O poskytnutí bytů požádal pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Následně pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) dostal na starost výběr vhodných bytů. Šest rodin se třemi až sedmi příslušníky bude bydlet v bytech o velikosti 1+1 až 4+1, které se nacházejí na Černém Mostě, v Křeslicích a na Starém a na Novém Městě.

Nájemné magistrát určil na 100 korun za metr čtvereční a měsíc. „V rámci státního integračního programu bude nájemcům bytů poskytována mimo jiné přímá podpora zajištění bydlení, to znamená pomoc s úhradou prvních nájmů, se základním vybavením domácnosti a podobně,“ stojí ve schváleném dokumentu. Nájemní smlouvy budou uzavřeny na jeden rok s možností prodloužení.

Byty pro uprchlíky

Praha už v minulosti poskytla byty uprchlíkům například z Kuby, z Blízkého východu nebo z Běloruska. Nyní magistrát a pražské městské části zajišťují také bydlení pro lidi, kteří prchají před válkou z Ukrajiny. Podle loni zveřejněné analýzy městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) měl v polovině loňského roku magistrát 7265 bytů, zatímco 57 pražských městských částí jich mělo svěřeno do správy 23.080.

Video
Video se připravuje ...

Děti si připravily písničku o lásce za války. Skoro celý sál se dal do pláče. 23.03.2022 15:29 Přidat na začátek galeriePřidat na konec galerie Jan Dařílek

Fotogalerie
4 fotografie