Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Epidemiolog Smejkal radí ohledně letní vlny covidu: Vezměte si respirátor a zkontrolujte očkování

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. července 2022
08:00
Autor: Pavlína Horáková - 
13. července 2022
05:00

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v květnu přirovnával koronavirus k medvědu, který v létě spí. Zdá se, že vzhledem k narůstajícím počtům nakažených se symbolický medvěd probouzí dříve, než jsme čekali. „Řekl bych, medvěd nikdy nespí,“ uvedl infektolog a epidemiolog z IKEMu Petr Smejkal v pořadu Epicentrum. Důvodem je podle jeho názoru subvarianta omikronu BA.5, která je násobně nakažlivější, než ta předchozí. Dobrou zprávou je, že nezpůsobuje závažnější průběh covidu. Ve studiu také vyzval diváky k překonání pocitu „jediného blbce s rouškou v tramvaji“.

Petr Smejkal doporučuje zodpovědný přístup a nevyčkávat s nošením respirátorů až na podzim: „Občas mám pocit, že tady, abychom vůbec něco dělali, potřebujeme nějaký počet úmrtí a to není jako docela dobré uvažování. Já myslím, že každému úmrtí se dá předcházet, u covidu do velké míry. To málo, co my teďka musíme dělat, je opravdu jenom buď očkování, nebo ochrana dýchacích cest.“ Podle šéfa poradní skupiny MeSES bychom se tak mohli vyvarovat nějakým dalším přísnějším opatřením v budoucnosti.

„Pokud jste senior, jezdíte často MHD, zrovna ti senioři jezdí často MHD, vemte si respirátor do tramvaje nebo do autobusu,“ vyzval epidemiolog starší spoluobčany. Podle jeho názoru chybí v prostředcích hromadné dopravy nějaká konkrétní výzva k nošení respirátorů pro rizikové skupiny a také zdůraznil důležitou roli očkování a posilujících dávek.

Zapomenutý covid a blbec v tramvaji

„My jsme na covid vlastně už zapomněli,“ popsal Petr Smejkal stav české společnosti a zmínil základní doporučení, kterých bychom se nejen při cestování z Česka měli držet. „Bylo by dobré si zajít do lékárny a koupit několik antigenních testů. Všichni si zkontrolujme, pokud jsme očkovaní, kdy jsme dostali tu poslední dávku, jestli jsme měli jednu dávku před dlouhou dobou, nebo jestli jsme měli dokonce i posilující dávku třeba před dvěma měsíci. Já myslím, že dost z nás na to zapomnělo, kdy jsme tu poslední dávku měli. Třetí věc je, kupme si respirátory a roušky, budou se nám hodit zejména při tom cestování,“ poradil s tím, že respirátor do letadla jednoznačně doporučuje.

Epidemiolog také poukázal na to, jak se opatření dodržují v zahraničí. „A dodržujme to i v Čechách. To znamená rozhodně těm starším, diabetikům, imunosuprimovaným, prosím vás, noste respirátory nebo roušky v městské hromadné dopravě. Nejhorší je, že v Čechách vlastně trošku vypadáte jako blbec, když tu roušku nosíte, jste tam sám, v tom MHD, ale tohle musíme překonat. Já myslím, že to je spíš zodpovědné, než cokoliv jinýho.“ Tohle bychom mohli podle Petra Smejkala dělat bez jakýchkoliv příkazů a zákazů. Na závěr ještě dodal: „Pokud dostaneme nějakou respirační nákazu, co se třeba jen vzdáleně může podobat covidu, tak si udělejme ten test a zůstaňme doma, buďme v izolaci. To je asi to minimum.“

Uživatel_5512061 ( 21. července 2022 13:32 )

Choďte si třeba s plynovou maskou, je to vaše právo.

A agresivitu na respirátor lidem odpusťte. Byli po dva roky diskriminovaní až represivně pronásledovaní, tak je ten tlamokryt holt dráždí.

Uživatel_5512061 ( 21. července 2022 13:29 )

Přesně - když se to na něj provalilo, že zapomněl na hrozivé nebezpečí covidu, tak blekotal jako malej Jarda.
Tenhle pán se už znemožnil, mandát na mluvení k tématu covidu dávno ztratil.

pea.p ( 13. července 2022 13:05 )

Ti co se chtějí testovat a nosit náhubky-jejich věc.
Já k testům ani náhubkům důvod nevidím. Pokud mi nic není nebudu se testovat a pokud sem nemocná - dám si paralen, čaj a zalezu do postele

krapotkin ( 13. července 2022 11:06 )

Víte, byl jsem v Rusku (tehdy CCCP), ale setkal jsem se jen s přátelskými lidmi. Ti za to vše nemůžou, ale vždy to podělala jejich vláda - ať tam seděl Brežněv nebo někdo jiný. Lidi jsou tam opravdu fajn a to jsem neletěl letadlem, ale projeli jsme zemi od Brestu po tehdejší Leningrad (přes Moskvu - Lenina jsem tedy neviděl, takže nemůžu radit).

krapotkin ( 13. července 2022 11:02 )

Pošleš, ani nevíš jak - kam myslíš, že jdou prachy za předražené jídlo, benzín. Za elektřinu si je rozdělují tzv. akcionáři, tedy ze 70% zloději z vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa