Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rakušan pro Blesk: S romskými uprchlíky je velký problém! Budou třeba i provizorní stany

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. května 2022
13:42
Autor: pah, simao - 
10. května 2022
08:00

V souvislosti s migrační krizí a situací na pražském Hlavním nádraží se nyní hovoří otevřeně o humanitární krizi. O uprchlících a české starosti o ně mluvil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Prozradil detaily z jednání s hejtmany, ale i Maďarskem, odkud přijíždějí romští uprchlíci - a ne všichni jen s ukrajinským pasem. Podle Rakušana budou potřebovat v pasech razítka o překročení ukrajinské hranice. Nevyloučil přitom ani nutnost stavby provizorních stanů kvůli jejich dočasnému ubytování.

„Nám se povedlo jako společnosti něco neskutečného. 63 procent české společnosti dospělé populace nějak pomohlo někomu z Ukrajiny, 70 procent lidí podle agentury STEM podporuje to, abychom lidem, kteří přicházejí před tou ruskou, Putinovou agresí sem do ČR, pomáhali. A to je to, proč jsme to zvládli,“ uvedl vicepremiér Rakušan pro Blesk.cz.

„My jsme zvládli ubytovat 300 tisíc lidí, aby pouhých 900 z nich spalo někde v tělocvičně. Všichni ostatní dostali kamenný dům. Teď máme specifickou skupinu - a já to řeknu zcela na rovinu - romských uprchlíků, kteří sem přicházejí, a ten problém je velký, protože někteří z nich přicházejí z Maďarska, a nikoliv z Ukrajiny,“ upozornil Rakušan.

Nedůstojné podmínky a potíž s Maďary

Policie nemá však možnost nahlédnout do žádného jednotného evropského systému, který by umožnil zjistit, zda je příchozí člověk Ukrajinec, nebo má i maďarské občanství, se kterým by neměl nárok jako občan členského státu EU na pomoc. „Takoví lidé prostě tady žádnou dávku nedostanou a my to musíme prověřovat,“ uvedl Rakušan.

Chystá se proto jednat online se svým maďarským protějškem, který však neumí anglicky, ani německy, a tak se prý čeká na tlumočníka - a do Maďarska navíc zamířil vytýkací dopis. „Lustrace v Maďarsku trvají strašně dlouho a my díky tomu tady máme lidi v nedůstojných podmínkách,“ poznamenal Rakušan. „Bohužel ti lidé se ve velké míře shlukují na těch místech, kam teď přijíždějí. To je především nádraží,“ poznamenal k aktuální humanitární krizi na Hlavním nádraží v Praze.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Hejtmanům dnes na jednání řekl, že musí umět najít ve svých krajích kapacity, které umožní ubytování.

„Jsou takoví, kteří, aniž by o tom mluvili do médií, samozřejmě ty romské uprchlíky někde ubytovávají a tu situaci zvládají řešit. Hlavní nádraží je obrovsky špatným symbolem, se kterým něco musíme dělat, ale zároveň už se málo hovoří o tom, že ty stovky ostatních příchozích - nezávisle na původy - prostě ubytovány jsou. Na nádraží se musí zrychlit lustrace a musíme mít provizorní ubytování, kam dáme lidi před lustracemi. Pokud není možné takové ubytování podle informací Hlavního města v Prahy už v Praze najít, tak já přiznaně říkám: potom pojďme vytipovat i nějaké místo, kde postavíme speciální stany, záchody, bude tam díky romským organizacím nějaký dohled nad provozem toho zařízení. My jsme schopni garantovat jídlo a stravu po ty lidi,“ pokračoval Rakušan.

Bude třeba razítko?

Žadatel o humanitární dávku vedle toho bude od pondělí muset mít v pase razítko o překročení ukrajinské hranice, oznámil vicepremiér.

„Aby člověk v České republice měl nárok na humanitární dávku, tak bude muset mít razítko v pase o tom, že překročil ukrajinskou hranici. To by mělo platit od příštího pondělí,“ uvedl pro Blesk Rakušan.

Falešné dilema

Kolem pomoci uprchlíků, ale také občanům ČR se točila i další část pořadu. „Odmítám dlouho falešné dilema, které tady je: buď pomáháte Ukrajincům, nebo českým občanům. Kdybychom tu krizi od začátku neřešili, kdybychom ty lidi nechali spát v tělocvičnách, na ulicích, v parcích, tak bezpečnostní situace bude skutečně ohrožena. Kdybychom neměli systém, jak ty lidi ubytovat, máme po celé ČR na různých úřadech (...) nekonečné fronty a lidi by čekali před úřadem práce, zahltili by ty normální přepážky. My jsme tu krizi museli od začátku managovat strategicky a racionálně právě kvůli tomu, abychom to zvládli pro občany ČR: Já vím, že doma nikdo není prorokem,“ obhajoval Rakušan pomoc uprchlíkům v době, kdy řada lidí na vládu útočí, že se dostatečně nestará o české občany.

„Pětitisícovku, kterou dostávají, je to nižší než naše sociální dávky jako takové a dostávají ji maximálně půl roku, potom už se o sebe tady v ČR musí postarat sami,“ doplnil Rakušan.

Se ženou ubytovali doma Ukrajinku s 12letou dcerou

Z 80 procent jde nadále o matky s dětmi, nejčastěji jde o matky se dvěma dětmi s ničím v ruce, poznamenal vicepremiér.

„My s ženou máme doma Ukrajinku s 12letou dcerou a ta paní nejenom, že hrozně pomáhá, ale ta paní sem rozhodně nepřišla za ekonomickou výhodou. Ona měla na Ukrajině, kousek od Oděsy, krásný barák. Větší, než mám já. S krásnou zahradou, kde žili,“ popsal osobní zkušenost Rakušan.

Pomáhá se lidem, kterým rozbombardovali celé město a oni utekli před válkou, připomněl vicepremiér. Ukrajinka, která u něj doma žije, mu ukazovala fotky z posledních Vánoc, kdy měli stoly plného jídla a měli se dobře. S Putinovou únorovou invazí se vše změnilo. Nyní na fotkách ukazuje, kdo z mužů je na frontě, kdo zemřel - 19letý mladík....

„Ona opravdu utekla ve chvíli, kdy začali bombardovat její město a střed jejího města byl zasažen. Ona si nevzala nic, mojí ženě se omlouvá, že má doma tři fény a tady si musí půjčovat... Utekla jenom s tou dcerou, vydala se na cestu, tátu nechali doma. A ta cesta byla náročná, trvala přes nějaké peripetie osm dní, “ dodal Rakušan s dovětkem: „A takovým lidem my pomáháme.“

nespokojeny ( 11. května 2022 19:26 )

PPP150W Ano, máte pravdu. Moje chyba. Omlouvám se. Vše dobré a pevné zdraví.

1917 ( 11. května 2022 02:05 )

Tato Pětibanda to má v rukou akorát když jde na WC, jinak za vše může Babušj. S ukrajinskými cikány se sem nasomrovali Maďarští cikáni a Bulharští cikáni s nataženýma rukama o 5000,Kč na které nemají právo, ale protože jsou to cikáni, tak si žádná úřednice nedovoli jim to nedat, protože by se se zlou potázala! Pro cikány a Ukrajnce vše a zadarmo a pro naše děti můžeme sbírat víčka od PET!!!

PPP150W ( 10. května 2022 22:34 )

Já přece neobhajuji tuto vládu. Nebo máte pocit, ze vencův příspěvek souvisí s tematem článku?

PPP150W ( 10. května 2022 22:30 )

Mýlím se? Na Ukrajinu vtrhlo NATO? A v r. 2014 na Krym také?

PPP150W ( 10. května 2022 22:28 )

A co kdyby jste šel vy? Nevýjde to nastejno?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa