Iniciativa Hlavák, která pomáhala běžencům už při uprchlické krizi v roce 2015, uvedla, že se v posledních týdnech na nádraží vracejí stovky lidí v nouzi, kteří nemají kam jít. Přebývají pak v nedůstojných životních podmínkách. „Současná situace na hlaváku je den ode dne náročnější a dlouhodobě není udržitelná. Nejsme schopni lidem na útěku poskytovat adekvátní a důstojnou pomoc. Ne bez zásadní pomoci státních institucí,“ uvedla iniciativa.

Podle dobrovolníků jsou příděly jídla pro uprchlíky nízké a počítají s tím, že běženci přijedou, posilní se a budou pokračovat do asistenčního centra, kde se o ně postarají. To se ale neděje a zpravidla romské rodiny se z asistenčního centra vracejí bez zajištěného ubytování či další podpory. Příděly tak nestačí.

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka uvedl, že všichni klienti asistenčního centra dostávají stejnou základní pomoc. „Jídlo a pití dostávají uprchlíci po příjezdu vlakem na hlavní nádraží, stravu a pití poskytujeme na cestu i uprchlíkům, které převážíme na ubytování,“ doplnil.

Problémem jsou podle dobrovolníků omezené možnosti noclehu. V sále nádražní budovy je 70 lůžek, které poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. „I tyto kapacity jsou ale často naplněny. Běžně se děje, že celé rodiny spí na studené nádražní podlaze. Například v sobotu 7. května na nádraží nocovalo více než 400 lidí. Za měsíc duben přespalo na nádraží v součtu nejméně 3807 lidí,“ uvedla iniciativa.

Politické tlaky?

Podle ní v současné době na nádraží nocují především romské rodiny, které mají zároveň maďarské občanství. Trvá údajně několik dnů, než úřady ověří jejich totožnost. A po tuto dobu nefunguje pro uprchlíky žádná podpora, tvrdí iniciativa. „Nevznikla žádná noclehárna, žádný jiný prostor kromě nádraží, a je tedy pochopitelné, že se všichni uprchlíci v podobné situaci vracejí,“ uvedla iniciativa. Část klientů tvoří také uprchlíci, kteří z různých důvodů nebyli vůbec připuštěni k možnosti žádat o dočasnou ochranu. Podle iniciativy „existují politické tlaky některým uprchlíkům nepomáhat“.

Špatnou situaci na hlavním nádraží potvrdila i Geti Mubeenová z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která neziskové organizace působící na nádraží koordinuje. Podle ní na místě přespává minimálně dvakrát tolik lidí, než kolik je kapacita. „Upozorňuji na to už čtvrtý týden po sobě,“ řekla. Podle Mubeenové kvůli nesouhlasu některých hejtmanů nevznikají dočasné ubytovací kapacity, chybí i návazné sociální služby.

Pražský magistrát minulý týden požádal státní Správu uprchlických zařízení o pomoc s ubytováváním skupin romských uprchlíků z Ukrajiny. Město uvedlo, že pro ně nemá dostatek vhodných ubytovacích kapacit. Kolik se romských uprchlíků v hlavním městě nachází, není zcela jasné. Od začátku invaze Ruska na Ukrajinu na konci února pražské centrum pro uprchlíky odbavilo přes 85.000 běženců.

Video
Video se připravuje ...

Mychajl (5) se léčí v pražském Motole. Jeho otec Maksym popsal okamžiky hrůzy a děsu Blesk - D. Malík, Y. Bondarenko, A. Aharkova

Fotogalerie
30 fotografií