Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový občanský zákoník: 21 novinek, které musíte vědět!

Nový občanský zákoník přináší spoustu změn. Toto jsou ty nejdůležitější novinky.
Nový občanský zákoník přináší spoustu změn. Toto jsou ty nejdůležitější novinky.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: Vladimír Barák - 
3. ledna 2014
05:00

Lidé, bděte, všechno je jinak! Co dosud v zákoně platilo o majetku, vztazích, zvířatech a dokonce i smrti, právě vyprchalo jako bublinky z novoročního přípitku. Zde je 21 nejdůležitějších změn v občanském zákoníku!

Probudili jsme se do dne, kdy v tichosti zemřely staré pravdy. Máš dům? Když se oženíš či vdáš, už není tak docela tvůj. Pronajímáš byt? Nájemce si může vzít do podnájmu pět dalších občanů EU a každý může mít smečku psů. Ty můžeš jen přihlížet. Cenu života a zdraví  už nebudou určovat tabulky, ale uvážení soudce...

Tyto a tisíce dalších změn přináší nový občanský zákoník, podle kterého se od včerejška řídí život Čechů. Obsahuje neuvěřitelných 3081 paragrafů, ruší celkem 238 zákonů a vyhlášek. Teď se v něm nevyzná ani většina právníků, kteří tvrdí, že tak velká změna zákonů je zbytečná a zahltí soudy.

Hlavní tvůrce zákoníku, profesor Karel Eliáš (58) své »dítě« brání s tím, že »porodit ho« bylo nutné. „Skončí ochrana socialistické zákonnosti a konečně začnou být ochraňovány zájmy lidí,” říká Eliáš.

Citová újma

Pokud někdo poškodí věc ze svévole nebo škodolibosti, bude mít poškozený nárok na vyšší odškodnění, než je tržní hodnota dané věci (takzvanou cenu zvláštní obliby).

Kdo platí dluh

Dědic už neplatí zůstavitelovy dluhy pouze do výše dědictví. Povinnosti hradit závazky i nad rozsah získaného dědictví se však může za určitých okolností zbavit.

Jak se dědí

Rozšiřuje se okruh osob dědících takzvaně ze zákona. Jsou do něj zařazeni i praprarodiče nebo sestřenice a bratranci zůstavitele.

Práva nepominultených dědiců jsou zkrácena na zákonný dědický podíl. Nezletilý potomek musí získat nejméně 3/4 svého zákonného podílu (dosud mu nebylo možné podíl krátit), zletilý pak nejméně 1/4 (dosud nejméně 1/2).

Zůstavitel může určit náhradníka, který získá dědictví, pokud původní dědic z nějakého důvodu dědictví nenabude /například zemře dřív než zůstavitel). Lze odkázat majetek někomu s tím, že ho později převede na ustanoveného dědice.

Popření otcovství

Muž může popřít otcovství do šesti let od narození dítěte (dosud to byly tři roky).

Blázen

Již nelze zbavit člověka svéprávnosti (způsobilosti k právním úkonům). Svéprávnost může být pouze omezena, a to vždy nejvýše na tři roky.

Adoptovaný

Osvojitel musí osvojence informovat o tom, že byl osvojen, a to nejpozději do zahájení školní docházky.

Manželská krize

Rozvedený/á manžel/ka už nemůže expartnera s dětmi vystěhovat z bytu či domu, pokud jim nezajistí odpovídající náhradní bydlení.

Smlouvy a pochybnosti

Zákoník sjednocuje způsob uzavírání kupní smlouvy. Dosud je možné ji uzavřít buď podle obchodního, nebo občanského zákoníku. Oba způsoby se od sebe liší, což v praxi přináší problémy.

Zákoník stanoví, že v případě pochybností je právní jednání třeba pokládat spíše za platné než neplatné.

Majitel pozemku

Nově už není možné, aby vlastník stavby nebyl zároveň vlastníkem pozemku, na kterém stavba stojí. V již existujících případech, kdy je vlastník pozemku a stavby odlišný, dojde ke sloučení vlastnictví postupně, a to díky zavedení vzájemného předkupního práva majitelů těchto nemovitostí.

Majitel pozemku může povolit jiné osobě, aby si na jeho pozemku vybudovala stavbu. Takzvané právo stavby bude možné zřídit maximálně na 99 let.

Kradená věc

Rozšiřují se možnosti nabytí vlastnictví i od neoprávněného maijtele. Například při koupi kradené věci v dražbě je její kupec, pokud jednal v dobré víře, lépe chráněn před povinností takovou věc vrátit pravému majiteli. (To neplatí při nákupu v autobazaru či zastavárně.)

Pes není věc

Zvíře už není považováno v právním slova smyslu za věc.

Teenager

Mladistvý, kterému je alespoň 16 let, může získat svéprávnost. Musí být však schopen se sám živit a obstarávat si své záležitosti. Může podnikat. 

Omezení vlastníka

Ten z manželů, který je vlastníkem nemovitosti, se musí zdržet všeho, co by mohlo ohrozit rodinnou domácnost. Bez písemného souhlasu druhého z manželů nesmí nemovitost například prodat či zastavit. Zájem rodiny a dětí tedy bude mít přednost před právem na majetek. 

Podmínka závěti

Zůstavitel může v závěti uvést podmínku nebo příkaz, bez jehož splnění dědic dědictví nezíská. 

Adopce dospělého

Zákon umožňuje osvojení i dospělé osoby. 

Nájemce v bytě se psem

Nájemce bude moci chovat zvíře v pronajatém bytě i bez souhlasu majitele. Nově je upravena možnost zvyšování nájmu. Pokud se strany na zvyšování nájemného nedomluví ve smlouvě (nebo ho v ní naopak nevyloučí), bude možné nájemné jednostranně změnit až do tržní výše, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než 20 procent. 

Nájemce bude mít možnost pronajmout část bytu jiné osobě bez souhlasu pronajímatele, ovšem s podmínkou, že v bytě sám trvale bydlí a že tuto změnu majiteli nahlásí. 

Zlomená noha

Při určování náhrady za ublížení na zdraví či usmrcení se již nevychází z tabulek, ale záleží na úvaze soudce.

Náhradu nemajetkové újmy mohou kromě poškozeného požadovat například i jeho příbuzní. 

Maká celá rodina

Zavádí se institut rodinného závodu. Členové rodiny, jejíž člen bude takový závod vlastnit, mohou spolurozhodovat o zásadních otázkách fi rmy a podílet se na zisku i tehdy, pokud oni sami nebudou formálními vlastníky. 

Zkažená dovolená

Zavádí se institut újmy za narušení dovolené. Pokud cestovní kancelář například nedopraví klienty do požadovaného letoviska, mohou po ní zákazníci požadovat nejenom vrácení ceny zájezdu ale i náhradu nemajetkové újmy za narušení dovolené. 

Podepisují smlouvu

Při bezdůvodném neuzavření smlouvy lze v určitých případech žádat náhradu škody. Nárok vzniká za předpokladu, že jednání stran dospělo do takové fáze, kdy se uzavření smlouvy jevilo jako vysoce pravděpodobné, nebo pokud strana o smlouvě jednala, aniž by měla skutečný zájem ji uzavřít.

Pokud smlouva připravená předem jednou ze smluvních stran bude obsahovat ujednání čitelné jen se zvláštními obtížemi, nebo které bude pro osobu průměrného rozumu nesrozumitelné, bude takové ujednání platné pouze za předpokladu, že slabší smluvní straně nezpůsobí újmu, nebo pokud druhá strana prokáže, že význam doložky slabšímu partnerovi dostatečně vysvětlila.

Kdo se ve smlouvě zaváže k plnění, které bude v hrubém nepoměru k tomu, co poskytla protistrana, bude se moci za určitých okolností domáhat zrušení smlouvy a navrácení všeho do původního stavu. 

Poškozená věc

Zákoník je vstřícnější k poškozenému při určování výše majetkové škody. Dle současných pravidel odpovídá náhrada za zničenou věc ceně opravy, obvykle snížená o část odpovídající stáří nahrazované věci. Nyní bude nutné vzít do úvahy i náklady, které musel poškozený vynaložit na obnovení nebo nahrazení funkce poškozené věci. 

violka4 ( 3. ledna 2014 09:47 )

chudáci pronajímatelé ale i sousedi no děsme se co zase ty moudr é hlavy dali dohromady

jotopir ( 3. ledna 2014 08:45 )

Nově už není možné, aby vlastník stavby nebyl zároveň vlastníkem pozemku, na kterém stavba stojí. Majitel pozemku může povolit jiné osobě, aby si na jeho pozemku vybudovala stavbu. Nejsou tyhle dvě věty poněkud v rozporu?

neutralizace ( 3. ledna 2014 08:31 )

odetka.odetka: S tim se da jedine souhlasit. Dite do 6 ti let tuto zpravu prijme naprosto normalne a bez problemu. V pozdejsim veku se s tim maloktere decko dokaze vyrovnat a vetsinou to konci tragicky. A zaruka o Tom ze se to nikdy nedozvi zkratka neexistuje. Velice dobry zakon!!!

sarka.q ( 3. ledna 2014 08:06 )

Pronajímatelé bytů děste se !! "Nájemce bude mít možnost pronajmout část bytu jiné osobě bez souhlasu pronajímatele", znamená, že někomu pronajmete byt a on si tam dále bez potřeby vašeho souhlasu nastěhuje 5 nepřizpůsobivých občanů, od kterých bude vybírat dávky za nájemné) a vy s tím nic neuděláte. Pouze vám to oznámí.

odetka.odetka ( 3. ledna 2014 07:45 )

Adoptovaný Osvojitel musí osvojence informovat o tom, že byl osvojen, a to nejpozději do zahájení školní docházky. Nechapu proc? Co je komu do toho. Prispiva snad stat na adoptovane, ze do toho muze kecat?Spis naopak.

Zobrazit celou diskusi