Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Respirátory z 3D tiskárny i maska lepší než FFP3: ČVUT s koronavirem pomáhá lékařům

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
26. března 2020
05:30

Vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze začali vyrábět ochranné respirátory a celoobličejové masky podle svých vlastních nápadů. Ochrání uživatele před koronavirem a jsou primárně určené zdarma pro lékaře a složky Integrovaného záchranného systému. Vyrobit si je může s trochou šikovnosti každý. Vědci ale chtějí rozjet výrobu ve velkém.

„Kolega Vít Dočkal přišel s nápadem, jestli by se respirátory, kterých je nedostatek, daly tisknout na 3D tiskárně,“ řekl v Epicentru Blesku Pavel Burget z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. 3D tiskárny s různými technologiemi škola shodou okolností krátce předtím nakoupila, a tak bylo možné výrobu i vyzkoušet.

Respirátor vyvinutý a vytisknutý 3D tiskárnou na ČVUT v Praze. Respirátor vyvinutý a vytisknutý 3D tiskárnou na ČVUT v Praze. | Jan Jedlička/archiv Blesku

Výrobek podle vlastního návrhu

Účinnost respirátoru je 99,95 procenta. „Vlastně se nám podařilo navrhnout model, který na jedné z těch technologií lze vytisknout do té podoby, že je dostatečně pružný a pevný, aby držel na obličeji,“ vysvětlil Burget. Hledali inspiraci u ochranných masek nebo polomasek na trhu už dostupných, ale chtěli vyvinout vlastní řešení s výměnným filtrem. To se povedlo během týdne.

Tiskárna na ČVUT je schopná vyrobit 60 takových respirátorů za 15 hodin, dohromady se všemi majiteli takových tiskáren v Česku zhruba 500 kusů. To je ale pořád málo, a tak už jedná ČVUT s firmami, které by mohly vyrábět až 10 tisíc respirátorů denně, ovšem jinou technologií.

„Zapojením různých výrobců, kteří mají vstřikolisy, tzn. jsou schopni vyrábět plastové díly, počítáme, že se dostaneme na zhruba 10 tisíc kusů denně,“ vysvětlil vědec. Elektronické plány chráněné průmyslovým vzorem jsou dostupné každému. „Výhodou je, že sebemenší úpravy na jiný typ filtru je možné provést okamžitě,“ dodal.

Šnorchlovací maska, kterou zástupci konsorcia COVID19cz a ČVUT modifikovali na celoobličejovou ochranu před koronavirem. Šnorchlovací maska, kterou zástupci konsorcia COVID19cz a ČVUT modifikovali na celoobličejovou ochranu před koronavirem. | ČTK

I s ochranou očí

Jinou cestou šel druhý tým stejné univerzity, modifikací masky na šnorchlování. „To, co ji modifikuje, je nástavec filtru, který je využívaný záchrannými složkami i armádou a je lepší, než FFP3,“ popsal rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Nástavec vyvinuli vědci z konsorcia COVID 19. Takových masek zkompletují na ČVUT s pomocí dobrovolníků z bubenečské farnosti denně asi dvě stovky. „Jsme limitování 3D tiskem těch dílů, který se stále zrychluje,“ dodal Petráček s tím, že během dvou týdnů budou schopni vyrobit kolem 12 tisíc kusů.

Celoobličejová maska s účinností 99,99 procenta ochrany z ČVUT je, stejně jako respirátor od kolegů, určená zdarma pro lékaře v první linii, kteří přicházejí do přímého kontaktu s potencionálně nakaženými. „My jsme vytvořili něco, co rovněž chrání oči, protože u exponovaných pracovníků infekce skrz oční sliznici může být také rizikem,“ vysvětlil rektor.

Video  Epicentrum - respirátory ČVUT  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa