Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veroničin pes po operaci trpěl v tvrdém límci. Alternativu, kterou s kamarádkami vymyslela, oceňují i veterináři

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
13. července 2022
08:15

Veronika Cholinská chtěla ulevit svému psu. Nechtěla ho po operaci trápit v tvrdém plastovém límci, a tak společně s kamarádkami vymyslela pohodlnou alternativu, látkové límce s molitanem. Na vyzkoušení je poskytly veterinářům, dávají je i do útulků a záchranných spolků. Ohlasy na ně jsou velmi pozitivní.

Na začátku byl nešťastný skok, při němž si fenka bostonského teriéra Bagetka Veroniky Cholinské ošklivě zlomila nohu. V plastovém límci, který veterináři po operacích psům dávají, Bagetka trpěla. „Byla v něm nešťastná, nenažrala se, nenapila, narážela do věcí,“ popsala Veronika s tím, že když jí po třech protrpených nocích připnula po domácku vyrobený molitanový límec, viděla, jak se fence ulevilo. „V tu chvíli mi došlo, že jsme vymyslely skvělou věc,“ řekla.

Fenka Bagetka plastový límec nesnášela, stála v něm bez hnutí, nenajedla se, ani se nenapila Fenka Bagetka plastový límec nesnášela, stála v něm bez hnutí, nenajedla se, ani se nenapila | Jana Ulrichová

Jako polštářek

Límce, které společně s kamarádkami začaly šít, mají řadu výhod. „Nebrání pejskovi v prostorové orientaci. Pes se v něm nají, napije, může si lehnout, protože límec funguje i jako polštářek,“ popsala Veronika.

Veronika Cholinská s Bagetkou Veronika Cholinská s Bagetkou | Jana Ulrichová

Důležitý komfort

To, že límce jsou opravdu přínosem, potvrzují i někteří veterináři, kterým je autorky nápadu dali k vyzkoušení. „Vždycky kvitujeme novinku, která je praktická v rámci vytvoření komfortu pro zvířata,“ řekl veterinář František Zahrádka s tím, že psychický komfort pacienta hraje je v rámci léčby a hojení velmi důležitou roli.

Zdarma pro útulky

Toho jsou si autorky nápadu dobře vědomy, proto límce dodávají nejen do veterinárních ordinací, ale zdarma je nabízejí i útulkům a záchranný, spolkům. Využívají je už například v útulku U Šmudliny v Tachově, Broumově, Litvínově nebo v Dočaskách De De.

Límce jsou ze dvou druhů materiálů a jsou šité přímo na míru Límce jsou ze dvou druhů materiálů a jsou šité přímo na míru | Jana Ulrichová

Přímo na míru

Objednat si je mohou ale i jednotlivci pro své mazlíčky. V nabídce mají různé materiály i design, každý límec ale navíc šijí přímo na míru. Důležitá je totiž nejen velikost psa, ale i rasa, povaha, temperament a v neposlední řadě i umístění rány.

Molitanový límec nebrání pejskovi v prostorové orientaci. Nají se v něm, napije, a může si s ním lehnout, protože límec funguje i jako polštářek Molitanový límec nebrání pejskovi v prostorové orientaci. Nají se v něm, napije, a může si s ním lehnout, protože límec funguje i jako polštářek | Jana Ulrichová

Šijí po práci

Límce zatím spoluautorky projektu šijí doma, když přijdou z práce. „Vyrábíme je manufakturně. Zatím jsme dvě plus brigádník. Děláme límce bavlněné a praktičtější omyvatelné,“ řekla manažerka projektu Vetlímce Monika Harviláková, s tím, že menší límce se zapínají na suchý zip, větší pak na přezku. Vše jde ale upravit podle potřeb pacienta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi