Přestože nový zákoník obsahuje 3081 paragrafů, doktor Eliáš občany uklidňuje, že právní norma staví na zdravém selském rozumu. Kritici zákoníku vyčítají znovuzavedení archaismů, jako je například vypuditel, sňatečný obřad a pachtýř, a také to, že zcela zahltí soudy. Na druhou stranu, i skeptici přiznávají, že by měl přinést více spravedlnosti a ochrany slabších, což dosavadním normám často chybělo.

ONLINE CHAT
Jedná se o sousedské vztahy: 30 cm od zadní části mého domu a mé zdi soused vysadil tůje,jsou přímo narostlé na mé zdi i mém domě,dnes jsou vysoké tak 2,5 metru.Nedostanu se k mému domu,ale to mě tak nevadí je nový a zatím jsem tam nic nepotřeboval,ale mokří se mě zeď ze vnitřku a to mě nedělalo. Je možné s těmi tůjemi něco udělat? Dík za odpověď.Zdraví ponc Viktor Havl. Brod.(Ponc Viktor)
Foto
Pane Ponci, přeji dobrý den. Samozřejmě s tím lze něco dělat. Můžete vyzvat souseda, aby přestal ohrožovat Vaše vlastnictví, a pokud to v přiměřené době neučiní, můžete proti tůjím zasáhnout sám a odstranit vše, čím do Vašeho vlastnictví zasahují.
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat,jak postupovat, pokud jako klient domova pro seniory chci, aby po mé smrti domov obdržel z mého majetku 100000 Kč za to,jak se o mě dobře starají. Jaká forma je nejvýhodnější? Děkuji(Marta)
Foto
Dobrý den, paní Marto. Nový občanský zákoník (§ 1493) vyžaduje pro tento případ formu notářského zápisu.
Dobrý den, mám sepsaný Notářský zápis 15. 2. 2006, jedná se o ZÁVĚŤ A VYDĚDĚNÍ. Chtěl bych vědět, jestli se bude na tento zápis vztahovat nový Občanský zákoník, nebo musím sepsat nový Notářský zápis? Děkuji za odpověď!(Jiří Novák)
Foto
Dobrý den, pane Nováku. Nový notářský zápis pořizovat nemusíte, ledaže byste chtěl využít možností, které nový občanský zákoník pro závěť otevřel hodně doširoka.
Dobrý den, chtěla bych vědět, co změna obnáší pro náš Klub chovatelů bearded collií. Jsme klub, který sdružuje chovatele našeho plemene, pořádáme různé psí akce, staráme se o čistokrevný chov. Zatím jsme KCHBC-občanské sdružení. Co budeme nyní?(Dana Volková)
Foto
Dobrý den, paní Volková. Vaše občanské sdružení je od včerejšího dne spolkem, ale nadále se jmenuje Klub chovatelů bearded collií, řídí se vlastními stanovami a nic zvláštního se s Vaším klubem nestane.
MÁM GARÁŽ POSTAVENOU NA POZEMKU MĚSTA,KTERÉMU ROČNĚ PLATÍM POPLATEK ZA POZEMEK-POKUD BYCH JÍ CHTĚL PRODAT MUSÍM MÍT SOUHLAS MĚSTA A NEBO JÍ PŘEDNOSTNĚ MĚSTU NABÍDNOUT.(Musil Jaroslav)
Foto
Dobrý den, pane Musile. Pokud máte garáž spojenou se zemí pevným základem postavenou na pozemku města, zůstane garáž i nadále samostatnou věcí. Ale pokud byste ji chtěl prodat, má město ke garáži předkupní právo (§ 3056 nového zákoníku), tudíž byste ji musel nabídnout nejdříve městu. Město může koupit za cenu, kterou Vám nabízí jiný zájemce, ale také nemusí, a pak garáž můžete volně prodat. Stejně tak město, pokud by chtělo prodat pozemek pod Vaší garáží, musí tento pozemek nabídnout nejprve Vám.
Nový občanský zákoník již nezná výměny bytů. Jak se bude řešit vysoké nájemné , když nebudeme moci byt vyměnit např. velký za menší v Praze? Městské části v Praze od ledna 2014 nebudou povolovat výměny a to právě z odkazem na nový OZ!(Petra Šípková)
Foto
Dobrý den, paní Šípková. Nový občanský zákoník sice nemá výslovné ustanovení o možnosti výměny pronajatých bytů, ale to neznamená, že by taková výměna nebyla možná. Podstatné je, že výměna bytů není zakázána. Pokud s výměnou bytů budou souhlasit dotčení nájemci i pronajímatelé, zákon dohodě o výměně bytů nebrání.
Bude mozna adopce dospelych deti? Mam dve nevlastni plnolete deti a rada bych je adoptovala. Dekuji za odpoved.(Petra B.)
Foto
Dobrý den, paní Petro. Máte pravdu, že nový občanský zákoník umožňuje osvojení zletilé osoby - stejně jako to bylo možné u nás dříve a jak je to možné v zahraničí. Osvojení zletilé osoby se u nás zakázalo v roce 1949 s odůvodněním, že stát si nepřeje vytvářet touto cestou rodinu "jako kapitalistickou buňku".
Dobrý den pane profesore, máme občanské sdružení. Změní se pro nás něco? Slyšel jsem, že místo Ministerstva vnitra nás nově budou mít na starosti soudy. Je to pravda? Toho se trochu bojím, protože soudy už teď nestíhají. Děkuji.(Jan Apost)
Foto
Dobrý den, pane Aposte. Máte pravdu, že podle zákona o veřejných rejstřících právnických osob bude evidence spolků převedena na soudy. Technické předávání agendy z Ministerstva vnitra justičním orgánům proběhne postupně.
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat na občanská sdružení. Jak řeší nový zákoník tuto problematiku? Mám na mysli zprůhlednění celkového chodu OS(financování,tzv černé duše,stanovy). Dočetl jsem se,že se má vytvořit jakýsi rejstřík pro všechna OS veřejně dostupná na internetu?. Jestli ano tak můžete prosím říct kdy tento rejstřík vznikne,jestli ihned či po nějaké době stanovené zákonem? Děkuji za odpověď (petr sacho)
Foto
Dobrý den, pane Sacho. Dosud vedlo evidenci občanských sdružení (spolků) Ministerstvo vnitra, což je opatření, které u nás bylo zavedeno v 19. století za Bachova absolutismu. V návaznosti na nový občanský zákoník byl přijat zákon o veřejných rejstřících právnických osob a podle jeho úpravy se evidence spolků převádí na soudy. Tato evidence bude veřejně přístupná a rozhodně transparentnější, než jak tomu bylo dosud.
Dobrý den,zajímalo by mne,dědictví po zesnulém.Když zesnulý mi dluží velkou částku peněz,kterou mi splácel přes exekutora po malých částkách a dluh není ještě splacen.Movitý majetek přepsal na syna.Takže nevlastní nic.Po jeho smrti mi už nikdo nic nezaplatí? Ani pozůstalí že?(Vlasta)
Foto
Dobrý den, paní Vlasto. Pokud se Váš dlužník zbavoval majetku jeho převáděním na syna, mohla jste tomu odporovat podle § 42a starého občanského zákoníku, protože dlužník takovými převody zkracoval uspokojení Vaší pohledávky. Tuto možnost upravuje i nový občanský zákoník. V případě, že se tak nestalo a převodům jste neodporovala, tak pokud dlužník zemřel, před 1. 1. 2014, použije se právo platné v době jeho smrti. Uplatní se tedy právní pravidlo, že dědic je povinen hradit zůstavitelovy dluhy jen do výše nabytého dědictví.
Dobrý den, potřebuji ošetřit, aby můj majetek po smrti připadl jen jednomu ze dvou dětí, druhé o mne již několik let nejeví zájem. Nechci absolvovat soudní vydědění, dle nového OZ bych prý mohla jen napsat závěť a ta by byla nadřazena ze zákona dědění poloviny neopomenutelnému dědici, je to pravda? (Petra)
Foto
Dobrý den, paní Petro. Máte-li jako zákonné dědice jen dvě děti a pořídite-li závěť jen ve prospěch jednoho z nich, bude sice závěť platná a dítě povolané za dědice se stane jediným dědicem, ale druhé dítě neztratí právo na povinný díl. To znamená, že dítě, které zdědí pozůstalost, bude muset vyplatit svému sourozenci hodnotu 1/4 jeho zákonného dědického podílu. Pokud máte zájem jedno z dětí dědictví úplně zbavit, pak to lze - v případě, že o Vás jedno z dětí neprojevuje opravdový zájem - řešit jen vyděděním (§ 1646 nového zákoníku). Případě lze situaci vyřešit, pokud k tomu samozřejmě bude ochota, dohodou o zřeknutí se dědictví.
Dobrý den, prosím odpověď, jak je to z dědičstvím. Dají se spolu s aktívy odmítnout pasíva? Dále, mohou manželeé udělat závět tak, aby dědil vždy pouze vdovec a né děti?(Jitka Nováková)
Foto
Dobrý den, paní Nováková. Dědictví je možné přijmout nebo odmítnout jen jako celek. Neodmítají se tedy jen aktiva nebo jen pasiva, ale pokud dědic odmítne dědictví, odmítá všechno (zůstavitelův majetek i jeho dluhy). V tomto směru je právní úprava stejná jako dosud. Pokud manželé pořizují závětí, musí pořdit každý závěť sám. Společná závěť manželů nebyla možná dosud a není možná ani podle nové právní úpravy. Ohledně dětí je to trochu složitější. Dítě bylo podle starého zákoníku nepominutelným dědicem a je jím i nadále. Rozdíly proti staré úpravě jsou především tyto: Nový zákoník zmenšil podíl, který dítě jako dědic musí z dědictví dostat (je li nezletilé, pak 3/4, je-li zletilé, pak 1/4 zákonného podílu). Kromě toho se zákonný dědic může ještě za zůstavitelova života práva na dědictví zřeknout, což dosud nebylo možné. Zcela vyloučit vlastní dítě z práva na dědictví lze jen pomocí vydědění.
Mám prosbu. Proč se prosím mění předkupní právo pro spolumajitele nemovitostí? Je mi jasné, že pro církve je to výhra, nemusí se vybavovat se spolumajiteli svých majetků. Z hlediska práva je to skutečně obrovský problém a nespravedlnost pro mnoho lidí. Dodatek ve smlouvách nic neřeší, to je Vám myslím jasné. Nikomu původní ustanovení nevadilo, naopak. Předkupní právo se využít nemuselo, pokud nebyl zájem. Dá se s touto úpravou ještě něco dělat? Díky za odpověď teta Kateřina.(helvetiak@seznam.cz)
Foto
Dobrý den, paní Kateřino. Každý spoluvlastník má ve vlastnictví svůj podíl a jeho vlastnictví lze podle čl. 11 Listiny základních práv a svobod omezit ve veřejném zájmu a za náhradu. Ustanovení § 140 starého občanského zákoníku o zákonném předkupním právu spoluvlastníků zakládalo omezení vlastnictví v soukromém zájmu spoluvlastníků. Nový zákoník proto zákonné předkupní právo spoluvlastníků neupravuje (vyjma případ spoluvlastnictví zemědělských farem nebo rodinných podniků), stejně jako takové právo neupravuje např. rakouský nebo německý občanský zákoník. Zákonné předkupní právo spoluvlastníků bylo u nás zavedeno v roce 1950. Pokud ale spoluvlastnictví k nemovitosti vzniklo před 1. 1. 2014, zákonné předkupní právu spoluvlastníků bude trvat ještě rok, tj. až do 1. 1. 2015. Není mi jasné, proč by dodatek ve smlouvě "nic neřešil". Předkupní právo si dodatkem ve smlouvě samozřejmě je možné ujednat, a to i jako věcné právo a vložit je do katastru nemovitostí.
prodlouží -li se nevyřešený spor do účinnosti nového občanskéo zákona,podle čeo se řeší ? (Kamila MAtysová)
Foto
Příjemný den, paní Matysová. Podle § 3028 nového občanského zákoníku platí, že nepůsobí nazpět. Byl-li tedy spor zahájen před 1. lednem 2014, týká se práv a povinností vzniklých před účinností nového zákoníku, a proto se bude řešit podle dosavadních zákonů, např. podle starého občanského zákoníku, nebo podle obchodního zákoníku atd.
Může se vůbec spořádaný nájemník bránit proti nátlaku majitele domu na podpis jím navrhovaného dodatku k nájemní smlouvy na dobu neurčitou, s jehož zněním však nájemník nesouhlasí (a nedojde tak k oboustranně přijatelnému kompromisu obou stran), když majitel následně a zcela účelově přistoupí k možnosti vystěhovat tohoto "kverulanta" z titulu formálního obsazení bytu svým přímým příbuzným (vnuk)? Podle mého názoru asi ne, leč nejsem právník... Děkuji za odpověď, Lukáš. (Lukáš)
Foto
Dobrý den, pane Lukáši, pronajímatel mohl vypovědět nájem, pokud byt potřebuje pro svého vnuka (nebo některé další blízké příbuzné) a může tak učinit i podle nové právní úpravy. Pokud by tak ale učinil "účelově", jak píšete, a vnuk byt obsadil jen formálně, tj. ve skutečnosti by se vnuk do uvolněného bytu ani do jednoho měsíce nenastěhoval, vzniká podle nového zákoníku pronajímateli povinnost nájemci byt znovu pronajmout (§ 2289).
Dobry vecer, otec nadelal velke dluhy na nepolaceni najmu,jak to bude v pripade jeho smrti,muzu se dedictvi vzdat a co je k tomu pak potreba,dekuji za vas cas.Pavel Chrudim(pavel)
Foto
Dobrý den, stejně jako tomu bylo dosud, tak i podle nového zákoníku může dědic dědictví odmítnout.
Vážený pane profesore,bydlím mimo své trvalé bydliště.V bytě mého trvalého bydliště mám hlášeného vnuka, který je uveden v "Evidenčním listu nájemníka" jako spolubydlící osoba.Prosím o sdělení,zda takové bydlení je v souladu s novým Občanským zákoníkem.. Děkuji. (Václav Špaček)
Foto
Vážený pane Špačku, stejně jako starý, tak i nový občanský zákoník nespojuje bydlení nájemcova vnuka s evidencí, ale s tím, zdali nájemcův vnuk v bytě skutečně bydlí. Přijetí vnuka za člena nájemcovy domácnosti je věcí nájemce, pronajímatel to nájemci zakázat nemůže. Nájemce však podle nové úpravy musí tuto skutečnost pronajímateli nahlásit nejpozději do dvou měsíců. Pokud vnuk s nájemcem skutečně bydlí a pokud nemá vlastní byt, přejde na vnuka nájemní právo v případě, že nájemce zemře.