Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sára už se nového domova nedočká. Kříženka staforda kvůli nemoci dožije v dočasné péči

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
21. listopadu 2020
05:50

U své dočasné opatrovatelky Veroniky zůstane kříženka staforda Sára (asi 12) už do konce svých dní. Ještě v létě jí spolek Pes nejvěrnější přítel hledal nový domov, teď se ale ukázalo, že má fenka zhoubný nádor a operaci by už zřejmě nezvládla. Spolek se proto rozhodl ponechat si ji a hradit jí doživotní péči.

Sára celý život doplácela na lidskou nezodpovědnost a lhostejnost. Kdysi sice měla milující paničku, ta si ale našla přítele, který Sáru začal týrat. Byla proto odebrána a umístěna do kotce v útulku, odkud si ji ve velmi zuboženém stavu převzal spolek Pes nejvěrnější přítel.

O Sáru se stará dočaskářka Veronika, díky které má fenka opět chuť do života O Sáru se stará dočaskářka Veronika, díky které má fenka opět chuť do života | Jana Ulrichová

Nemohla chodit

Fenka měla kvůli nedostatku pohybu zdeformované nohy a ochablé svalstvo tak, že téměř nemohla chodit. „Když jsem ji poprvé viděla, brečela jsem nad ní dva dny v kuse. Pohled na ni byl fakt smutný,“ popsala Veronika Veignerová, která má fenku v dočasné, a nyní už i doživotní péči.

Kvůli vrozené vadě a nedostatku pohybu u původních majitelů má Sára deformované nohy a ztěžka se proto pohybuje Kvůli vrozené vadě a nedostatku pohybu u původních majitelů má Sára deformované nohy a ztěžka se proto pohybuje | Jana Ulrichová

Další nádor

Sára už v minulosti podstoupila operaci, při které jí byl mimo jiné odstraněn nádor na slezině. Teď jí byl nově diagnostikován zhoubný útvar na mléčné liště. „Histologií bylo zjištěno, že se jedná o agresivní osteosarkom. Rozhodli jsme se ji dál netrápit dalšími zákroky a narkózami,“ řekla zakladatelka spolku Simona Štěpánková s tím, že Sáru, dokud nebude mít bolesti a bude mít chuť do života, nechají v klidu dožít u její opatrovatelky, u které je šťastná a spokojená.

Staří a nemocní

Sára dál zůstává pod lékařským dohledem, spolek veškerou péči o ni financuje. Není přitom zdaleka jediná, za koho se spolek zavázal hradit náklady doživotně. „Aktuálně máme v doživotní péči patnáct pejsků. Všichni jsou nemocní, staří, vyžadující nákladnou veterinární péči,“ dodala zakladatelka spolku s tím, že veškeré náklady jsou hrazeny z transparentního účtu, jehož jediným zdrojem příjmů jsou dary dobrovolníků.  

Sára už jednu vážnou operaci podstoupila, dalším zákrokem ji už ve spolku nechtějí trápit Sára už jednu vážnou operaci podstoupila, dalším zákrokem ji už ve spolku nechtějí trápit | Pes nejvěrnější přítel

Jak pomoci?

Pokud by chtěl někdo Sáře, nebo některému z dalších doživotních svěřenců spolku, přispět na důstojný konec života, může poslat libovolný příspěvek na transparentní účet spolku 222666000/2010, kde si také může hned ověřit, na co jsou tamní finance vynakládány. Podpořit je mohou i DMS nebo koupí charitativního kalendáře.

Zobrazit celou diskusi