Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ženy z Hulic namnožily šest desítek psů a zahltily jimi útulky. Teď už mají zase smečku

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
27. října 2023
07:53

V Hulicích na Benešovsku u domu, kde žijí Jarmila Šelbochová a její dcera Klára, už zase pobíhá smečka psů. A to přesto, že zvířecí záchranáři odsud nedávno odvezli 52 zanedbaných zvířat. Jejich majitelky tehdy slibovaly, že už psy hromadit nebudou. Byla to lež.

Obě ženy na pět desítek psů darovaly, protože neměly na to, je uživit. Na krmení si půjčovaly, to ale nestačilo. Zvířata neměla žádnou veterinární péči, byla podvyživená a navzájem se napadala, což jeden z psů zaplatil životem.

Na dvoře domu je už zase smečka psů. Na dvoře domu je už zase smečka psů. | Jana Ulrichová

Plané sliby

Darované psy, kteří jak se později ukázalo, byli velmi zanedbaní, nemocní a geneticky postižení, si rozdělily záchranné spolky a útulky. Teď je za nemalé peníze dávají dohromady, aby někdy v budoucnu měli šanci na nový domov. Jejich původním majitelkám zůstali dva starší pejskové. Ženy tehdy Blesk tlapkám slíbily, že zvířata už hromadit nebudou. „Už ne, už bychom to určitě neudělaly,“ řekla starší z nich. Byla to ale lež, už v té době měly schované další tři psy, které před reportérkami i zvířecími záchranáři zatajily.

Tři ukryly

Blesk tlapky na nově vznikající smečku upozornili sousedé. Když se reportérky přijely žen zeptat, kde se na dvorku tak rychle vzali další psy, ženy zpočátku tvrdily, že je zapomněly v jedné z místností. Později přiznaly, že je před zvířecími záchranáři ukryly. „Lhaly jsme a pak už jsme nevěděly, jak to přiznat. Nám se po nich pořád stýská,“ tvrdila Klára. Na dotaz, jak je uživí, když jak samy přiznaly, nemají často ani na jídlo pro sebe, ukázala pytle s levnými granulemi, které pěti psům vydrží jen na pár dní.

Dcera Klára zvířecím záchranářům i reportérkám Blesk tlapek tvrdila, že na tři psy zapomněly. Později přiznala, že je schovaly. Dcera Klára zvířecím záchranářům i reportérkám Blesk tlapek tvrdila, že na tři psy zapomněly. Později přiznala, že je schovaly. | Jana Ulrichová

Chovat mohou dál

Blesk tlapky proto o nově vzniklé smečce informovaly Krajskou veterinární správu, která jim podle slov Kláry zajistila očkování a čipování všech pěti psů. „Situací v chovu se Krajská veterinární správa zabývá, a bude-li potřeba, bude zabývat i nadále,“ řekl mluvčí Petr Majer. S majitelkami zvířat vede město Vlašim správní řízení. Hrozí jim pokuta, zvířata jim ale nikdo chovat nezakázal.

Kamil Krejcar ( 28. října 2023 17:16 )

"A sousedé pouze upozorňují... Nemůžou pomocí i jinak?"
Jasně, že můžou. Třeba každý den chodit tu smečku venčit, že? Nebo dávat těm pomateným bábám prachy.
Víte co, zkuste oslovit Blesk, ať vám sdělí adresu, a hned můžete jít příkladem a každý měsíc jim třeba 5 tisíc na granule poslat, jestli to bude stačit. A až tam těch rafanů budou mít zas dvacet, tak přitlačte.

Tereza Landsmanová ( 27. října 2023 15:01 )

Prosté ženské jsem chtěla napsat.

Tereza Landsmanová ( 27. října 2023 15:00 )

Zajímá mě, jak to myslíte? Zavřít..? Za co? Dvě prostě ženské, které je vědomě netýrají... Jen nemají duševní schopnosti na to uchopit to správně, lépe. Nejspíše. Nejde spíše o to, aby úřady komplexněji jednaly.. třeba i se sociální úřednicí... přes kontakt, lidskost, domluvu a následně přes další kontakty a s tím související kontrolu.A sousedé pouze upozorňují... Nemohou pomocí i jinak? To nyní píši spíše jako řečnické otázky a prostor pro zamyšlení...

luklovah ( 27. října 2023 12:45 )

Je toto v Česku normální aby si nikdo neporadil s dvouma pomatenýma ženskýma.Zavřít až zčernají a zaplatit velkou pokutu.

jonn ( 27. října 2023 09:18 )

Proč ty baby nezavřou . Kdo to bude platit .

Zobrazit celou diskusi