupem energií jim chce ministerstvo průmyslu a obchodu pomoci prostřednictvím státního obchodníka – ten by měl začít fungovat na konci roku. Podle hejtmanů, kteří byli hostem pořadu Epicentrum, se jedná o rozumný termín. Vysvětlují, že s nákupem energií museli vyčkávat i proto, aby nebyli obviněni ze špatného hospodaření. Šéf Pardubické kraje Martin Netolický (ČSSD) podotkl, že kraje jsou energetickými rukojmími. Jak Netolický, tak i hejtman Libereckého kraje Martin Půta zdůraznili, že kraje počítají především s tím, že budou zaopatřené nemocnice a další klíčová místa, jako školy.

„Státní obchodní je pouze jedno z těch opatření, které musí nastat, protože v současné době velká část krajů nemá nakoupenu ani elektrickou energii ani zemní plyn. Je to dáno tím, že nemáme dodavatele a pokud už je máme, tak si neodvažujeme energii za stávající ceny koupit,“ vysvětlil na začátku rozhovoru hejtman Netolický, proč jsou nyní kraje zaopatřené jen do konce tohoto roku.

Hovořil také o tom, že ceny rostou enormně a nikdo si je tak prostě „nelajzne“ koupit. „Víte, že analýzy odborníků a pseudoodborníků probíhají s odstupem a mohli bychom tak být nařčeni z nehospodárného postupu a to nikdo nechce. Jsme de facto rukojmí situace stejně jako i běžní spotřebitelé,“ dodává s tím, že je tak státní obchodník rozumné řešení.

Půta uklidňuje: Nemocnice, školy i domovy budou fungovat

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) panuje důvěra, že se do konce roku podaří najít nějaké rozumné řešení na vládní úrovni, což také jeden z důvodů, proč se s nákupem energií vyčkává.

„Chci uklidnit všechny obyvatele našeho kraje, ale myslím si, že i všechny obyvatele České republiky, že důležitá zařízení, jako jsou zdravotnické domovy pro seniory, ústavy sociální péče a školy fungovat budou. To bude pro nás priorita,“ dodává Půta v pořadu Epicentrum.

Podobně hovoří i Netolický. „U těch svěřených kompetencí, kde máme základní, mateřské a střední školy, nemocnice a teďka nejenom akutní, ale i následnou péči, různé rehabilitační ústavy, lázeňství nebo právě ústavy sociální péče, tak tam by mělo dojít k zajištění energií,“ vedl šéf Pardubické kraje. Co by ale mohlo být omezeno, to jsou některé nadstavbové služby, jako jsou bazény. Půta uvedl příklad i na úřednické úrovni, kdy si dle svých slov umí představit, že by úřady fungovaly občasně online.

Oba hejtmani si pak nemyslí, že by nějakým způsobem zaspaly. A to i z výše zmíněných důvodů. Upozorňují na to, že na možné problémy s energiemi upozorňovali již v období léta a že hlasy krajů byly slyšet a i se podle toho měnily návrhy vlády, jak se s energetickou krizí vypořádat.

dixid ( 6. září 2022 02:43 )

No nevim jak nemocnice, ale mozna by bylo dobre informovat v mediich o nejvetsim vyrobci ocely v Evope ArcelorMittal zavira provozy v nemecku a ve Spanelsku! No a Plynovod se uzavre definitivne , nejvetsi vyrobce hnojiv v Evrope take omezuje provoz. Takze = Zadna ocel - zadne nahradni dily do niceho, zadna vyroba
Zadny plyn - teplo a tepla voda opravdu nebude. Nikde.
Zadne hnojivo- nebude co jist.
Stale vam nedochazi, ze "vlada' to za vas nevyresi? Ze "vlade" to je tak nejak jedno?

lucie13 ( 5. září 2022 21:42 )

A Babiš snad přistoupil na překupničení s elektřinou přes burzu v Lipsku? Rakouské domácnosti budou platit po zdražení 2,47 CZK za Kwh!

venca_jezpet ( 5. září 2022 19:35 )

Hejtmani, musíte pořád apelovat na ty vládní fanatiky, co místo do energií investují do nepotřebných a předražených zbraní, jen aby se zalíbili USA.

lucie13 ( 5. září 2022 18:16 )

Ať hejtmani vysvětlí, proč rakouské domácnosti budou mít po zdražení 1kwh za max. 10 centů? Takovou cenu neměli české domácnosti ani před “krizí”.

frantacizek ( 5. září 2022 17:14 )

a tak to si s tím zase hraje šílená Alexandra, zapomněl jsem, že tady Líbě Šmuclerové rediguje obsah stránek..už ten zvuk nejde v celém videu. ok, chápu, spokojil jsem se s článkovou verzí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa