Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. července 2022
15:35
Autor: Markéta Volfová, tsv - 
18. července 2022
14:00

Více než sedmnáctiprocentní inflace, rostoucí úrokové sazby a čekání, jak to bude s dodávkami ruského plynu. České domácnosti se z těchto důvodů snaží omezovat své výdaje. Co když to ale nestačí a jak pomůže vládní úsporný tarif? O tom v pořadu Epicentrum hovořil ekonom Štěpán Křeček.

Ekonom Štěpán Křeček v pořadu Epicentrum promluvil o rostoucí 17procentní inflaci. Česko se podle něj dostane na 20 procentní hranici a k ‚předcovidovým cenám‘ už se nikdy nevrátí, chléb za stovku ale pravděpodobně nebude, uklidňoval. V nejhorší situaci se momentálně ocitají rodiny s dětmi, růst výdajů se ovšem podle Křečka dotýká každého jinak. Které komodity ještě zdraží a kde se naopak v příštích měsících povede ušetřit?

„Pravděpodobně další měsíce opět přinesou růst inflace, myslím, že by měla kulminovat někde kolem 20 procent,“ uvedl v pořadu Křeček. Spotřební koš tak v porovnání s loňským rokem zdraží přibližně o pětinu. „Bohužel to vede k tomu, že mnozí lidé upadají do chudoby. Někteří lidé třeba omezují trošku svou spotřebu, ale mnozí lidé už osekali všechno až na dřeň a pořád jim to nestačí.“

„Já bych řekl, že nejhůře jsou na tom rodiny s dětmi, protože mají mnoho členů v domácnosti, a když se ten příjem rodiny potom rozpočítá na jednotlivé členy, tak často jsou na tom rodiny s dětmi hůře než třeba seniorské rodiny,“ upozornil Křeček. „Takže si myslím, že bychom měli pomáhat právě rodinám s dětmi. Na seniory se často myslí v zákonech, například se jim valorizují penze, ale rodičovské příspěvky se automaticky nevalorizují.“

Inflace zpomaluje jen pomalu

V květnu narostla inflace o 1,8 procenta, v červnu pak o 1,6 procent, růst inflace tedy pomalu zpomaluje, podle Křečka to ale stejně neznamená, že se brzy zcela zastaví. „Je to skutečně dobrá zpráva, že nejsme v tom zrychlujícím se trendu, ale pořád to tempo je enormní, a i kdybychom brzdili tímto tempem, tak se dostaneme daleko nad těch 20 procent, takže já doufám, že budeme brzdit ještě intenzivněji,“ upozornil. V druhé polovině roku se podle ekonoma více projeví zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou, což by Česku mělo výrazně pomoci.

„Chtěl bych upozornit všechny, že to, že se zbrzdí inflace, neznamená, že se ceny vrátí zpět na původní úroveň, pouze to znamená, že ty vysoké ceny dál budou narůstat pomalejším tempem, ale nikdy už nebudeme mít ceny, které jsme tady měli třeba před pandemií,“ konstatoval Křeček.

Chléb za 100 korun?

V podzimních a zimních měsících budou mezi nejdražší potravinový sortiment patřit pekárenské produkty. „A to kvůli tomu, že se tam sčítá hned celá řada velice negativních faktorů. Jednak enormně zdražily energie a potom výrazně zdražily zemědělské komodity. Chleba, to je vlastně hlavně mouka a ta je dneska násobně dražší, než jak jsme to znali z minulosti,“ uvedl. „Pekárenské výrobky budou zdražovat skoro nejvíce.“

Někteří ekonomové v minulých dnech hovořili o bochnících chleba za sto korun, takto extrémně ale podle Křečka cena pečiva nevyroste. „Samozřejmě máme různé typy chleba, jsou farmářské bochníky, které již dnes stojí dávno přes sto korun, ale ten klasický konzumní chléb by v nejbližší době neměl stát sto korun,“ uklidnil. „To je strašení lidí, kteří jsou v tom daném odvětví zainteresovaní a chtějí ta naše očekávání vyšponovat do závratných výšin, aby pak mohli zdražovat více, než kolik je potřeba.“

Některé položky spotřebitelského koše ale až takto intenzivně zdražovat nebudou. „Existuje dokonce pár výjimek, které přeci jenom zlevní,“ doplnil Křeček. „Já bych jmenoval například data mobilních operátorů. Je známo, že v České republice jsou enormně drahá na evropské poměry a ta enormně drahá data již nemusí dál zdražovat. Spíše bych chtěl poradit všem, ať si zajdou k operátorům a požádají je o výhodnější tarify.“

frantacizek ( 20. července 2022 06:55 )

tzn. vše vláda určitě nevyřeší jen úsporami na výdajové straně, ale bude muset pořádně rozjet i tu příjmovou, tzn. sektorové zdanění..

frantacizek ( 19. července 2022 19:54 )

ještě by měli rozjet ty státní dluhopisy a co nejméně si půjčovat zvenku..dát tomu dobrý úrokový rámec a zase to komplementárně propojuje vícero věcí, jak píšu níže ve svém vlákně..

frantacizek ( 19. července 2022 19:52 )

růst dluhu veřejných financí = podpora inflační spirály samo.. Tahle vláda postupuje v rámci toho, co na ni spadlo, fantasticky, tvrdím. Nikdy nic nebude ideální, ale i odbory by měly pochopit, že nyní se řeší prostě nízkopříjmoví, pořád tady musí zůstat ten faktor šetření totiž pro nás všechny. těžko lze tuhle dobu prohlásit totiž za standard. Nízkopříjmoví ale nemají šetřit a utahovat si z čeho, tam vláda chystá pomoc ještě do konce roku. Zbytek v příštím roce a dle vývoje inflace. úplně ok. Kdo to nechápe, musí se poradit v nějaké finanční poradně, kam bych poslal i tradičně všechny odboráře, kteří chtějí často nemožné, nehledě na situaci a stav zadlužení státu a fiskální sféry..

frantacizek ( 19. července 2022 19:48 )

http­s://ww­w.e1­5.cz­/ducho­dy-a-seniori-v-evrope-srovnani

tohle je takové to vysvětlení Kaldovi, proč si nemůžeme lehat na nejslabší ve společnosti. Hlavně to srovnání k reálné mzdě doporučuji. Ale on to ví. Je to zkrátka jen asociál a zřejmě mu zase otrnulo po prodělané svátosti pokání na Velehradě, kterou asi jako každoročně absolvoval a nyní má pocit, že zase může rok hřešit do aleluja..
Nemůžeme prosím Vás šlapat po nejzranitelnějších ve společnosti. Ať už jste pravičáci nebo levičáci, žijeme ve výjimečné době, nárazové situaci, která doléhá na některé příjmové skupiny a zrovna senioři se nemají jak bránit, nebo zdravotně postižení a tak jako se semkla EU proti Putinovi a Kremlu obecně, musí se semknout i společnosti v jednotlivých státech. Stále musíme zůstat lidmi, jak velí západní kultura.Nepřijímat tu východní, kde nezáleží na lidském životu. Divím se Kalouskovi, že si tenhle fakt neuvědomuje, takový bojovník proti východní ideologii a sám nám ji tady chce nastolit..
řešením je progresivní zdanění určitého sektoru, který nyní vydělává, já bych to zobecnil i na hazard, krom energetiky, říkám to stále. Popř. solidární daň, přímo jednorázově procentuálně daná. a je mi jedno, že Kalda bude vykládat, že to je socialistické přerozdělování. Jsme ve výjimečné situaci a musíme se takhle k sobě chovat. Je samo nutné totiž taky, aby nerostl dluh veřejných financí, což tohle výše podporuje, musí se jít daňovou cestou, protože tohle tady bude ještě i příští rok, zkrátka, až se EU stane energeticky soběstačnou, poté zase naopak poletí energie dolů, stejně jako rating Sovětského svazu až někam do pekla..

frantacizek ( 19. července 2022 19:41 )

no to ano, ale nikdo nemůže predikovat chování Sovětského svazu stran třeba Nord streamu 1, ta pomoc nízkopříjmovým skupinám je nyní zásadní a důležitá. Musí to být cílené, ale na tomhle šetřit prostě nejde. Nikdo nechce sociální nepokoje, krom Kaldy teda..Z nové vlny katolíků..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa