Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za brutální týrání zvířat až 6 let natvrdo. Poslanci po roce dohadů vyslyšeli Blesk Tlapky

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2019
20:35

Sněmovnu čeká boj o míru zpřísnění postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren. Sněmovní ústavně právní výbor ale toto zvýšení o tři roky odmítl. Předkladatelé novely proto dnes kompromisně doporučili maximální sazbu zpřísnit alespoň o rok. Za přísnější tresty za brutální týraní a zubožená zvířata v množírnách už rok bojují Blesk Tlapky.

Předlohu podalo osm desítek poslanců. Kvůli nárůstu počtu množíren novela zahrnuje i postih pro právnické osoby. Kritici z řad poslanců pokládají navrhované tresty vzhledem k postihům za jiné závažné činy za příliš vysoké. Podle Heleny Válkové (ANO) nyní osmiletý trest vězení hrozí například za vraždu novorozence jeho matkou.

Stejný trest měl podle původního návrhu hrozit za týrání většího množství zvířat a za chov zvířat v nevhodných podmínkách, tedy v množírnách. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová proto s ohledem na kritiku kompromisně navrhla nejvýše šestileté vězení. Podpořil to mimo jiné Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kompromis označil za vyvážený.

Zákaz držení zvířat a chovu po dobu deseti let autoři novely navrhli pro provozovatele množíren a také pachatele trestných činů týrání zvířat.

Dodržování uloženého trestu zákazu chování zvířat by kontrolovali pracovníci probační a mediační služby. Zemědělský výbor doporučil na návrh Jany Levové (SPD) zpřesnit vymezení míst, kam by kvůli kontrole směli.

Sněmovna dnes druhé kolo projednávání novely nedokončila, sejde se k němu nejdříve ve středu. Do závěrečného kola schvalování by se pak novela měla dostat zřejmě v prosinci.

Video  Babiš se rozčílil kvůli trestům pro tyrany: Udělal jsem, co jsem slíbil. Za průtahy může Benda! 
Video se připravuje ...

ivuska1 ( 27. listopadu 2019 17:04 )

POSLANCI NEMAJI CIT A TYRANI ZVIRAT JE JIM JAKSI HODNE HLUBOKO NEKDE. Jak jim muzeme verit , ze maji cit, slitovani, porozumeni a ne jenom bezcitnost a nenazranost i za cenu tyrani zivych tvoru. Jsou bezcitni ke zviratum , jsou tim padem bezcitni i k lidem.

bibijana ( 27. listopadu 2019 12:44 )

Všechny tyto množírny to dělají pro ohromné zisky.Největším trestem pro ně by bylo ,odříznout je od peněz ukládáním sakra vysokých pokut­.Neza­platíš­?Tak majetek do exekuce,žádný nárok na sociální dávky a podpory z důvodu páchání trestné činnosti.Uložit spousty nařízení - povinnost evidovat chovy,ohlásit živnost, odvádět daně,povinnost zaplatit léčbu za prodané vadné štěně.A je toho daleko víc, jak by se to dalo těmto ludr.ám zkomplikovat natolik, že by tyhle zrůdy šmelily s něčím jiným, než se živými tvory.Je to jednoduché, ovšem chybí politická vůle.

nemocna ( 27. listopadu 2019 02:01 )

oprava Pekárková

nemocna ( 27. listopadu 2019 01:56 )

A zase ta zatracená Válková sotva se dostala nahoru už se rozkřikuje doufám že jí někdo brzo zavře hubu, šest let za týrání zvířete je moc málo a že za vraždu novorozeněte je 8 let? tak to je taky málo zpřísnit oboje aspoň o dva roky at už aspoň někteří mají strach toto páchat že by museli do vězení, podmínky by se měly úplně zrušit, zvířata i děti se proti tyranům a vrahům nemají jak bránit, nejlépe by bylo udělat jim to samé co udělali oni, pokud nebudou pořádné zákony pořádek tady nebude nikdy a každý si bude dělat co chce

offline ( 26. listopadu 2019 22:36 )

AŽ ??? OD !!!

Zobrazit celou diskusi