ONLINE CHAT
Dobrý den, dotaz na příspěvky pro tehotne, pomoc v mateřství, kdo má nárok, za jakých podmínek? Po exmanzelovi mám exekuce a s přítelem čekáme miminko a pro mne je vše nyní noční můrou.. co mi zůstane z prispevku, kolik budu brát. ..o co vše mam nárok žádat!? Děkuji Radka(Radka)
Foto
Dobrý den, odkázal bych např. na tyto stránky: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
Dobry den, jsem na rizikovem tehotenstvi. Do materske se mi bude pocitat plat pred nemocneskou? Nebo se mi nemocenskou zkazi prumer pro vypocet materske? Dekuji(Karolina)
Foto
Dobrý den, co se týče doby dočasné pracovní neschopnosti, bude se pro výpočet peněžité pomoci v mateřství vylučovat.
Dobrý den, je možné, aby byla peněžitá pomoc v mateřství počítána ze mzdy nastávajícího otce, pakliže na ni matka nemá nárok?(Jana)
Foto
Dobrý den, pokud bude nárok na dávku uplatňovat otec dítěte, bude se dávka posuzovat a vypočítávat z jeho příjmu.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat: 6.6.2017 skončí snaše 3letý RP.Od roku 2015 pracovala na poloviční úvazek,po skončení RP nastoupí na plný úvazek.Z čeho by se jí vypočítavala mat.dov.,kdyby měla další dítě v roce 2018. Děkuji S Tvarůžková(Stanislava Tvarůžková)
Foto
Dobrý den, k výpočtu dávky a tomu, jaké příjmy a za jaké období se pro ni zohledňují naleznete podrobnější informace např. zde: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
Dobry den,na materskou nemam narok-pobiram invalidni duchod 3.stupne(druhym rokem).Muzu si zadat o rodicovsky prispevek pres partnera(ale doma bych byla s mimi ja,ne partner)na 3roky,nebo dostanu pouze 4 letou variantu?A muzu pobirat obe davky soucasne,nebo mam spis pocitat,ze mi duchod vezmou?A pokud bych mohla zadat o 3letou variantu -pres partnera,jake to pro nej bude mit "nasledky"?Zda musi byt s mimi urcitou dobu doma,prerazeni na jinou pozovi v praci,apod.?Dekuji za informaci.Zdenka(Zdeňka)
Foto
Dobrý den, ohledně rodičovského příspěvku je třeba kontaktovat příslušné pracoviště Úřadu práce, jde o dávku státní sociální podpory.
Kolegyně je těhotná. V práci ale hodně pracujeme s chemikáliemi, což pro ni není vhodné. Šéf ji přeložil na jinou práci (která je bezpečnější), dal jí ale podepsat novou pracovní smlouvu a samozřejmě s nižším platem. Je to v pořádku? Vždyť kvůli tomu bude mít nižší mateřskou.(Kamarádka)
Foto
Dobrý den, obecně na tyto situace pamatuje zákon o nemocenském pojištění dávkou nazvanou vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Dávka je určena zaměstnankyním, které zaměstnavatel převedl na jinou (méně placenu) práci, protože současnou práci nemohou jako těhotné vykonávat. Z tohoto pohledu tedy nebylo nutné končit pracovní poměr a navazovat novým. Za této situace sice platí, že pokud na sebe oba pracovní poměry bezprostředně navazují, považují se z hlediska nemocenského pojištění za jeden nepřetržitě trvající pojitsný poměr - avšak díky tomu se i peněžitá pomoc v mateřství bude vypočítávat částečně z nižších příjmů získaných podle nové pracovní smlouvy. Pokud by zaměstnavatel zaměstnankyni převedl na jiné pracovní místo a náležel by pak vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, pro výpočet peněžité pomoci v mateřství by se výdělky z doby po převedení nezohledňovaly.
Jsem na mateřské a můj šéf mi nabídl účast na jednom pracovním projektu. Dělala bych to pro něj »na dohodu«. Je to možné, když je to můj zaměstnavatel? Nemůžu z toho mít nějaké problémy?(Petra)
Foto
U kterékoli dávky nemocenského pojištění (tedy i peněžité pomoci v mateřství) platí, že náleží-li příjem ze zaměstnání (výdělečné činnosti) z něhož je příslušná dávka pobírána, pak dávka nenáleží. Jednodušeji řečeno - tyto dávky nahrazují příjem, jsou tedy poskytovány místo něj a nikoli vedle něho. Pokud byste však z Vaším zaměstnavatelem uzavřela ještě další dohodu např. o zpracování nějakého konkrétního projektu, nebude to mít na výplatu dávky vliv.
Kolik si musím platit sociálního pojištění, abych měla jako osvč nárok na mateřskou?(Irča)
Foto
Dobrý den, ohledně plateb pojistného a dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ lze najít přehledné informace zde: http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/davky/nemocenske-pojisteni-osvc-platby-pojistneho.htm
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak by to bylo v mem pripade s materskou/rodicovskym prispevkem - aktualne ziji a pracuji v zahranici (radne si tady platim pojisteni), kam jsem odesla okamzite po dostudovani vysoke skoly, tzn. v CR jsem nikdy nepracovala. Mam v planu se do Ceska vratit a mit rodinu a co jsem si zatim zjistovala, informace o mem naroku na tyto davky se dost ruzni. Byla bych tedy rada, kdybyste mi pomohl a udelal v tomto tematu trochu jasno. Dekuji a preji hezky den!(Radka)
Foto
Dobrý den, pokud se jedná o dávky nemocenského pojištění, pak z důvodu mateřství se vyplácí peněžitá pomoc v mateřství. Nárok na ni mají osoby účastné českého systému nemocenského pojištění (zjednodušeně řečeno osoby pracující v ČR) a podmínkou je získání určité doby pojištění. Pokud byste potřebnou dobu nezískala výdělečnou činností v ČR, přichází do úvahy zápočet dob získaných v zahraničí (pokud jste byla pojištěna ve státě EU či státě, se kterým má ČR uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení, která zahrnuje i oblast nemocenského pojištění). Co se týče podmínek nároku na peněžitou pomoc v mateřství, platí pro Vás jinak stejné podmínky, jako pro ostatní české pojištěnce (více zde: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm)
Dobry den, nemuzu se dostat k penezum na dite, protoze mi na zadosti chybi podpis otce, ktery je cizinec a ja ho nesezenu, je v Turecku. Dite ho ma zapsaneho v rodnem liste, ale po porodu se mnou nekomunikuje. Odbor v Brne mi radi soudne ziskat dite do sve pece a dalsi zalezitosti na pul toku ci vice s nejasnym vysledkem. Maji na to pravo me pripravovat o muj zdroj penez na rodicovske? Podnikala jsem, platila socialni a zdravotni a ted mi na uradu prace v Brne kde jsem zadala rikaji, je to prispevek nenarokovy, jdete k soudu, mela jste premyslet driva chovaji se velmi necitelne? Podpis otce je pouze formalita a diky tomuto jsme bez penez na dve deti, protoze rodicovska na prvni dite zanikla s mladsim ditetem. Mam dve male deti, jsem samozivitelka a nezapadam do klasickych tabulek, takze si zrejme musim najit jineho chlapa, jak rekl jeden clen vlady....? Muzete mi, prosim, kompetentne poradit? Dekuji Divisova(Divisova)
Foto
Dobrý den, bohužel Vaše otázka nesměřuje k dávkám nemocenského pojištění - jak píšete, jste již na rodičovské dovolené a tedy nejspíše půjde o rodičovský příspěvek. Ten je dávkou státní sociální podpory a spadá do kompetence úřadů práce.
Jak se vlastně vypočítává mateřská? Která období se započítávají a počítá se z hrubé nebo čisté mzdy? (Kaprová)
Foto
Dobrý den, peněžitá pomoc v mateřství se vypočítává z hrubých výdělků za tzv. rozhodné období. Tím je zpravidla posledních dvanáct kalendářních měsíců před nástupem na dávku. Součet výdělků se dělí počtem kalendářních dnů v rozhodném období (některé se však vylučují - např. dny nemoci), takto získaná částka se poté redukuje postupem podle zákona o nemocenském pojištění. Z výsledné částky se pak počítá 70%. Blíže a podrobněji k tomu např. zde: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
Slyšela jsem, že za mateřskou jsou stejné peníze jako za nemoc. Můžu ale také čekat nějakou kontrolu, jako chodí za nemocnými? (Bendlová)
Foto
Dobrý den, peněžitá pomoc v mateřství je vyšší než nemocenské (její výše činí 70% denního vyměřovacího základu). Kontroly jako v případě dočasné pracovní neschopnosti se nerealizují - není nařízen žádný režim, který by pojištěnec musel dodržovat jako u pracovní neschopnosti.
Mám nárok na peníze za mateřskou, když jsem zaměstnaná v Německu? Jsem ale pendler, za prací dojíždím a žiju v Čechách. Kdo mi bude mateřskou vyplácet? Sociálka tady u nás nebo zaměstnavatel v Německu? (Gábina)
Foto
Dobrý den, v tomto případě záleží na tom, kde jste přihlášena k pojištění. Pokud máte místo výkonu práce v Německu, je pravděpodobné, že se na Vás budou vztahovat německé právní předpisy a tedy i případná dávka by se posuzovala a vyplácela podle německých předpisů (německou institucí).
Jsem OSVČ, která si dobrovolně neplatí nemocenskou. Měla bych nárok na nějaké peníze, kdybych otěhotněla? Někde jsem slyšela, že na peníze za mateřskou nárok nemám, ale dostávala bych alespoň rodičovský příspěvek. Je to pravda? (Magda)
Foto
Dobrý den, pokud si dobrovolně neplatíte pojistné na nemocenské pojištění jako OSVČ, pak Vám bohužel nárok na dávku nevzniká. Co se týče rodičovského příspěvku, měl by na něj být nárok ode dne porodu - ohledně této dávky je však třeba kontaktovat úřad práce (odbor státní sociální podpory).
Musí se o peníze za mateřskou nějak žádat? A pokud ano, tak co k žádosti potřebuju?(Karolina)
Foto
Dobrý den, o peněžitou pomoc v mateřství žádáte prostřednictvím svého zaměstnavatele (i bývalého), kterému předkládáte tiskopis "Žádost o peněžitou pomoc v mateřství". Tento tiskopis Vám vystaví a potvrdí Váš ošetřující lékař (gynekolog).
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mezi ukončením pracovního poměru (jsem zaměstnána na dobu určitou) a nástupem na mateřskou mi zbývá 7 pracovních dní. Od gynekologa mám neschopenku k poslednímu dni mého pracovního poměru až do nástupu na mateřskou dovolenou. Kdo mi těch 7 pracovních dnů zaplatí. Zaměstnavatel tvrdí, že jeho to nezajímá. (Madla)
Foto
Dobrý den, v rámci prvních čtrnácti kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy - nicméně tato náhrada náleží pouze zaměstnancům. Protože Vy již zaměstnancem nejste (Váš pracovní poměr skončil)náhrada mzdy bohužel nenáleží.
Musí se mateřská danit? (Bláha)
Foto
Dobrý den, dávky nemocenského pojištění dani nepodléhají.
Dobrý den, v červnu jsem dostudovala střední školu a od září nastoupila do práce. Po tře měsících jsem otěhotněla a brzy půjdu na mateřskou. Mám na ni nárok, nebo nemám dost odpracováno?(Martina)
Foto
Dobrý den, pokud jste školu dokončila úspěšně pak se Vám doba studia započte pro splnění podmínky potřebné doby pojištění. Pokud jste ve svém současném zaměstnání účastna nemocenského pojištění (např. při pracovním poměru), nárok na peněžitou pomoc v mateřtsví Vám vznikne.