Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Stropnický v Izraeli: Do krytu za 90 sekund i čtyřikrát za noc. Zmínil starosti manželky

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
19. května 2021
05:00

Nejvážnější situaci ve svém profesním životě dle svých slov nyní prožívá český velvyslanec v Tel Avivu Martin Stropnický. Již přes týden v Izraeli eskaluje ozbrojený konflikt, který si prozatím vyžádal přes 200 obětí a tisíce zraněných. Česká ambasáda má svůj kryt připraven, ale jak přiznal český diplomat, politik a někdejší herec: „Stát se může leccos.“ Stropnický v Epicentru hovořil nejen o problematice izraelsko-palestinského konfliktu, ale také o tom, jak zvládá odloučení od rodiny, i proč svou ženu Veroniku uvidí až v srpnu.

 „Kdybych během tohoto rozhovoru rychle odkráčel, tak by to znamenalo, že je nálet, ale věřím, že se to nestane, i když máme na to dostat se do krytu jen 90 vteřin.“ To byla první slova českého velvyslance v Tel Avivu Martina Stropnického v pořadu Epicentrum.

V krytu i čtyřikrát za noc

Stropnický uvedl, že i když přes den nálety polevily, během některých nocí se musel do krytu, který je v Izraeli už běžným vybavením bytů a domů, schovat i čtyřikrát. Na Izrael od začátku konfliktu 10. května zamířilo už přes tři tisíce raket. Většinu z nich naštěstí likviduje obranný systém Iron Dome.  

„Určitě je to nejvážnější situace z hlediska profesního i lidského. Zároveň, aniž bych dělal hrdinu, když dodržujete přesně, co máte dělat, tak riziko eliminujete na nějakou únosnou míru,“ popsal situaci v hlavním městě.

Česká ambasáda pracuje podle Stropnického na půl plynu a zaměstnanci s dětmi pracují z domova. Na útěk do krytu mají i tam 90 vteřin. „Když jsem jel nedávno v autě domů z práce, tak se akorát rozezněly sirény. V tu chvíli je vám těch 90 vteřin na nic. To musíte jen doufat, že to nespadne,“ říká Stropnický. 

Statečná Žilková a zrušená cesta

Stropnický přiznal, že i když mu rodina v Izraeli velmi schází, je dobře, že jsou doma v bezpečí. „Veronika je statečná žena, proto s ní žiji, ale samozřejmě nějakou starost, obavu má. Komunikujeme pravidelně, posíláme si zprávy i rodinná videa, jsme v častém kontaktu,“ popisuje někdejší ministr obrany, ale také diplomat se zkušenostmi z velvyslanectví v Itálii či Portugalsku.

Koronavirová situace a aktuální ozbrojený konflikt značně komplikují možnost cestovat z a do Izraele. Stropnický naštěstí před třemi týdny v Praze byl a s rodinou měl možnost se vidět. „To bylo moc fajn (…). Plánovali jsme cestu Veroniky sem, ale naštěstí jsme od toho upustili, protože by přijela do tohoto stavu. Navíc se teď ruší jeden let za druhým,“ prozradil Stropnický a uvedl, že pokud vše půjde dobře, další cestu do rodné země plánuje až v srpnu.

Ticho před bouří

V noci na úterý se teroristická organizace Hamás podle informací televize AL-Džazíra v ostřelování odmlčela, ale zároveň hrozila, že bude v odpalování raket na Tel Aviv, kde se nachází Česká ambasáda, pokračovat. Stropnický hodnotí tuto situaci jako jakési ticho před bouří a uvedl, že na českém velvyslanectví se snaží být připraveni:

„Je tady kryt, který jsme znovu dovybavili. Jsme připraveni, ale musím říct, že než jsme začali tenhle rozhovor, tak jsem si musel zavřít okno na balkón, protože jsem slyšel stíhačky. Takže stát se může leccos,“ podotkl v rozhovoru pro Blesk.cz Stropnický.

Stropnický: Hamás záměrně útočí na obydlené cíle

Stropnický zdůraznil rozdílný přístup k útokům na obou stranách. „Hamás má základní pravidlo: útočit na obydlené cíle s ambicí dosáhnout, co největších obětí na životech. Izrael má strategii opačnou - chirurgickými nálety ničit pozice Hamásu, sklady zbraní (…). To, že je Hamás umisťuje do škol, do nemocnic nebo do mediálního výškového domu, který byl bombardován a vzbudilo to celosvětové pohoršení, to není v pořádku," vysvětlil Stropnický a uvedl, že Izraelská armáda do zmiňovaného mediálního domu zavolala a řekla: máte hodinu na to, abyste to vyklidili a nic se vám nestalo.

Vysvětlil také komplikovanou pozici Izraele, který podle jeho slov nemůže jen žádat od odpuštění organizaci, která na něj vyslala přes 3000 raket. Konflikt se podle něj přenesl do mezinárodní roviny jakési mediální války -  válku získání image, komu se tak zvaně drží palce. „Tohle Hamás umí dokonale. Proto vždycky na prvním místě uvádí dětské oběti. Ta čísla jsou neověřitelná… Některé fotky a videa jsou nainstalovaná,“ upozornil na pokroucenou optiku, kterou v současné chvíli hledí svět na situaci Izraele.

Kdo v zemi, kde není dostatek prostředků na výstavbu základní infrastruktury, žije v luxusních sídlech? Co bychom se od Izraele mohli naučit? Co bylo prvotní rozbuškou a jaký očekává vývoj tohoto ozbrojeného konfliktu? Sledujte celý záznam rozhovoru v pořadu Epicentrum.

Video  Epicentrum - Martin Stropnický  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Greta ( 19. května 2021 11:51 )

Těch peněz, jako herec kdo ví?

naidka ( 19. května 2021 09:08 )

Prudentia

prudentiacz ( 19. května 2021 08:47 )

Cožpak ČEŠI a SLOVÁCI při své cestě za lepším kladli bomby do vlaků, aby zabili obyvatele? Chtěli snad zapalovat katedrály a žít z podpor jako paraziti, nepřátelští všemu kolem? Cožpak zakládali ghetta s vlastními zákony a blbli demagogií takové jako Vy? Znáte lidi z Magrebu, že je srovnávate s Evropany? Nic z toho a tak svým podpisem jste se vystihl nejpřesněji.

prudentiacz ( 19. května 2021 08:31 )

Chtěl nás verbovat do války, nakonec je v ní sám. lofl

EU Commissioner ( 19. května 2021 05:43 )

Láska nehněvaná není milovaná.
O pár set km dál v EU stojí na břehu moře izrealská humanitární organizace a vítá tyto teroristy, pardon uprchlíky, v EU.
A pak neziskový pokračují dál v servisu a omlouvání jejich kriminality.
To že ukroizraelci střílí rakety na obyvatele Donbasu je také smutný fakt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa