Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Proč brala miliony i casina?! Havlíček pro Blesk o kompenzacích kvůli covidu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. února 2022
15:54
Autor: Pavlína Horáková, ČTK - 
9. února 2022
13:00

Bývalý místopředseda vlády a současný poslanec ANO Karel Havlíček vysvětloval v pořadu Epicentrum na Blesk.cz situaci ohledně vyplácených kompenzací z dob Babišovy vlády. Bránil se, proč velké peníze dostala i casina a hazardní společnosti během výzev Ministerstva průmyslu a obchodu. Současný šéf MPO, ministr Jozef Síkela (za STAN), do studia na duel s Havlíčkem nedorazil.

Bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO) měl co vysvětlovat.Server Hlídač státu uveřejnil databázi Covid podpory Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) z dob Havlíčkova vládnutí tomuto resortu. 

Mezi TOP 30 společnostmi, které nejvíc čerpaly covidové kompenzace, opět nechybí ani casina. Na špičce se přitom usídlila společnost Bestsport s 109,93 miliony korun covidové podpory - na starost má přitom pražskou O2 Arenu. V žebříčku nechybí ani řada řetězců s oblečením, ale také právě společnosti z oblasti hazardu Merkur Casino, Lucky Money, Bonver Win či Net and Games. 

„Celkem jsme podpořili - a museli jsme to dělat velmi rychle - 700 tisíc podnikatelů, subjektů, 99 procent byly malé a střední firmy a živnostníci a 1 procento byly firmy velké,“ tvrdí nyní Havlíček.

Dávat kompenzace museli rychle a plošně - tomu, kdo byl omezen, případně zavřen. „Ano, ze začátku to bylo pomalejší, později se to rozjelo rychle,“ míní. Havlíček tvrdí, že nesmělo dojít k nedovolené podpoře. „Kdybychom segmentu, který je omezen, dali, a druhému, který je také omezen, nedali, takhle nemůže fungovat ten resort,“ míní.

Havlíček: Vynechat casina? Šlo by o nedovolenou podporu

Pokud by si ministr řekl, že se mu líbí ti, co prodávají alkohol, ale nelíbí se mu casina, v tu chvíli by se jednalo o nedovolenou podporu a hrozily by i postihy od Evropské komise, varoval Havlíček. „Všichni ti, kteří by nedostali tu podporu, tak nás zažalují,“ uvedl.

„Samozřejmě, že větší firmy musely dostat více, protože je to percentuální,“ poznamenal s tím, že je třeba s dívat především na to, kolik firem podporu dostalo a není země v Evropě, kde by větší firmy nečerpaly podporu vyšší.

„My nemůžeme přece jako stát a jako ministerstvo ukazovat, kdo se nám líbí více, a nebo méně. Pokud u nás podniká, regulérně podniká, platí daně, pak nemůžeme říkat: víte, ta casina, to je horší podnikání, ale kadeřnictví je podnikání lepší. Kdo byl omezen, musel dostat tu podporu,“ bránil se Havlíček.

Kritika současné vlády: Chtěli se na ně vykašlat!

Do současné vlády Havlíček šil za to, že nenavázala na předchozí vládu v programech, které byly předpřipraveny.

„Nová vláda měla možnost s tím od 16. prosince udělat celou řadu kroků. Jedna věc je, že je mohla jednoduše schválit a vyplácet, ale má rozpočtové provizorium, takže vyplácet de facto nemůže. Druhá věc je ta, že je mohla změnit, kdyby tvrdila: ano, jsou příliš vysoké, třeba se nám nelíbí, že jste tam dali 50 procent nebo 70 procent nákladů, ačkoliv nás nutili, abychom dávali až 100 procent. Opozice říkala: více musíte dávat, více. Tolik jsme nedávali, kolik chtěli, ale to je věc jiná. Mohli je zkrátit, mohli je zredukovat tak, aby se vešli do jejich rozpočtu. Mohli udělat celou řadu kroků. Ale promlčeli to,“ míní Havlíček.

„Já vám garantuju, že MPO nechtělo vyplatit ani koronu, chtělo se na ně vykašlat, ale teprve po našem gigantickém tlaku a tlaku podnikatelů začali panikařit a někdy od 2. poloviny ledna začali zmateně dohromady dávat různé programy. Výsledek je to, že dnes dali dohromady něco, co vůbec neodpovídá těm našim, není to znotifikováno, chtějí to začít projednávat s Bruselem (...) a podnikatelé se dostanou k prvním penězům, když to dobře půjde, na konci března, spíše v dubnu. Já to nechápu tohleto,“ dodal Havlíček.

Síkela: MPO programy připravuje

Současná vláda Petra Fialy (ODS) stále podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) kompenzace pro podnikatele neschválila. Resort průmyslu s profesními svazy dokončuje podmínky, chce více vyhovět jejich požadavkům. Změní období, ve kterém se bude srovnávat propad tržeb, rozšíří náhrady na další odvětví. Místo minulý týden avizovaných zhruba tří miliard korun by měl kabinet na podporu vyčlenit kolem pěti miliard korun. Síkela to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Konečný návrh kompenzací by měl Síkela na vládu přinést příští týden, uvedl. S vyplácením by se podle něj mělo začít nejpozději do čtyř týdnů. Programy bude muset schválit Evropská komise, proces je s ní podle Síkely předjednaný.

Síkela minulý týden představil nový návrh náhrad, kdy by na ně měli mít nárok podnikatelé, kteří zaznamenali ve druhém pololetí loňského roku propad tržeb alespoň o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Maximálně výše pomoci měla činit od 500.000 do 1,5 milionu korun.

Subjekty udržované na transfuzích?

„Hlavní důvod, proč jsme se rozhodli vyjít partnerům vstříc byl ten, že minulá vláda vystavila nekryté šeky,“ uvedl Síkela. Z právního hlediska je podle něj problematické, do jaké míry byly tyto sliby závazné. Zástupci podnikatelských svazů upozornili, že státu hrozí žaloby o náhradu škody.

Srovnávací období by mělo tedy být listopad a prosinec. Mezi příjemci mají být nově také prádelny a zájezdoví dopravci, na které opatření nepřímo dopadla. Náhrady by se tak měly týkat 12 700 až 13 000 podnikatelů, minulý týden Síkela mluvil o 11 000 subjektech.

Podmínkou, kterou si ministerstvo průmyslu s profesními svazy podle Síkely odsouhlasilo bylo to, že kompenzace řeší naposledy. „Nemůžeme dál některé podnikatelské subjekty udržovat na transfuzích,“ uvedl. Dodal, že nejrychlejší cestou z krize je odstranění bariér v podnikání, vláda chce proto mimo jiné usnadnit příchod zahraničních pracovníků do ČR.

Heil_Babisch ( 9. února 2022 17:56 )

Proč dotovat malé zemědělce a zdravotnictví, je třeba dotovat velké podniky, jmenovitě Agrofert!
Čest práci!

sorgedoktor ( 9. února 2022 17:31 )

Posloyaste, tom je zajimave. Smazak ve 3 az 4 cenove skupine prijde priblizne v chudycvh krajichg tak na necekloun stovku/ bez piva/..

kurna1 ( 9. února 2022 16:14 )

Havlíčku neztrapňuj se a radši zalez

kurna1 ( 9. února 2022 16:12 )

maxpax ( 9. února 2022 15:26 )

Splatí je zaměstnanci, brigádníci, důchodci. To je jasné snad už všem, kromě tebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa