ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je povinnost mít na rekreačním objektu hromosvod. Zejména z pohledu vyplácení pojistného plnění v případě úderu blesku. Děkuji. (Romana)
Foto
Myslím, že stavební zákon ukládá zřízení ochrany před bleskem u všech staveb, určených k bydlení a nerozlišuje, zda se jedná o bydlení trvalé nebo dočasné.
Dobrý den, čím se mám řídit při výběru pojistných rizik? Co řeší pojišťovny nejčastěji? Chata je přece jen dlouhý čas prázdná a na samotě v lese. Jsou nějaké výjimky z pojištění živlů?(Viktor O.)
Foto
U rekreačních objektů lze obvykle pojistit stejná rizika, jako u trvale obývaných, větší rizikovost se pak odrazí ve výši pojistného, eventuálně ve vyšších spoluúčastech nebo sublimitech.
Dobrý den, jak je to s pojišťením zahradní techniky? Co všechno jde u ní pojistit? Jde třeba pojistit servis? Havárie? Ptám se proto, že třeba zahradní traktůrek stojí jako auto. Když s ním někde spadnu ze srázu a on se rozbije, jde to nějak pojistit?(Jirka Šafařík)
Foto
Na zahradní techniku se může (je-li to tak sjednáno) vztahovat pojištění běžných "majetkových" rizik. Aby bylo kryto poškození traktůrku, které vznikne při jízdě, musel by být kryt havarijním pojištěním, nejsem si ale jista, zda by ho takto některá pojišťovna pojistila.
Dobry den, najdu nekde nejaky clanek k teto tematice, ktery si muzu precist? Dekuji (Katka )
Foto
Dobrý den, zkuste např. web pojistimajetek.cz, záložku Rekreační objekty.
Jaké pojištění je podle vás nejdůležitější a nejvýhodnějšího pro zdravého pracujícího člověka - 30 let, který zatím neplánuje rodinu a bydlí v pronajatém bytě?(Petr K-. )
Foto
Záleží na životním stylu, ale asi každému lze doporučit úrazové pojištění a pojištění invalidity, z neživotních určitě pojištění odpovědnosti v běžném životě. I v pronajatém bytě můžete mít sjednáno pojištění domácnosti, které by se vztahovalo na Vaše osobní věci (a samozřejmě na vybavení domácnosti, které je ve Vašem vlastnictví).
U chaty mám vysoké smrky. Při vichřici mohou padnout na střechu. Jsem povinná je jako potencionální nebezpečí nechat odstranit, nebo třeba nějak připoutat, nebo mi pojišťovna případnou škodu uhradí?(Marka)
Foto
Obecně platí, že klient se má vždy chovat tak, aby škodě předcházel. Asi se nedá jednoznačně říci, že by Vám pojišťovna neplnila, ale problémy by nastat mohly.
Za jak dlouho po nahlášení pojistné události mi pojišťovna vyplatí peníze? Jsou na to nějaké lhůty?(Karel)
Foto
Pojišťovna má ze zákona na šetření škody lhůtu tři měsíce po nahlášení. Pokud ovšem z nějakých objektivních důvodů nemůže tuto lhůtu splnit, je povinna o této skutečnosti informovat klienta. Další lhůtu zákon neudává.
Dobrý den, co přesně mám dělat, když najdu chatu vykradenou? Mám zavolat policii? Všechno nafotit, nebo si to pojišťovna či policie nafotí sama? Můžu třeba opravit dveře, nebo okno a odjet, nebo se s tím nesmí hýbat než to pojišťovna nafotí? (Tomáš Pazdera)
Foto
Dobrý den, určitě přivolat policii, to je obvykle podmínkou plnění. Obecně platí, že by se do příchodu likvidátora mělo vše ponechat v původním stavu, objekt je ale nutno zabezpečit, takže bych doporučovala pořídit vlastní fotodokumentaci a následně dveře či okna opravit. A pokud je to možné, tak nevyhazovat, ale uchovat poškozené díly nebo části.
Mám dotaz, rodiče mají chatu ve společném vlastnictví / na katastru/ pojistka je psaná na tatínka, ale on nyní zemřel, jak změnit pojistku za stejných podmínek na maminku, bude celkoví vlastník.(Betule)
Foto
Na to prosím informujte v příslušné pojišťovně, ale neměl by to být žádný problém.
Dobrý den, jednou jsem řešil s pojišťovnou problém. Na chatě mi zamrzla voda v trubkách a ty popraskaly a zatékalo do zdi, taky mísa na WC rupla. A pojišťovna nic nezaplatila, že to nebyl živel, ale "hrubá nedbalost". Byl ten postup v pořádku? Co jsem měl dělat? Byla kalamita a na chalupu v horách jsem se nedostal. Bylo to odříznuté od světa.(Sezima)
Foto
Dobrý den, nerada bych se pouštěla do rozboru konkrétní škody, protože k tomu nemám dostatek informací, ale obecně platí, že klient by se měl chovat tak, aby vzniku škody předcházel. V tomto případě tedy zřejmě před zimní sezonou vodu z trubek vypustit.
Dobrý den, je pravda, že když mám na střeše uvolněnou tašku, pojištovna mi případné vytopení vzniklým otvorem nezaplatí? Nebo když mi to vyplaví voda kvůli zacpanému okapu, nebo jiné špatné údržbě?(Milena Holubová)
Foto
Dobrý den, v podstatě ano, pojištění se vztahuje na rizika uvedená ve smlouvě, špatná údržba objektu mezi nimi zcela určitě není.
Jak casto musi byt revize hromosvodu v pripade pojistne udalosti aby byla kladne vyrizena.dekuji(brenova)
Foto
Viz předešlá odpověď... :-)
Jak často musím mít udělanou revizi hromosvodu, aby mi pak pojišťovna neřekla, že mi nic nevyplatí? Prý jsou na to nějaké zákonné termíny. (Pavel)
Foto
Pojišťovny požadují provádění revize hromosvodu dle norem, což znamená pravidelně každých pět let a mimořádně vždy po úderu blesku.
Dobrý den, mám na chalupě rybníček a v něm chovám rybky. Kapříky, amury, zkouším úhoře a štiky. Dá se nějak pojistit proti zlodějům? Proti vydrám a kormoránům?(Jandák)
Foto
Dobrý den, obávám se, že ne...
podle me a mych zkusenosti a odezvy zakazniku, nas vyjde levneji nepojišťovat se, snad jen s ohledem na zdravi, tedy cestovni pojisteni...ostatní jsou to jen pseudopojisteni, kdy pojistenemu nikdy pojistovny neplni, co slibily...většinou se schovavaji za podmínky, které mnohdy u sjednavani pojistek nejsou a při plneni pojistovny vytahnou...rada: chaty a chalupy zabezpecit, dat peníze spis do zabezpeceni...(istyl)
Foto
Pojišťovny vždy plní právě podle pojistných podmínek. Problém je v tom, že se s nimi klienti včas neseznámí a mají potom nereálná očekávání. Pokud nemáte pojistné podmínky k dispozici před podpisem smlouvy, pak ji nepodepisujte!!!
Dobrý den,mám rozestavěny dum(hrubá stavba pod střechou) proti čemu pojistit?Děkuji JP(Paloncova Jana)
Foto
Objekty ve výstavbě se pojišťují na stejná rizika jako ty po dokončení. Pro maximální pojistnou ochranu je samozřejmě vhodné pojistit maximální rozsah rizik, ale můžete postupovat i tak, že si na webu kterékoliv pojišťovny otevřete informace o pojištění majetku a zkusíte si promyslet, kterými riziky může být Váš objekt ohrožen, resp. která ho ohrožují více a která méně.
Můj dotaz je z jiného soudku,ale snad mi poradíte. je mi 33 let a s přítelem chceme počít miminko. Mám náročné zaměstnání kde pracuji ve stresu. Slyšela jsem že je možné nechat si udělat pojistku u Alianzu,. kde se žena může pojistit proti rizikovému těhotenství Od 3.měsíce prý může v klidu ležet doma, připravovat se na mimíska a čerpat plný plat, který pobírala rok před otěhotněním? Docela mě to zaujalo,napište prosím něco bližšího hlavně zda se to vyplatí a kolik měsíčně bych musela platit. (Denisa Č. )
Foto
Dobrý den, Deniso, doporučovala bych Vám hledat info na webových stránkách http://www.pojistkaprozeny.cz/ nebo si jejich prostřednictvím domluvit schůzku s obchodním zástupcem, ten bude s produktem obeznámen lépe než já... :-)
Dobrý den paní Machová, mám chalupu na venkově a celý rok tam nejsem. Jaké pojištění mám zvolit, aby mi pokrylo jak možnost vloupání, tak třeba úder blesku, nebo vytopení. Třeba u toho vytopení, zaplatí pojišťovna i vyteklou vodu? Jezdím tam jednou za 2 měsíce a to množství by mohlo být obrovské.(Jirka)
Foto
Máte-li na mysli škodu, způsobenou vytékající vodou, pak je třeba mít pojištěno riziko vodovodních škod. Pokud máte na mysli vodu jako takovou, lze pojistit i ztrátu vody, nejsem si ale jista, zda toto riziko pojišťují všechny pojišťovny, každopádně není součástí základního rozsahu rizik.
Je možné si pojistit zahradu proti slimákům nebo krtkovi?(Daniela)
Foto
Dobrý den, pojištění takového rizika bohužel pojišťovny nenabízejí. Věřím, že zájemců by bylo hodně, obávám se ale, že by to pro pojišťovny byl vysoce ztrátový produkt... :-)
Dobrý den, jak se počítá u chalupy odškodnění? Normálně doma se snažím od dražších věcí skladovat účtenky, ale na chalupě mám snad 100% věcí starších od nichž už nic nemám. Řada z nich má ale především osobní hodnotu. Co by mi pojišťovna nahradila? Jen to od čeho mám účtenku, nebo stačí fotografie vybavení? V hodnotě nové věci, nebo srovnatelné někde v bazaru?(Tom B.)
Foto
Dobrý den, to záleží na konkrétní pojistné smlouvě. Ta může být sjednána buď na novou nebo na obvyklou cenu, případně na nějakou kombinaci nové a obvyklé ceny. Pokud se podíváte do smlouvy a příslušných pojistných podmínek, měl byste to zjistit. Co se týká účtenek, je prokazování jednodušší, pokud je máte k dispozici, obzvláště pokud budete uplatňovat předměty, které nejsou v domácnostech zcela běžné.
Dobrý den paní Machová. Mám chatu u lesa a v tomto počasí se děsím požáru. Grilování je v chatařské oblasti na denním pořádku, návštěvníci nedalekého koupaliště klidně odhazují nedopalky do suché trávy, pouští lampiony štěstí a podobné hlouposti. Bojím se, že by případnou škodu pojišťovna nezaplatila. Není to ani vandalismus, ani živel, blesk, ale lidská blbost.(Richard Gurka)
Foto
Dobrý den, značná část pojistných událostí vzniká v důsledku lidské blbosti... :-) Jestliže máte řádně pojištěno riziko požáru, pojišťovna by takový požár hradila.
Dobrý den, existuje pojištění chalupy bez spoluúčasti? Kolik tak stojí? (Milan hutnik)
Foto
Dobrý den, cena pojištění se odvíjí především od velikosti souboru pojištěných rizik a pojistné částky, na níž je objekt pojištěn, navíc každá pojišťovna má jiné pojistné sazby, takže na Váš dotaz nemohu konkrétně odpovědět. Každopádně pojištění bez spoluúčasti sjednat lze, ale samozřejmě bude dražší než se spoluúčastí.
Dobry den rada by som sa spýtala ako si poistiť zahrady domček so záhradou. Proti povodniam nám to nepoistia, lebo je to v zaplavovej oblasti, ale sú aj iné živelne pohromy, vykradnutia atd. Ďakujem za odpoved.silvigas1974@gmail.com(Silvia)
Foto
Dobrý den, skutečnost, že se objekt nachází v záplavové oblasti, má vliv pouze na riziko povodně a záplavy, všechna ostatní rizika lze pojistit běžným způsobem. Obvykle pojišťovny nabízejí pojištění ve dvou až třech úrovních, ta nejnižší zahrnuje většinou požár, vichřici, úder blesku, krupobití.