Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mikeš nemohl kvůli nádoru jíst ani pít, záchrana přišla pozdě. Spolek se obrátil na policii

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
10. listopadu 2020
05:30

Otřesný případ zuboženého, na kost vychrtlého křížence německého ovčáka Mikeše (13), řešili o víkendu členové Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. Zvíře na pokraji smrti od majitelky v Pustějově na Novojičínsku převzali, veterinář už mu ale pomoci nedokázal. Jen ukončil jeho trápení.

Zvířecí záchranáře na trpícího psa upozornili lidé z okolí, kteří jim poslali fotografii. „Vypadalo to opravdu příšerně, tak jsme tam hned jeli,“ uvedli. Majitelka jim psa darovala, jeho otřesný stav přitom zdůvodňovala nedostatkem financí. „Okamžitě jsme jeli na veterinu. Bohužel pro Mikeška to byla poslední cesta. Už mu nebylo pomoci,“ popsali záchranáři.

Pohled na Mikeše byl opravdu zoufalý Pohled na Mikeše byl opravdu zoufalý | Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat

Nemohl pít ani jíst

Z veterinární zprávy, kterou mají Blesk tlapky k dispozici, vyplývá, že pes byl apatický, vyhublý, celkově slabý, dehydratovaný, obě oči měl zahnisané, měl přerostlé drápy a v tlamě obrovský nádor s nekrotickými ložisky a oteklý hltan i hrtan tak, že nemohl pít ani polykat. Nádor byl tak velký, že se nedal operovat. Veterinář proto Mikeše uspal.

Zvířecí záchranáři vzali Mikeše rovnou k veterináři Zvířecí záchranáři vzali Mikeše rovnou k veterináři | Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat

Chtěl pohlazení

Podle zvířecích záchranářů pejsek umíral zaživa hlady a žízní. „Přesto pořád vrtěl ocasem a nastavoval hlavičku k pohlazení,“ popsali. Na majitelku Lucii K. z Pustějova podali zástupci Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat ale i dalších spolků trestní oznámení.

Mají další psy

S trestním oznámením se připojil i spolek SOS for Pets – Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek. „Je to neskutečná krutost majitelů. Stav psa jim byl lhostejný, nechali ho záměrně trpět,“ uvedla zástupkyně tohoto spolku Danuše Herpe Jungmannová. Dodala, že oslovili i Krajskou veterinární správu s žádostí o kontrolu chovu, protože kromě Mikeše má majitelka ještě další psy, kteří by mohli skončit stejně špatně. V kotcích, ve kterých jsou drženi, je vidět nepořádek a výkaly.

Nemusel trpět

Mikeš přitom nemusel trpět tak moc a tak dlouho. Stačilo by, kdyby si ho lidé z okolí všimli a upozornili na něj úřady a zvířecí záchranáře dříve, kdy jeho stav nebyl ještě tak zoufalý. Kdyby udělali některý z následujících kroků, mohl Mikeš dožít důstojněji.

Mikeš musel velmi trpět Mikeš musel velmi trpět | Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat

Jak postupovat?

Pokud uvidíte zubožené zvíře, zkuste ze všeho nejdříve kontaktovat jeho majitele. Někdy může být zvíře vyhublé pouze v důsledku nemoci, kterou už majitel řeší.

Pokud je zřejmé, že zvíře strádá, upozorněte úřady, obec a především Krajskou veterinární správu, kam podejte písemný podnět a žádejte zpětnou vazbu. Kontaktujte záchranný spolek ve vašem městě, záchranáři často dokážou přesvědčit majitele, aby se zvířete dobrovolně vzdal. Napsat můžete i nám do do Blesk tlapek na e-mail tlapky@cncenter.cz.

dvix ( 11. listopadu 2020 09:28 )

Na co si spinava socka porizuje tolik psu to nechapu.

Mnau1 ( 11. listopadu 2020 01:15 )

Bestie, tiziva financni situace, ale maji dalsi psy. K cemu? Aby je mohli mucit hladem? Chudak Mikes, ta hruza se mu neudelala za tyden nebo mesic. Takove utrpeni, ktere musel podstoupit. Jak asi vypadaji ostatni psi, kdyz s nimi nikam nechodi. Majitele jsou vypocitave bestie a patri do basy. Kdy uz zacnou padat ty zprisnene tresty a kralovsky placeni soudci zacnou konecne delat poradne svou praci.

subrosa1976 ( 10. listopadu 2020 19:33 )

Svi.ně jedna, ta ženská snad ani není člověk, je to zrůda a zabít jí je málo!!!!!!!Chudáček pejsek.

Pendrek ( 10. listopadu 2020 11:30 )

Zabít ji zrůdu lopatou!!!! Ať ji sežere Kovid 19.20 i 21!!!!!! Znát ji umlátím ji sám

Markéta Fourová ( 10. listopadu 2020 07:58 )

Ntv co to je takle utýrat psa dát ty svini po držce.Ty v.. já ji mít po ruce ty zuby by nestíhala počítat.

Zobrazit celou diskusi