ONLINE CHAT
Jsem po resekci ledviny v r. 2012, následně v r. 2014 provedena RFA téže ledviny. Podle labor.vysledků jsou nyní obavy z počínající renální insuficience, přes oba zákroky stále krev v moči a nově zjištěna vysoká hodnota bílkoviny v moči. Již jsem objednaná do nefrologické poradny a přiznám se, že mám velký strach, co se mnou bude dál. Mohu se v přestihu zeptat, jak budu léčena, co mě čeká? Děkuji.(Anička)
Foto
Chápu Vaše obavy, vyplývající z nejistoty bez aktuálních výsledků. Na druhé straně, v případě chronických onemocnění ledvin je z pohledu lékaře vhodnější ověřit stav a funkci ledvin, aby se v případě předvídatelného nebo hrozícího zániku jejich funkce mohl včas a v klidu pacient poučit a rozhodnout o možných léčebných metodách. Co Vás konkrétně čeká a nemine, Vám tedy spolehlivěji nastíní Váš nefrolog na základě komplexního zhodnocení klinického stavu a výsledků laboratorních a zobrazovacích vyšetření.
Trpim na caste zanety mocovych cest. Mela jsem zuzenou mocovou trubici, po rozsireni a po vybrani ATB mi problémy ustaly. Bolesti uz nemam, ale často mam pocit, ze mi moc pachne. Jinak nemam zadne potize. Mam jit znovu na kontrolu k lekari? Dekuji za odpověď.(Eva )
Foto
Recidivující infekce močových cest mohou komplikovat dlouhou část života. Na Vašem místě bych podstoupil kontrolní biochemické a mikrobiologické vyšetření moče, abyste předešla tomu, že nedostatečnou antibiotickou léčbou se v močových cestách vypěstuje odolný kmen bakterií, na které pak běžné dostupná antibiotika už "neplatí".
Syn má od narození cukr v moči. Je mu 8 let a stále tam cukr má. Je naděje, že tam jednou nebude? V krvi cukr naštěstí není. Chodili jsme na vyšetření, sono, krev, všechna možná vyšetření a nic nám neřekli, prý se s tím nic nedá dělat. Děkuji za odpověď. (Markéta)
Foto
Ztráty glukózy v moči mohou být spojeny se závažnými poruchami funkce ledvin. Doporučuji Vám obrátit se na pracoviště dětské nefrologie v některé z fakultních nemocnic.
Dobrý den, moje dcera 11 roků pije denně od dětství málo tekutin. Nechce pít nic ráno (ani čaj ani mléko) , pije pouze sladké pití (minerálky, limonády, šťávy). Denně vypije tak 0,3-0,5 litru. Může být nedostatek tekutin zdrojem pozdějších problémů s ledvinami ?(Alice)
Foto
Nedostatečný příjem tekutin skutečně může dříve či později (možná spíše dříve) vyvolat zdravotní obtíže obtížně napravitelné. A pokud i tak malý objem tekutin představují slazené nápoje sycené oxidem uhličitým nebo nápoje kolového typu, je na zdravotní komplikace v dospívání nebo dospělosti "zaděláno". Pokus nepostačuje k nápravě stavu rodičovská autorita (což je obecným jevem), vyhledal bych pomoc pediatra, dětského nefrologa, případně dětského psychologa nebo psychiatra.
Dobrý den, ve zprávě z ultrazvuku ledvin mám napsáno: vlevo v HK papilární kalcifikace. Jedná se o něco vážného? Otec měl rakovinu ledviny, na jaké preventivní prohlídky bych měla chodit? Je mi 58 let. Děkuji. (Eva)
Foto
Kalcifikace papily je degenerativní změna, která nemusí souviset s onemocněním Vašeho otce. Nicméně, vzhledem k údaji o vážné choroby ledvin v rodině Vám doporučuji podstoupit základní vyšetření nefrologem a podle výsledků se domluvit na dalším postupu, případně dispenzarizaci v nefrologické ambulanci.
Dobrý den, vážený pane doktore, je mi 39 let a od 20 let mám diagnostikovanou chronickou glomerulonefritidu. Kromě doby, ve které se choroba objevila a projevila se viditelně krví zbarvenou močí, nemám žádné potíže a kontrolní odběry vykazují přítomnost krve a bílkovin v moči na minimálních (stopových) hodnotách. Mohu se přes tuto diagnózu stát dárcem krve? Děkuji za odpověď a přeji Vám hodně úspěchů v pracovním i osobním životě.(Gabriela)
Foto
Pokud se nepletu, je mezi četnými kontraindikacemi dárcovství krve v České republice uveden i prodělaný zánět ledvin a jakékoli chronické onemocnění ledvin. V tom případě Vám doporučuji ponechat Vaše červené krvinky kolovat v jejich přirozeném prostředí a přenést břímě altruismu na někoho jiného.
Dobrý den mám cystu na ledvině která se mi zvětšuje,Nyní je dlouhá 5cm,při předklonu jí cítím jak mě tlačí,bolí mě pak záda ....mudr.říká že jí nechá hodně vyrůst a pak jí odstraní ale žádné léky na to nemám.Je na to lék který by cystu mohl odstranit?A po neůspěchu jít až pak na operaci?Ale zkusit by se to mohlo že?Poradíte mi děkuji vám a hezký den.Zdeněk.(Zdeněk)
Foto
Cysta je dutina s vlastní stěnou. Podle velikosti a umístění může svým tlakem na okolí poškozovat zdravou tkáň. Míra této škodlivosti vede k doporučení cystu ponechat na místě, nebo ji odstranit. Pokud Vás nyní cysta již významně omezuje v pohybu nebo jiné činnosti, pokusil bych se domluvit na jejím včasném odstranění, případně i v rámci tzv. second opinion (druhého názoru) na podkladě vyšetření v jiném zdravotnickém zařízení. Žádné léky na "rozpuštění a vypuštění" cyst nejsou dostupné.
občas mě bolí záda, moji známí říkají, že to je přesně v místě, kde jsou ledviny. Mohu tedy, stejně jako u vaječníků se nachladnout?(Maruška)
Foto
Pokud jsou Vaší známí lékaři, a k tomu nefrologové či urologové, mohli by mít pravdu. Avšak ne každá bolest v zádech souvisí s onemocněním ledvin. Při silném prochladnutí může dojít v různých částech těla k potlačení přirozených mechanizmů obranyschopnosti, a potom lze tzv. nastydnout (tj. podlehnout virové nebo bakteriální infekci).
Dobrý den, kam poslat dospělou dceru k lékaři, když 10 let užívá na zánět močového měchýře Nitrofurantoin a k ničemu to nevede? Je nějaká pomoc? Urologovi dochází , ale jinou léčbu pro ni nemá. (Helena)
Foto
Dospělou osobu by už nikdo nemusel nikam posílat, ale chápu rodičovský pocit odpovědnosti. Pokud však 10 let léčby Nitrofurantoinem nemělo žádoucí účinek, zvolil bych nejspíše jiné urologické nebo urogynekologické pracoviště ke komplexnímu kontrolnímu vyšetření a změně dosud neúčinné medikace.
Pane doktore, je možné že chronický zánět močového měchýře může být způsobený zvýšenou konzumací alkoholu a cigaret? Pozoruji, že vždy po večírku, který se protáhne do ranních hodin, mně za zhruba 1 -2 dny začne pálit při močení, moč má tmavou barvu a je to opravdu velmi nepříjemné. Vždy nasadím Urinal a prolévám se bylinnými čaji, a většinou to přestane. Přeci jen nevím, zda by nebylo lepší navštívit urologa? Kdy vlastně můžeme mluvit o chronickém zánětu? A věříte tomu, že pokud budu celý rok užívat preventivně brusinky, zánět se neobjeví? Děkuji za zodpovězení (Domča Závodská)
Foto
Označení "chronický" se obvykle používá, pokud určitý stav trvá minimálně 3 měsíce. Alkohol a kouření tabáku jsou prokázané rizikové faktory nejrůznějších onemocnění, včetně močového ústrojí. Pokud trpíte opakovanými příznaky zánětu močových cest, pak urologickým vyšetřením určitě nic nezkazíte. Brusinky se hodí např. k české svíčkové pečeni se smatonovou omáčkou, ale jejich domnělý léčivý účinek nebyl dosud spolehlivě prokázán.
Babička má často záněty močového měchýře. Existuje nějaká prevence, jak ji před nimi chránit? (Hedvika)
Foto
Žádná preventivní opatření nemohou u každého účinkovat na 100 procent. V případě opakovaných infekcí močových cest, zejména u žen, je důležité zhodnotit stav z urologického a gynekologického hlediska a podle výsledků vyšetření zvolit další postup (např. sanaci infekce cílenou antibiotickou léčbou, chirurgickou korekci anatomických změn způsobujících blokádu odtoku moče apod.).
Je mi 51 let. Občas pociťuji řezání při močení. Může mít zánět močových cest vliv na lehký únik moči ? Děkuji.(Majka R)
Foto
Zánětlivě změněné sliznice vývodných cest močových nemusejí spolehlivě plnit svou funkci, někdy infekce postupuje do podslizničních vrstev a může poškodit svalovinu v oblasti močového měchýře a jeho uzávěru. U žen navíc přistupuje v úvahu riziko věkem podmíněných změn v oblasti pánevních vazů, vedoucích k inkontinenci. Doporučuji Vám podstoupit vyšetření ve specializované urogynekologické ambulanci.
Dobrý den, při jak vysokém kreatininu je nutná dialýza a lze ho nějak snížit. Děkuji. (Marie)
Foto
Kreatininémie není jediným a univerzálním parametrem, podle něhož se rozhoduje o zahájení dialyzační léčby. Pokud máte na mysli chronickou dialýzou, pak pacienti před jejím zahájením mívají koncentraci kreatininu v krvi mezi 600 a 800 umol/l.
Ve čtrnácti letech jsem prodělala zánět ledvin, který byl dlouho neléčený, tehdy moje dětská doktorka na to nepřišla... Znamená to, že mám od té doby ledviny trvalé poškozené, nebo je možnost, že můžou být po přeléčeném zánětu zcela zdravé ?? Děkuji(Markéta)
Foto
Záleží na době, která od Vašich 14 let uplynula... Pro jistotu bych na Vašem místě podstoupil vyšetření praktickým lékařem nebo nefrologem a podle výsledků zvolil další postup.
Může promiskuitní sexuální život vést k problémům s močovým měchýřem? Co způsobuje toto onemocnění po pohlavním styku, nějaké bakterie? A musí se přeléčit oba partneři? Děkuji (saša z Aše)
Foto
Sexuální promiskuita zvyšuje riziko pohlavně přenášených infekcí. V závislosti na individuální hygienické úrovni se může infekce z oblasti genitálu rozšířit do močového ústrojí. K původcům těchto infekcí patří kromě bakterií také viry, plísně, paraziti a prvoci. Léčba pouze jednoho ze sexuálních partnerů nemá smysl.
dobrý den, kde na webu se dozvím, kam si zítra mohu dojít nechat vyšetřit ledviny?(Jana)
Foto
Zkuste např. www.wkd2015.cz
Dobrý den, dcera má v ledvině 1x1 cm velký kamen... Teď má vývod z ledniny do močového měchýře, 24,3, by měla jít na operaci, kde ji zřejmě budou řezat... Je nějaká jiná možnost, než říznout do ledviny?(Franzová Lucie)
Foto
Pokud močový kámen blokuje odtok moče z ledviny do té míry, že stav vyžaduje nefrostomii, pak nejspíše bez chirurgického odstranění kamene není šance na jeho zmizení. Každá operace má své riziko, ale vědomě ponechat blokující kámen v ledvině představuje mnohem větší zhoubu.
Dobrý den, lektorka na józe mi řekla, že při tomto cvičení bychom neměli pít a to i když chodíme na prodloužené lekce na hodinu a půl. Já jsem ale naučená, že když cvičím a mám žízeň, tak se stejně jako v práci napiju. Co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď(Ester)
Foto
Lidské tělo by v normální situaci mělo vydržet minimálně 90 minut bez příjmu tekutin. Předpokládám, že ani v noci se cíleně nebudíte v hodinových intervalech za účelem konzumace nápojů. Při sportovních výkonech záleží na rychlosti a objemu ztrát tekutin pocením a dechem. Pak se může stát, že bez průběžného doplňování tekutin může dojít k závažné dehydrataci.
Kolikrát denně by měl člověk močit? Mě se stává, že jdu třeba jen dvakrát. přitom piju docela dost. Mám jít k doktorovi?(Kaminka)
Foto
Neexistuje žádná norma frekvence močení. Rozhodující pro posouzení produkce moče je její celkový objem za 24 hodin a základní vlastnosti (barva, čirost, hustota, obsah buněk, koncentrace sledovaných odpadních a jiných látek). Při produkci kolem 2 litrů a typickém světle žlutém zbarvení bez zákalu se jedná pravděpodobně o správné složení moče.
Pane doktore, mám takový choulostivý dotaz. Docela často moje moč zapáchá jako čpavek. Může to být problém?(Radek)
Foto
Ledviny kromě stovek jiných odpadních látek odstraňují i čpavek a jeho sloučeniny. V některých případech může docházet k poruchám látkové přeměny a určité odpadné látky se vylučují ve větším množství než obvyklém. Pak se může změnit charakteristika moče (barva, čirost, pach). Doporučuji Vám podstoupit vyšetření nefrologem nebo urologem.
Byla sem před týdnem lyžovat a upadla na záda. Ty mě teď dole bolí a kamarádka říkala, že můžu mít naraženou nebo odraženou ledvinu. Je to tak a kdo mi to vyšetří?(Barča)
Foto
Doporučuji Vám podstoupit vyšetření praktickým lékařem a domluvit se s ním na dalším postupu.
Mému tatínkovi kterému je 72 let, lékaři řekli že musí chodit na dialýzu. To už je navždy nebo dialýza nemocné ledviny vyléčí?(Tamara )
Foto
Chronické dialyzační léčení je léčebná metoda pacientů s nezvratným chronickým selháním ledvin. Dialýza pouze z nepatrné části a omezeným způsobem nahrazuje zaniklou očišťovací funkci ledvin. Ostatní zaniklé funkce ledvin se buď řeší medikamentózně, nebo zůstávají bez náhrady. Jedinou plnohodnotnou náhradou nefungujících ledvin je ledvina nová, transplantovaná.
Dobrý den, pane doktore, dá se podle barvy moči poznat, že mám nějaký problém s ledvinami? Když je např. zakalená a hodně žlutá? Bolesti ale žádné nemám. Děkuji (Jitka Kocourková)
Foto
Zkalená tmavě žlutá moč může být příznakem zánětu močových cest, onemocnění ledvin se na základě tohoto izolovaného nálezu posoudit nedá. Řada chronických onemocnění ledvin probíhá bezbolestně, a tím pádem dlouho zůstávají nerozpoznána.
Pane doktore, kolik vody mám denně vypít? Někdo říká že tři litry a v létě i víc. Jak to je? Já do sebe nasoukám sotva litr. (xyxyx)
Foto
Příjem tekutin by měl zajistit takový objem a složení moče, aby se tělo snadno zbavilo rozpuštěných odpadních látek. Obecně se považuje za vhodné udržet u dospělé osoby denní produkci moče na úrovni kolem 2 litrů. Podle toho, kolik vody tělo ztrácí močí, stolicí, potem, dýcháním a případně zvracením, je nutné tekutiny doplňovat.
Pomáhají nějak ledvinám a močovému měchýři brusinky? Má cenu je pravidelně jíst?(Simona)
Foto
Žádné jednoznačně prokazatelné léčivé účinky brusinek nebyly dosud ověřeny. Zároveň nejsou dostupné žádné zprávy o chronické otravě brusinkami.
Dobry den, chtěla bych se zeptat, zda je v poradku, když dite me kamarádky cca od roka pije strasne množství tekutin denne. Kamaradka mne presvedcuje, ze to je dobře. Je to v poradku? Takova zatez jiz od mala? Dekuji.(Alena)
Foto
Trvale nadměrný příjem tekutin je pro ledviny obdobně nebezpečný jako trvale nízký příjem tekutin.
dobrý den, jak vznikají ledvinové kameny?(eva)
Foto
Pokud v moči převáží kamenotvorné faktory nad protikamenotvornými, mohou se některé látky vysrážet ve formě krystalků, a při jejich postupném nahromadění vzniknou kamínky. Mezi nepříznivé faktory patří malý objem zahuštěné moče, vysoká koncentrace kamenotvorné látky, porucha volného odtoku moče a v některých případech změna chemické reakce moče.
Piju denně několik hrnků turka s mlékem. Matka mě varuje, že "kafe s lógrem" hrozně zatěžuje ledviny. Je to pravda? A je rozdíl, jestli piju turka nebo překapávanou kávu?(Vlasta)
Foto
Kávový sediment může dráždit žaludeční sliznici, ale mechanizmus, jímž by škodil v ledvině, si neumím představit. Z hlediska způsobu přípravy kávy platí "proti gustu žádný dišputát".
Dobrý den. Syn se narodil jen s jednou ledvinou. Dnes je mu 20. Nikdy neměl žádné problémy, až teď mu bývá po ránu dost nevolno a trpí závratěmi, někdy mívá oteklá dolní víčka. Může to souviset s chybějící ledvinou ?(Marie Houdková)
Foto
Pro běžný způsob života obvykle jedna zdravá ledvina stačí. Příznaky, které uvádíte, mohou být projevem pokročilého snížení funkce jediné ledviny Vašeho syna. Pokud ještě nebyl vyšetřen specialistou - nefrologem, neměl by návštěvu a dispenzarizaci v nefrologické ambulanci zbytečně odkládat.
Dobrý den,stále mám krev v moči ale vyšetření nic neukazují. Někdy, nejčastěji ráno,moč neskutečně zapáchá i přes den.Děkuji (Michaela )
Foto
Červená barva moče nemusí být způsobena příměsí krve. Doporučuji Vám domluvit se na vyšetření nefrologem nebo urogynekologem k upřesnění příčiny změny charakteru moče.
Muj manzel ma od narozeni jen jednu ledvinu ale je vetsi doktori rikaji ze pracuje vic jako kdyby mnel dve je to pro neho nebezpecne dekuji Pavla. (Pavla dekuji)
Foto
Pro nenáročný způsob života jedna zdravá ledvina stačí. Skutečně většinou dochází k jejímu zvětšení a tím pádem ke zvýšení její funkce, a řada lidí se dožije stáří, aniž by o svém hendikepu věděla. Problémy mohou nastat při onemocnění této jediné ledviny, jako jsou záněty, úrazy, nádory, ale také postižení při dlouhotrvající cukrovce nebo vysokém krevním tlaku. Prokázané chybění jedné ledviny podle současných doporučení řadí člověka mezi osoby s chronickým onemocněním ledvin. Jako takový by Váš manžel měl být trvale dispenzarizován v nefrologické ambulanci.
Dobrý den, byla mi diagnostikována snížená funkce ledvin ("třetí stupeň), dodržování diety apod. Často bývám hodně unavená. Může to mít souvislost s ledvinami? Léčím se i se sníženou fukcí štítné žlázy. Děkuji.(Hanka)
Foto
Snížená funkce ledvin může následně vyvolávat celou řadu nespecifických příznaků, např. dušnost, únavnost, nechutenství. Zvýšena únavnost může být i projevem nedostatečné substituční léčby snížené funkce štítné žlázy. Ve Vašem případě by se měli pravidelně domlouvat na společném postupu nefrolog s endokrinologem.
Dobrý den,mám 62 let a nedávno jsem prodělala něco jako chřipku.Užívala jsem silné antibiotika a k tomu i probiotika,ale po ukončení léčby mě mimo jiné začalo pobolívat v pravém boku,v podbřišku na pravé straně a někdy i v zádech v oblasti ledvin.Je mi stále zima i když jsem nadměrně oblečená.Teplotu ale nemám.Je to něco z ledvinama?(Soňa)
Foto
Ne každá bolest v zádech znamená chorobu ledvin. Doporučuji Vám domluvit se na kontrolním vyšetření u Vašeho praktického lékaře.
Poškozuje Ibalgin ledviny? (Jana Pavelková)
Foto
Léky typu Ibalginu mohou při dlouhodobém užívání nebo při užívání vysokých dávek vyvolat závažné nevratné poškození ledvin. Jejich volná dostupnost toto riziko významně zvyšuje.
Přeji dobrý den. Lze nějak odhalit nemoc/selhávání ledvin - vysoký kreatinin jinak, než laboratorním vyšetřením? Děkuji(Veronika)
Foto
Onemocnění ledvin ještě nemusí znamenat, že došlo k poklesu jejich funkce. Parametry založené na koncentraci kreatininu v krvi (clearance a glomerulární filtrace) se zhoršují až při poklesu funkce ledvin na zhruba 50 %. Řada chronických onemocnění ledvin probíhá jednak bez příznaků, jednak bez poklesu funkce ledvin. Při podezření na onemocnění ledvin je tedy vhodné postupovat od jednoduchých vyšetření krve a moče a zobrazovacích metod (např. ultrazvuku) ke složitějším, pokud možno v rámci sledování specialistou - nefrologem. Urologie se zabývá spíše chirurgickými metodami léčby chorob ledvin a močových cest, kam patří např. nádory a močové kameny. Zprávy o zázračném účinku brusinek na infekjce močových cest spadají spíše do kategorie mýtů.
Dobrý den, pane doktore, jaký je Váš názor na přírodní kapky/tabletky ROVATINEX? Kdykoliv mám příznaky zánětu moč.měchýře (chronicky se mi vrací několikrát do roka), nasadím si tyto kapky a většinou to zabere. Teď se mi však ani po 2 dnech užívání neulevilo,tak jsem navštívila praktického lékaře, který mi nasadil ANTB a vynadal mi, ať přestanu užívat jako lék tyto kapky, že si tím koleduju o zánět ledvin a další problémy. Prý zánět moč.měchýře není radno brát na lehkou váhu a měl by se vždy přeléčit ANTB. Ale já nechci brát silné léky několikrát do roka :( Jsem zoufalá, co byste mi poradil? Dá se zánět vyléčit přírodními preparáty a pitným režimem nebo ne? Přeci naše babičky taky neměly antibiotika... Děkuji moc za radu! (Eliášová Danuše )
Foto
Standardní postup léčby prokázané močové infekce je cílená antibiotická léčba odpovídající původci onemocnění. Při používání antibiotik "naslepo" nebo preferenci alternativních, většinou méně účinných postupů, se zvyšuje riziko, že si osoba vypěstuje tak odolné mikroby, proti nimž pak již žádné běžně dostupné léčivé přípravky nemají šanci. Recidivující uroinfekce by měly být varováním pro pacienta, že něco v oblasti močového ústrojí není v pořádku a že by se měl zajímat o to, co a proč se děje a co se s tím dá dělat. Postupy z minulých desetiletí či století jsou již překonány.
Jak se v rámci dne ledvin budou ledviny vyšetřovat? Musím přijít do ordinace nalačno a s močí? A kde vyšetření probíhají? Platí se něco? Není to zase jen v Praze a Brně?(Kodešová Marie)
Foto
Světový den ledvin může na různých místech probíhat různým způsobem. Některé nefrologické ambulance poskytují konzultace, na jiných se odebírají vzorky krve nebo moče k laboratorním vyšetřením, jinde se měří krevní tlak, a vše by mělo být tzv. zadarmo. Pokud v den "D" osoba se zájem dovědět se více o svých ledvinách nestihne navštívit nefrologa, určitě se může domluvit na kterémkoli jiném datu vyšetření specialistou, zejména, pokud se jedná o podezření na onemocnění ledvin nebo se choroby ledvin již projevily v rodině a příbuzenstvu. Smyslem Světového dne ledvin není vyšetřit všechny během jednoho jediného dne, ale upozornit na hrozící nebezpečí nepoznaných chorob ledvin a jejich závažné komplikace.
Kde si můžu nechat vyšetřit ledviny? Stačí požádat praktického lékaře?(Ilona S.)
Foto
Největší síť zdravotnických pracovišť v České republice představují ambulance praktických lékařů, specializovaná péče o ledviny je doménou nefrologů. V obou případech by neměl být problém zařídit základní laboratorní vyšetření krve a moče, a podle výsledků pak zvolit další postup (podrobnější laboratorní testy, zobrazovací metody).
Moje žena vypije denně tak jednu lahev vína. Vím, že alkohol škodí játrům, ale co ledvinám? (martin N.)
Foto
Etylalkohol je buněčný jed, škodí prakticky všem buňkám, zejména jaterním a pankreatickým (slinivkovým), a v neposlední řadě i ledvinovým. Za celá tisíciletí se lidstvo nepoučilo a nenaučilo se konzumovat alkoholické nápoje s mírou, která je z medicínského hlediska přijatelná, někdy i doporučovaná.
Dobrý den, chci se zeptat, v těhotenství jsem prodělala ledvin. koliku, poté jsem byla na vyšetření ledvin ultrazvukem, nejspíše se jedná o ledvin. kameny. Může ledv. kámen který setrvává delší dobu neléčený způsobit vážné onemocnění ledvin?Děkuji za odpověď.(Střípecká)
Foto
Může, záleží na jeho umístění, velikosti, tvaru, povrchu a složení. Pokud např. blokuje odtok moče v ledvině, může daný okrsek ledviny postupně přestat plnit svou funkci. Pokud má ostrý povrch,může zraňovat tkáň ledviny a působit krvácení do moče.
Dobrý den, chci se zeptat. Mou 16 letou dceru trápí často záněty močového měchýře. Nemůžou to způsobovat nemocné ledviny? (NNNNNN)
Foto
Spíše naopak, recidivující infekce močových cest se mohou komplikovat přestupem infekce do ledvin. Doporučuji Vaší dceři podstoupit komplexní urogynekologické vyšetření včetně zobrazovacích metod a laboratorních testů k upřesnění původu jejích obtíží.
Pane doktore, je pravda, že se ledvinové kameny už dnes nemusí operovat klasicky, ale rozbíjejí se lejsrem? Je to už normální postup nebo jen u někoho?(Karlík)
Foto
Je a není. Volba urologického výkonu odstranění močových kamenů závisí na jejich počtu, velikosti, uložení, případně i na chemickém složení. Při "rozbíjení" močových kamenů je nutné mít zajištěnou přirozenou cestu, kudy se odplaví písek a krystalky po jejich rozdrcení rázovou vlnou. Pokud toto nelze zaručit, je léčba v rukou operatéra.
Existuje nějaká prevence? Něco, co mám dodržovat, abych měl zdravé ledviny?(Bohouš)
Foto
Stručně řečeno, zdravý životní styl může ovlivnit reakce těla na zevní faktory. V případě onemocnění ledvin je prokázána řada rizikových faktorů, mezi něž patří např. vysoký krevní tlak, diabetes mellitus (cukrovka), neléčené infekce močových cest, obezita, kouření tabáku, trvale nízky nebo naopak nadměrný příjem tekutin apod. Neexistuje žádná univerzální preventivní metoda, která by spolehlivě a navždy zabránila poškození ledvin během života jedince.
Všude slyším, že bych měla pít minimálně tři litry tekutin denně. Je to opravdu tak? Nezatíží to příliš ledviny?(Klára)
Foto
Lidé toho hodně namluví, ale zdaleka ne všechno má smysl poslouchat a vnímat. Doporučený příjem tekutin závisí na objemu moče vyloučené během 24 hodin. Doporučuje se udržovat produkci moče v objemu kolem 2 litrů, aby byla zajištěna rozpustnost kamenotvorných odpadních látek v moči. Tomu je vhodné přizpůsobit příjem tekutin, pokud možno v pestré směsi nápojů a jídel. Trvale nadměrný příjem tekutin může ledviny nevratně poškodit.
Může zdvojená (ale funkční) ledvina znamenat problémy v budoucnu? Je například náchylnější k rakovině, nebo podobně?(Ladislav Plzeň)
Foto
Anatomické odchylky ledvin jsou bez ohledu na funkci ledvin důvodem pro stanovení diagnózy chronického onemocnění ledvin. Výskyt nádorů se zdvojením některých struktur ledviny není prokázán, může se ale častěji objevovat porucha tvorby a transportu moče, s případnými následnými záněty močových cest a ledvin. Tento stav si zaslouží pravidelné sledování v nefrologické ambulanci.
Maminka musí chodit na dialýzu. Jsme z vesnice a do dialyzačního centra je to daleko. Jaká je šance získat ten domácí přístroj? A musíme ho zaplatit? (Novotná)
Foto
Domácí hemodialýza je velmi náročnou léčebnou metodou chronického selhání ledvin. Dialyzační přístroj nepatří mezi výrobky kuchyňské bílé techniky, podmínky jeho používání jsou velmi specifické a jeho obsluha - přes řadu automatizovaných a kontrolních funkcí - je náročná i pro dobře vyškolený tým zdravotníků. Po celou dobu dialýzy, tj. 4 až 5 hodin bez přestávky, je pacient připojen k mimotělnímu oběhu krve, a riziko vykrvácení během pár minut v důsledku poruchy tohoto systému je nezanedbatelné. Doporučuji Vám konzultovat Vaše představy o domácí hemodialýze s ošetřujícím nefrologem Vaší maminky, abyste mohli učinit příslušné rozhodnutí na základě co nejúplnější informovanosti. Výkony by mělo hradit zdravotní pojištění, nákup přístroje pacientem vzhledem k vysoké ceně si v běžném životě nedovedu představit.
Je mi 32 let a chodím i 5 x za noc na malou. Přitom se snažím večer už moc nepít. Může to něco signalizovat?(Kateřina)
Foto
Mohlo by se jednat o příznak infekce močových cest, ale také o neurologické onemocnění. Kromě toho v závažných případech chorob srdce a cév nejsou ledviny dostatečně prokrvovány během dne, a teprve v noci při fyzickém klidu se konečně "dostane i na ně" - lépe se prokrví a mohou odvést svou práci. Doporučuji Vám domluvit se na vyšetření praktickým lékařem nebo nefrologem.
Dá se problém z ledvinami poznat podle barvy moči? Co znamená, když je moč hodně tmavá a jaká je ideální barva?(xaver)
Foto
Do určité míry svědčí světle žlutá průsvitná moč o správném složení moče. Tmavší barva obvykle znamená zahuštění moče při nedostatečném příjmu tekutin nebo neschopnosti ledvin zbavit tělo nadbytku vody. Typicky se tmavá moč objevuje také při závažných poškozeních jater a žlučových cest. Zákal moče bývá důsledkem zánětů v oblasti močového ústrojí. Červená barva může být projevem krvácení do moče, ale také se objevuje po nadměrné konzumaci potravin obsahujících červená barviva. Moč může nabývat různých barev a odstínů a určit přesně pouze podle jejího zbarvení jeho příčinu není snadné.
Mohou časté záněty močového měchýře věstit nějaký problém s ledvinami? Jsem k nim velmi náchylná, užívám různé brusinkové preparáty, ale přesto se tyto infekce často opakují.(Lenka)
Foto
Recidivující infekce močových cest, zejména neúčinně léčené, se mohou někdy komplikovat postižením ledvin. Proto je důležité tato onemocnění řádně diagnostikovat, a pokud možno cíleně pomocí antibiotik léčit. Mnohem účinnější než brusinkové přípravky je udržování dostatečné tvorby moče, aby byly neustále močové cesty vystaveny proudu moče, mechanicky bránícímu vycestování mikrobů z odvodných cest močových do ledvin. častou příčinou recidivujících infekcí močových cest jsou překážky v odtoku moče - močové kameny, anatomické anomálie močovodů, zúžení močové trubice po zánětech apod.
Dobrý den, jaká vyšetření spolehlivě odhalí případné onemocnění ledvin a kde se provádí? děkuji.(Jarka)
Foto
Medicína není matematika, a nic neplatí absolutně a stoprocentně spolehlivě. K základním vyšetřením, které mohou do značné míry určit stav a funkci ledvin, patří běžně dostupná laboratorní vyšetření krve a moče a zobrazovací metody (nejčastěji ultrazvukové vyšetření ledvin). Doporučuji Vám domluvit se na dalším postupu s Vaším praktickým lékařem.
Dobrý den, v moči nacházím částo bílý cucek, kus bílého hlenu, co by to mohlo znamenat? Děkuji(Jaroslava)
Foto
Příměs hlenu k moči bývá častým jevem při zánětech močových cest. Mohlo by se však jednat i o závažné poškození kanálků v ledvinách, s uvolňováním slizničních buněk a jejich vylučováním do moče. Doporučuji Vám podstoupit vyšetření v nefrologické ambulanci s komplexní laboratorní analýzou vzorku moče k upřesnění povahy hlenu.
Podle ceho mam poznat ze me boli ledv. Muj dr.me rika ze to mam od zad.deluji(jurickova)
Foto
Typické bolesti v zádech "od ledvin" se objevují v úhlu mezi dolním okrajem hrudníku a páteří. Zdaleka ne každá bolest zad však znamená, že je vyvolána onemocněním ledvin. Mnohem častější jsou tzv. vertebrogenní bolesti ("od páteře") při degenerativních změnách obratlů a meziobratlových destiček. Doporučuji Vám podstoupit vyšetření ortopedické, nefrologické, případně neurologické, eventuálně doplněné o zobrazení páteře pomocí RTG nebo CT.
při každém vyšetření moči mi tam najdou krev,trvá to asi rok, UZV ledvin nic nepotrvdil(Lenka Novotná)
Foto
Recidivující hematurie může být projevem závažného onemocnění. Zásadním nálezem pro další postup je rozlišení, zda se krev do moče dostává již v ledvině, nebo až v odvodných cestách močových. Nejčastěji používanou metodou ke zjištění původu krvácení je vyšetření vzorku čerstvé moče v mikroskopu s tzv. fázovým kontrastem. Pokud se v moči najdou defromované červené krvinky, s největší pravděpodobností se poškodily při průchodu z krve do moče již v tzv. glomerulech (klubíčkách vlásečnic) v ledvině. Pokud jsou zachycené červené krvinky bez tvarových změn, ke krvácení dolšo mimo ledvinu. Doporučuji Vám obrátit se na nejbližší nefrologickou ambulanci a domluvit se na potřebném vyšetření.
je mi 54 let, občas mě bolí pravá i levá ledvina, byl jsem na vyšetření z krve a moči s tím, že je vše v pořádku. Co mohu dělat dál.(milan)
Foto
Ne každá bolest v zádech je vyvolána onemocněním ledvin. Pokud laboratorní vyšetření neprokázala významné zhoršení jejich funkce, doporučuji Vám doplnit ještě zobrazovací metody (ultrazvuk, CT, magnetickou rezonanci - podle uvážení Vašeho praktického lékaře nebo nefrologa), aby se spolehlivě vyloučilo nebo naopak potvrdilo onemocnění ledvin.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,od mala málo piji cca 800 ml denně a to především černý čaj (dnes je mi 40 let) .Vím, že je to málo, ale prostě nemám potřebu.Je to opravdu dané, že každý člověk má vypít min.1,5 l denně.A nebo si mé tělo už zvyklo na tak malý přísun tekutin. Děkuji za odpověď(Petra)
Foto
Doporučený příjem tekutin během dne nelze přesně stanovit, řídíme se tím, že koncentrace odpadních látek v moči by měla být tak nízká, aby různé sloučeniny nemohly krystalizovat a zvyšovat tak riziko tvorby močových kamenů. Z tohoto pohledu je obvykle doporučováno udržovat objem moče kolem 2 litrů.
Dobrý den ,pane doktore chtěla bych se něco bližšího dozvědět o adissonově chorobě byla mě diagnostikovaná.Ráda bych věděla jak s ní žít,jak se chránit co dělat a nedělat?děkuji za odpověd.ŠIMKOVÁ(DANA ŠIMKOVÁ)
Foto
Dobrý den, vítám Vás na dnešním chatu o nemocech ledvin. Addisonova choroba se týká nadledvin, a tudíž Vám doporučuji obrátit se na endokrinologické pracoviště.