Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Infektolog Smejkal: Nakažených je více, než říkají čísla. Proč se lidé covidu nebojí?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. července 2022
15:34
Autor: Pavlína Horáková - 
12. července 2022
14:15

Infektolog Petr Smejkal očekával další vlnu covidu-19 až na podzim. Přesto přišla už nyní, ukazují oficiální i neoficiální statistiky. „Hodně viru je v odpadních vodách a percentuální záchyt je vysoký, lidé se testují doma antigenními testy,“ řekl Smejkal v Epicentru. Počet případů podle něj bude ještě vyšší než čísla, která máme.

Přestože v odpadních vodách je stejná virová nádrž jako minulý podzim, dříve šlo o nebezpečnější deltu. „Subvarianta BA.5 je sice nakažlivější, ale stále je to omikron, který způsobuje onemocnění mírnějšího rázu než předchozí varianty,“ vysvětlil Smejkal. Nebyl by z toho proto vystrašený nebo skeptický. „Přistupme k tomu stejně jako v předchozích vlnách: zodpovědně,“ poradil.

Důležité však je, že množství lidí v nemocnicích a těch, kteří na koronavirus umírají, jsou stále nízké. Ve druhém případě jde maximálně o jednotky denně. Smejkal ale varuje: „To nám asi dlouho nevydrží. Vždy, když takhle stoupají čísla, projeví se to na hospitalizacích i zemřelých.“ Připomněl, že stále existuje mnoho rizikových skupin od seniorů po diabetiky.

Nůžky mezi zemřelými a hospitalizovanými a nakaženými se naštěstí stále rozevírají, podle Smejkala už máme kolektivní imunitu. Roli v tom hraji očkování a možnost posilovacích dávek. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nechystá ani restrikce. „My Češi, nejen ministerstvo, ,mañana´ čekáme, až se to zhorší a pak chytíme ten rozjíždějící se vlak. Mám pocit, že jsme na covid úplně zapomněli,“ řekl Smejkal, který radí začít u osvěty a vyhnout se dilematům, kolik mrtvých denně si můžeme dovolit.

Uživatel_5512061 ( 13. července 2022 02:55 )

Smejkal, to je ten, co se omlouval za nedodržování vlastních doporučení na festivalu v Karlových Varech.
A jak u toho blekotal.

Že má tu drzost vůbec veřejně otevírat pusu na toto téma.
Podvodník jeden.

buban ( 12. července 2022 21:43 )

To viho-a vy u nás snad vidíte pravicovou vládu?

buban ( 12. července 2022 21:33 )

To bull:jistě,Babiš je ten zlý a Fiala nás určitě zachrání;tedy nejen nás,ale i ty nešťastné barmské ženy,pro které vede neZiskovku jeho syn.

bullshit ( 12. července 2022 21:20 )

Požehnáním byla hlavně pro Bureše...tam se toho sakramentsky ztratilo, Fialka proti agrobaronovi hadr...

viho ( 12. července 2022 20:50 )

Pro pravicové vlády je covid požehnáním, vyřeší za ně důchodovou reformu, takže zbyde víc peněz na rozkradení. Proto asi Válek nechce žádná protiopatření.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa