Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nově korunovaný japonský císař? Má stejné pravomoci jako ve starověku, říká japanolog

Video se připravuje ...
Autor: tva - 
24. října 2019
05:45

Nový japonský císař Naruhito včera oficiálně usedl na trůn. Jaká atmosféra v Japonsku panuje bezprostředně po korunovaci nového vladaře? A jakými pravomocemi vůbec císař disponuje? Podle japanologa Robina Heřmana je Japonsko raritou například v tom, že podle ústavy není císař hlavou státu, prozradil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

„Japonská ústava stanoví, že císař nevykonává politickou činnost. Nicméně jeho působení je bytostně politické v tom, že má za úkol harmonizovat japonskou společnost,“ vysvětluje japanolog Robin Heřman.

Souhlasí s tím, že by se postavení moderních japonských panovníků dalo přirovnat například k situaci, ve které je britská královna. I zde se však objevují specifika spojená s asijskou mocností, ke které se váže dlouhá starověká tradice.

„Císař například v žádném případě nepřišel o funkce, kterými vládne od starověku. Těmi jsou především funkce velekněžské. Císař je v prvé řadě spojnicí mezi lidem a božstvy. Je tím, kdo se modlí za národ, a tím, kdo se snaží pro národ získat co největší podporu božských mocností,“ popisuje Heřman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa