ONLINE CHAT
Dobrý den, jelikož jsem zjistila, že mám alergie na umělá sladidla a jiné konzervanty, začala jsem zpracovávat ovoce ze zahrádky podle receptů z dob kdy se ještě neznal želírovací cukr a jiné přísady. Většinou je to voda, cukr, ovoce. Mám dotaz zda je možné někde najít i Vaše recepty? krásný den přeje Věra (Věra)
Foto
Dobrý den, aktuálně máme sozonu meruněk, takže si společně uvaříme maruňkovou marmeládu (ideální poměr je 2:1)meruňky očistíme, vypeckujeme, nakrájíme a necháme rozvařit, můžete přidat pektin, cukr (stévii, Fruktopur,atd) a citronou šťávu a necháme vařit do požadované konzistence. Připravíme si perfektně omyté zavařovací sklenice a víčka, horkou marmeládu plníme cca centimetr pod okraj a následně zavíčkujeme. Pro delší dobu trvanlovosti sterilujeme 20 minut při osmedesáti stupních. Přeji hodně zdaru a děkuji Vám za přízeň i Vaše dotazy. Krásný víkend, Hanka
Dobry den.Podarilo se mi vyrobit cca 70 sklenicek meruňkove Marmelady . Stalo mne to spoustu úsilí ....A to horko 😰. Kolik druhu Marmelad vyrábíte vy ?A používáte jen ruční postup? Kde je mohu koupit a jaka je cena? Děkuji Marulda(marulda)
Foto
Dobrý den, věřím, že je to náročné a cítím s Vámi :) moje produkty můžete koupit buď v Gruntu nebo objednat na webu, kde jich najdete více než 80 druhů. Krásný víkend, Hanka
Dobrý den, jak se dá dělat jam z meruněk, rybízu, angraštu s co nejmenším množstvím cukru? Děkuji.(Ivan)
Foto
Ivane, pokud přidáte méně cukru musíte počítat s delší dobou sterilace. Hanka
Dobry ďen, co je přírodní pektin. Děkuji za odpověd (Alena )
Foto
Dobrý den, je to polysacharid obsažený v ovoci, tedy přírodní látka, která se získává ze slupek citrusových plodů. Pektin napomáhá želírování. Hanka
Dobrý den, lze vyrobit kromě meruňkového chutney, také i mangové chutney k omáčkám? Mnohdy se dočítám o pokrmu na meruňkovém chutney, přitom luxusnější a chutnější by mohlo být mangové a nebo kombinace těchto dvou... a co marmeláda tří chutí sluníčkového odstínu? Meruňka+Mango+Mardarinka :-)(Luděk)
Foto
Luďku, záleží na chuti každého z nás, kombinace maruňka a mango je určitě vynikajíc varianta. Zkusit můžete i něktetou z mých sezonních variant. Děkuji, Hanka
Dobry den,jak dlouho cca varit ovoce na marmeladu?dekuji(kacka)
Foto
Dobrý den, záleží na tom jestli používat pektin či ne, pektin sníži dobu vaření a zachová více barvy, chutě i vitamínů. Vaříme do požadované konzistence, děkuji, Hanka
Rádi grilujeme, mohla byste mi poradit, jak si vyrobit nějaké chutney k masu. Z kupovaných máme nejraději fíkové a mangové, ale ráda bych to zkusila i z domácích surovin. Díky (marta)
Foto
Marto, již výše jsem dávala recept na skvělé čatní :) Hanka
Dobrý den pani Sindlerova,kdyz jsem se vcera dozvedel,ze jste dnes na chatu Blesku,rekl jsem si,ze toho poprve v zivote využiji a aspon touto cestou podekovat za Vase famózní marmeladky!!:-) Na sladke moc nejsem a protoze Vy používáte méně cukru nez je bežně,tak mohu jen gratulovat!!!vyzkousel jsem z Vasi rady temer vse a mohu opravdu vsem doporučit!!! Ne přemýšlíte,pri Vasi preciznosti rozšířit Vase působení v gastronomii??? S úctou :-)(Oswald Rohrbach)
Foto
Milý Oswalde,děkuji moc za Vaše slova, k Vašemu dotazu, gastronomie je moje velká láska a určitě jí zůstanu věrná..nějaké plány mám, tak třeba je již brzy zvěřejním na webu či FB :), Hanka
Zdravim Hanicko, chci se zeptat,jak udelat dobre catni k masu?Dekuji(kacka)
Foto
Kačko, čatní si můžete připravit prakticky ze všeho, nevýhoda je dlouhá doba vaření i přípravy. Zkuste švestkové čatní: červenou cibuli nakrájejte na klínky, vaříme s ovoceme (podlijeme červeným vínem)přidáme cukr, trochu soli, hřebíček, celou skořici a na závěr můžeme dochutit čili nebo zázvorem,zjemnit ještě můžeme například brusinkou. Tento druh čatní je výborný k tmavému masu, pokud švestky vyměníte za broskev skvěle vám dopní bílé maso. Hanka
dobrý den, dělal jsem rybízovou marmeládu dle návodu na pektogelu ,ale marmeláda mi nezhoustla - výsledek spíše sirup (přitom loni se mi povedla), zkoušela jsem i agar (dle návodu na balíčku) jako druhý pokus - výsledek malinko lepší, ale do mamelády daleko. Nevíte proč? Co Vy doporučujete na rybízovou marme ládu a kolik cukru na litr čtávy? Děkuji za odpověď. Pěkný den (Katka)
Foto
Katko, myslím, že problém mohl být v krátké době vaření, zkuste povařit déle a přidat šťávu z citronů. Držím palce, Hanka
Dobrý den,chtěla bych ochutnat některé Vaše marmelády,ale do Prahy to mám dost daleko. Je možné se nějak předem domluvit,abyste ty konkrétní příchutě zrovna ve Vaší marmeládovně ten den měla? Díky. Hana(Hana)
Foto
Dobrý den, zkusti můžete některý z Gruntů (www.nasgrunt.cz) a nebo mi zkuste napsat a nějak se dohodneme, hezký den, Hanka
Dobrý den,jak nejlépe využít červený rybíz děkuji Renata (Renata)
Foto
Renatko, zkuste pasírovaný červený rybíz, který oceníte vy i vaše rodina při pečení cukroví na Vánoce, děkuji, Hanka
Dobrý den Hanko. Co by jstě mi doporučila do ostružín dát ,aby to nebyla chuť stejná jen s ostružín.Díky Eva .Z(Eva Z)
Foto
Eva, můžete zkusit odvážnou variaci s vodkou a fíky a nebo ostružinu ochutit pravou vanilkou :), hodně zdaru, Hanka
Dobrý den, gratuluji k úspěchu, jsou na vás rodiče a vůbec cela rodina hrda? Mate je třeba i zaměstnane ve sve firmě? (Karin )
Foto
Karin, jsme malá rodinná firma a já věřím, že láska a energie, která u nás v marmeládovně v Praze panuje je cítit v každém našem produktu. Děkuji, Hanka
Jste úžasná, Vaše marlelády v Česku chyběly. Máte i klasické snídaňové džemy a lívance jsou s nimi ideální pochutina - to vše s jistotou, že ani v obsahu nejsou žádné Éčka. Není nic horšího, když si uděláme lívance a pokazíme to marmeládou s Éčkama, které jsou v každém obchodě. Držte se a i nadále budeme kupovat vaše výborné marmelády s příběhem, jsou úžasné. Uvažujete také vkročit se svými produkty do Hypermarketech jako jsou Makro, Globus?(Zděněk)
Foto
Dobrý den, Zdeňku to jsou krásná slova, děkuji za ně :) pro prodej si vybírám partnery, kteří mají stejnou filozofii jako já. Nikdy ale neříkej nikdy :) Hanka
Máte zkušenosti s citrusovýn pektinem? Někde doporučují přidat před cukrem, jinde až po cukru. Děkuji za odpověď(Marie)
Foto
Maruško, dobrý den, já ho používám a doporučuji: pektin smíchat s cukrem, dát k ovoci a následně přidat cukr. Hezký den, Hanka
Přeji krásný den,chtěla jsem se zeptat,proč mám po půl roce meruňkovou marmeládu zhnědlou.Dělám ji v želírovacím cukru,kde je kyselina citronová.(Eva Šnoplová)
Foto
Evi, myslím si, že v tomto případě se jedná je o "kosmetickou vadu" a marmeláda je určitě výborná. Zkuste je uchovávat v temnu. Hanka
Dobrý den, dá se využít cuketa jako součást nějakého dobrého čatny, ? Třeba čatny z rajčat, nebo přidat do nějaké marmelády ? Děkuji(Fojtíková Blanka)
Foto
Dobrý den, dá se udělat čistě cuketové ale i jak říkáte varianta s rajčaty je skvělá, Hanka
Dobrý den, receptů na samotné zavařování okurek je habakuk. Ale co čištění okurek předtím, to je časově zdlouhavé. Jak čistíte okurky nakládačky vy? Děkuji a přeju hezký zbytek dne (Laco)
Foto
Dobrý den, já jsem zastáncem tradice a ruční výroby, proto i okoruky čistíme ručně. Děkuji, Hanka
Dobry den pani Sindlerova.Vase fantastické Marmelady znám jiz osobně .A mohu vam s čistím svědomím napsat,ze pravou Královnou Marmelad jste vy.. Vaše produkty jsou bežně v kvalitních farmarskych obchodech.Na rozdíl od Blanky Milfajtove jejíž produkty nekoupíte nikde. Je vydet ,ze vy vyrábíte pro lidi a neženete se jen za oceněním a medailema. Diky Martin Stuchlik(martin Stuchlik )
Foto
Dobrý den, děkuji za podporu :) Hanka
ahoj, zajímalo by mě, jak udělat i z neželírujícího ovoce (jahody, borůvky, maliny) marmeládu bez přísad pektinu. Někde jste zmínila, že víte, jak na to - můžete prozradit? Nakolik se obejdu bez konzervačních prostředků? Třeba kyseliny citronové? (Klára)
Foto
Dobrý den, marmeládu bez pektinu můžete samozřejmě uvařit, ale počítejte s dlouhou dobou vaření (až do požadované konzistence), při takhle dlouhém vaření ale přijdete o většinu vitamínů a chuť. Tedy já doporučuji použít přírodní pektin. Děkuji, Hanka
Dobrý den,chtěla bych znát váš názor na cukr Oetker 2v1 na přípravu marmelád? Děkuji. (Plívová.)
Foto
Dobrý den, záleží na chuti každého z nás, já kompromisy nedělám a žádnou chemii nepoužívám, tedy ani tento proudukt :), Hanka
Dobry den p. Sindlerova . Vaše Marmelady s pribehem znám s obchodu Grunt a farmarskych trhu.Priznam se,ze jsme cela rodina na vasich výrobcích doslova závislých . Přejeme mnoho dalších uspechu. V Gruntu je však počet druhu vasich Marmelad omezen...Bude se rozšiřovat ? A jeste jednu otázku .Docetl jsem se ,ze cestujete do Ciny .Budete tam hledat inspiraci pro další druhy Marmelad?Dekuji za odpoved a jen tak dal👍Jiri Sramek(Jiri Sramek)
Foto
Dobrý den, v Gruntu máme nabídku klasických marmelád, zkuste zajít do svého Gruntu a obsluhu požádat o nějaký konkrétní druh a myslím, že nebude problém Vám jej objednat, případně napiště Hance, kontakt je na webu www.marmelady.info, hezký den, Martina z Gruntu
Dobrý den, vařím marmelády z jahod, meruněk a broskví. Ty mají menší želírovací schopnosti než třeba rybíz. Proto do nich dávám přípravek Gelfix, i když tam určitě nějaká chemie je. Můžete mi říct, zda vy používáte jen želírovací cukr a jak asi dlouho ovoce vaříte? A co děláte pro to, aby se marmeláda nekazila. Děkuji Dagmar(Dagmar)
Foto
Dobrý den, my nic z toho co jste psala nepoužíváne, pokud si druh ovoce žádá je nejlepší použít přírodní pektin a citronovou šťávu. Hezký den, Hanka
Dobrý den, máte nějaký nápad jak zpracovat meruňky, kromě tradiční marmelády a kompotu? Moc děkuji za odpověď. Dana D.(Dana D.)
Foto
Dobrý den, můžete zkusit například meruňkové čatní, výborné je k masu nebo sýrům. Hanka
Dobrý den, proč se do marmelád dává tolik cukru??Vždy, když čtu etiketu, nestačím se divit. Ve 100 gramech je 70 g cukru!!! Přeci když výrobce použije třešně nebo jahody, toto ovoce je sladké samo o sobě. (Kleopatra)
Foto
Dobrý den, záleží na to co kupujete. My napříkald vyrábí marmelády s nižším obsahe cukru ale to si může dovolit jen takový výrobce, který dá dostatečné množství ovoce a produkt nešidí. Hezký den, Hanka
Dobry den, nesmim cukr,lze udelat marmeladu bez cukru? Pripadne jak?Dekuji(Nico)
Foto
Nico, již jsem psala výše, použít můžete fruktozu. Děkuji,Hanka
Neznáte nějaký jednoduchý recept na marmeládu, který se hodí i pro úplnou začátečnici? V životě jsem nezavařovala a bojím, se, že to nezvládnu.(Karolína)
Foto
Karolíno, určitě se nebojte, věřím, že to zvládnete a zkusit můžete například maliny nebo borůvky. Držím palce,Hanka
Existuje nějaké ovoce, které se pro zavařování nehodí?(Denisa)
Foto
Dobrý den, dá se říct, že zavařit můžeme prakticky cokoliv, hlavně jde o naše chutě, například mne úplně nechutná melounový džem, ale jsou i tací, kteří si jej oblíbili.Děkuji, Hanka
Dobrý den, marmelády si dělám celá léta sama, vyzkoušela jsem už ledacos. Proto bych se Vás chtěla zeptat zda je možné do meruňkové marmelády dát nějaké bylinky. Já jsem zatím vyzkoušela levanduli nebo vanilku. Moc děkují za odpověď. Hana(Hana)
Foto
Dobrý den, určitě můžete zkusit pro letní obdoví například s meduńkou či mátou a pokud se bude chtít v zimě trochu zahřát, výborná bude varianta se skořicí. Děkuji, Hanka
Myslíte, že se zavařování vyplatí, i když člověk ovoce normálně koupí, třeba na farmářském trhu, nebo je lepší si prostě koupit kvalitní marmeládu. Jsem z Prahy, zahradu samozřejmě nemám, takže o tom dost uvažuju.(Líba)
Foto
Dobrý den, děkuji za tento dotaz. Již několikrát jsem se setkala s podobnou otázkou, sice, že při vlastní tvorně máte hezký pocit z dobře odvedené práce, při dnešním shonu i pokud vezmeme finanční náročnost, nejlépe vychází zakoupit si kvalitní marmeládu bez zbytečné chemie. Podívat se můžete na nabídku kterou máme na: marmelady.info nebo zajít do Našeho gruntu. Děkuji, Hanka
Dobry den jaky je nejlepsi pripravek na konzervovani?? Je to pektin?(Mirka)
Foto
Dobrý den, jako konzervant může posloužit cukr a to ale v poměru 50%, pokud použijete cukru méně (jako my) musíte následně stelirovat při teplotě 80 stupńů. Hanka
Vyrábíte si vlastní pektin nebo používáte kupovaný? Pokud ano, jaký máte postup a z čeho? (palea)
Foto
Dobrý den, používáme pektin citrusový. Zakoupit můžete i pektin jablečný já však volím první variantu.Sama si jej nevyrábím jelikož je to proces výrobně i časově hodně náročný. Hezký den, Hanka
Dobrý deň! Pri zaváraní som naučená nalievať nálev do pohárov 2cm od okraja pohára. Potom sú niektoré kúsky kompótov neponorené. Môžem dávať viac nálevu? Ďakujem za radu.(Marta)
Foto
Dobrý den, zkuste dát nálevu více, nic tím určitě nezkazíte, Hanka
Dobrý den, zavařovala jsem meruňky ve sklenicích se šroubovacími víčky, v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 st, 20 minut (v plechu s vodou). Po vyjmutí jsem dotáhla víčka a otočila sklenice dnem vzhůru. Přesto další den byla všechna víčka "vzdutá", vypouklá, a ve sklenicích se vytvořila pěna. Co s tím? Mám kompoty vyhodit nebo z nich lze udělat džem? Děkuji Vám za radu.(Gábi)
Foto
Gábi, takhle od stolu Vám úplně nelze odpovědět,zkuste meruňky ochutnat zda nejsou zkvašené, pokud budou chutnat normálně tak můžete zkusit džem udělat, raději ale zaskočte do Gruntu a ochutnejte marmeládu ode mne :), Hanka
Hanko,já nemám dotaz,jen velkou radost,gratulaci.Jeden dotaz by by byl.Jak to udělat,nezbaštit:-))(Věra)
Foto
Věro, děkuji moc za přízeń, zkuste pozvat přátelé a podělit se :, Hanka
Dobrý den, ráda dělám z ovoce džemy, babička přidávala kyselinu citronovou, já vždycky bojuji, zda přidat nebo ne. Děkuji za odpověď(Věra)
Foto
Dobrý den, já určitě nepoužívám kyselinu citronovou,preferuji citronovou šťávu, zkuste ji :) Hezký den, Hanka
Chtěla bych si udělat z meruňek marmeládu bez cukru. Jak postupovat?Jsem diabetička. Děkuji za radu.(Lojdová)
Foto
Dobrý den, dle mne by bylo vhodné použít pro výrobu fruktozu (v obchodech najdete pod názvem Fruktopur) a případně stévii. Dobrou chuť, Hanka