Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hrozí Fialově vládě fiasko? Politolog: Aféra STAN ji podlamuje, Piráty čeká zvažování odchodu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
21. června 2022
05:00

Starosty a nezávislé v posledním půlroce pronásleduje jedna kauza za druhou. Jedni jim přičítají k dobru, že odpovědnost vyvozují rychle a neotálejí s rezignacemi, druzí by nejraději viděli na špalku také hlavu vicepremiéra, ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana. Podle politologa Lukáše Jelínka k tomu zatím důvod rozhodně není, současná situace ale prý svědčí o amatérství při výkonu zodpovědných mandátů a Piráti při faktickém rozpadu koalice PirSTAN možná budou muset brzy zvažovat konec ve vládě. Přinese to potíže i pro premiéra Petra Fialu (ODS) a jeho kabinet?

„Kdyby se měla tahle kauza nějak dál vyvíjet, měli by Piráti zvažovat, jestli vůbec dál pokračovat v této vládě. Sami se svými čtyřmi mandáty ve Sněmovně nic moc neprosadí a nést pouze odpovědnost za to, čeho se dopouštějí koaliční partneři, může být nekomfortní,“ odhaduje politolog Jelínek.  

Potíže STAN? Jistá neprofesionalita, míní expert

Kauz STAN přitom poslední dobou přibývá. „Starostové a nezávislí měli dva klíčové lidi, kteří se starali o financování, o organizaci, o stranické zázemí. Byl to Stanislav Polčák a byl to Věslav Michalik. Oba dva měli dobré kontakty do byznysového prostředí, oba dva měli manažerské zkušenosti, navíc pan Polčák je právník. Takže se dalo očekávat, že takové ty citlivější věci, které se týkají STAN, bude řešit třeba právě on, nebo pan Michalik. V okamžiku, kdy se na případu pana Michalika ukázalo, že není úplně transparentní jeho podnikání a kořeny jeho podnikání, když se ukázalo, že v případě pana Polčáka je on zvyklý se potýkat s lidmi z toho politického polosvěta že ať už jako politik, nebo jako právník se potkává s lidmi, kteří se mohou pohybovat na hraně zákona, tak v tom okamžiku už to muselo být pro samotné STAN jistým varováním, kdy by pečlivě měli hlídat tu mez, kdy si skutečně s někým zadají. Myslím si, že o panu Polčákovi a jeho kontaktech ještě uslyšíme,“ poznamenal Jelínek.

Nejde přitom „jen“ o stíhaného podnikatele Michala Redla z aktuální kauzy Hlubuček, ale patrně i další kontakty, míní politolog.

„My v tuto chvíli nevíme, kdo všechno se pohybuje v zákulisí STAN, zvlášť v té komunální politice,“ upozorňuje Jelínek.

„Je tam jistá neprofesionalita. Protože v okamžiku, kdy jdete do politiky, musíte vědět, že máte čistou minulost. Starostové se naučili jisté neopatrnosti v komunální politice, kde na vás není moc vidět a kde často i nějaká ta lumpárna politikům projde. Navíc oni sami sebe prezentovali jako posly boje s korupcí a klientelismem. Myslím, že to stále jde části z nich věřit, ale jsou tu evidentně i takoví, kteří se to své působení v politice rozhodli uchopit jinak,“ hodnotí vládní působení hnutí politolog s tím, že Piráti mají důvod být naštvaní. Reputační problém se jim totiž dost možná nevyhne.

Bude vláda znovu žádat o důvěru?

Hrozí kvůli potížím v PirSTAN vládě fiasko? Bude nutná její rekonstrukce? „Nemyslím si, že by hrozil pád vlády, nebo předčasné volby, ale může se stát, že se ta vláda bude muset obměnit, rekonstruovat koalice. A proto by bylo od premiéra Fialy chytré, aby, až se najde nový ministr školství, znovu požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Vím, že Andrej Babiš toto dělat nechtěl, ale pokud tady máme vládu, která chce fungovat jinak, bylo by to rozumné,“ pokračuje Jelínek.

Vláda se přitom musí potýkat s drahotou i energetickou krizí, a to ne vždy v souladu s tím, jakou pomoc lidé očekávají. Když se k tomu přimíchají personální kauzy může to oslabit vládní strany jako celek - ale STAN v tuto chvíli obzvlášť, uvedl politolog. Vládu přitom může ohrožovat i absence sociálního smíru a stávkování odborů, varoval Jelínek.

Fiasko během předsednictví?

Vláda se přitom chystá na předsednictví Radě EU. Očekává v tomto případě Jelínek fiasko? „Přeci jenom tomu fiasku se snaží Fialův tým předejít, přinejmenším se k tomu předsednictví staví mnohem odpovědněji, než vláda Mirka Topolánka. Ono to souvisí i s tím, že se skutečně musí řešit věci související s evropskou bezpečností, s evropskou ekonomikou a evropskou energetikou. V tomhle směru si vláda počíná celkem zodpovědně, ale aby to předsednictví zvládla, potřebuje i jistou vnitropolitickou stabilitu. A to si myslím, že může být problém nejen kvůli těmto kauzám,“ dodal Jelínek

A to s tím, že právě schopnost zastupovat Česko dobře v zahraničí může Fialově vládě nakonec pomoci, protože český premiér si na mezinárodním poli počíná racionálně a sbírá tam plusové body.

BobyNo1 ( 21. června 2022 14:19 )

Kolem Vítka již začínají lidi umírat, neměl by odstoupit? Spíše řečnická otázka, taková věta do pranice.

xxxx678 ( 21. června 2022 13:41 )

Ministerstvo spravedlnosti bude prošetřovat ty "odborníky a znalce", kteří omezili svéprávnost toho Redla. To jsem tedy zvědavá, k čemu dojdou. Dala bych jim zákaz činnosti a na rok (nebo víc)zavřít do šatlavy.

blue_Moon ( 21. června 2022 13:36 )

špéco pro Tebe makrelo :" Je mi taková zima a mám na sobě tolik spodního prádla, že moje stehna se navzájem neznají"

smradlavamakrela ( 21. června 2022 13:13 )

Jaký lid ,taková vláda. Dle zásluhy 😂😂😂

blue_Moon ( 21. června 2022 13:07 )

Děláš jak kdyby chobotnice neměla chapadla..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa