Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyčerpaný Oskar umíral na ulici, lidé ho míjeli. Nový domov daly kocourovi Fousky

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
20. září 2019
05:40

Naprosto vyčerpaný, nemocný a hladový. Tak umíral na ulici v Dobřanech na Plzeňsku černobílý kocourek. Dva dny ho tam lidé lhostejně míjeli, jedné dvojici se ho ale přece jen nakonec zželelo a kocourka, který dostal jméno Oskar, předala spolku Fousky. Tam se teď zotavuje.

Nechtěný kocourek na ulici málem zemřel. „Byl zubožený, apatický, podvyživený a měl silný zánět v uších,“ řekla zakladatelka spolku Libuše Pelikánová. „Vypadal tak sešle, že jsme si mysleli, že se jedná o starou kočičku. Přitom je to kocourek mladý. Bohužel, život na ulici a zřejmě i týrání ho dostalo do stavu, který ho málem stál život,“ dodala.

Fyzicky se už Oskar zotavil, jeho důvěru si ale musí ve Fouskách ještě získávat Fyzicky se už Oskar zotavil, jeho důvěru si ale musí ve Fouskách ještě získávat | Jana Ulrichová

Skončil na infuzích

Oskárek okamžitě putoval na veterinární kliniku, kde musel být připojen na infuze. Do domácí péče útulku Fousky se dostal až po třech dnech, kdy konečně nabral trochu sílu a začal sám přijímat potravu.

Oskar si pobyl několik dní na veterinární klinice na kapačkách Oskar si pobyl několik dní na veterinární klinice na kapačkách | Fousky z. s.

Zlomená duše

Teď už se Oskárkovi daří lépe, fyzicky prospívá, během měsíce přibral kilo, mnohem horší je to ale s jeho psychikou. Má strach z každého pohybu, bojí rukou, nohou. „Je to zvíře, na kterém je vidět, že bylo týrané, že bylo bité. Pořád si vlastně ještě získáváme jeho důvěru,“ řekla Libuše Pelikánová.

Oskárek v plzeňských Fouskách našel nakonec trvalý domov. Minulý týden se totiž ukázalo, že mu selhává srdce, má oboustrannou kardiomyopatii, takže by další přesun do jiné domácnosti nemusel už zvládnout. „Když bude mít své léky, vynikající výživu, život bez stresu a bez strádání, věřím, že se mu život prodlouží. Musíme ale užívat každý den naplno,“ dodala.

Zakladatelka spolku Libuše Pelikánová vyčlenila Oskarovi v nově budovaném útulku celý pokoj. Jeho zlomenou duši léčí mazlením a láskou, které zřejmě dosud nepoznal Zakladatelka spolku Libuše Pelikánová vyčlenila Oskarovi v nově budovaném útulku celý pokoj. Jeho zlomenou duši léčí mazlením a láskou, které zřejmě dosud nepoznal | Jana Ulrichová

Pomůže i 20 korun

Libuška Pelikánová, která zasvětila záchraně koček celý život, buduje se svým partnerem v Liticích u Plzně nový azyl. První pokoj, který obývá právě zachráněný Oskar, už je hotový, na úpravu dalších částí velké zemědělské usedlosti sbírají síly a peníze. Částečně pomáhají dobrovolníci svými příspěvky na transparentní účet spolku, většinu nákladů ale platí ze svého.

„I když se to nezdá, každá dvacetikoruna je úžasná, protože když se jich sejde víc, vydá to na nějakou izolaci, lino nebo omyvatelný barvy. Investujeme opravdu s velkou rozvahou, aby pak celek byl prostě skvělý,“ řekla zakladatelka spolku.

Zájemci, kteří by chtěli pomoci, mohou přispět útulku nebo přímo na Oskárka na veřejnou sbírku 2301022827/2010 nebo na útulkový účet 2801001352/2010.

 

dali1 ( 23. září 2019 13:18 )

dali1 ( 23. září 2019 13:14 )

přesně, lidi jsou zlí

dali1 ( 23. září 2019 13:11 )

přesně tak..

marsyp ( 21. září 2019 23:45 )

Lidi jsou zlý kdybych neměla ko*** vezmu si ho. Ať se mu daří a najde brzy někoho kdo ho bude milovat

sigmae ( 21. září 2019 00:58 )

nějaký bakšiš jim pošlu

Zobrazit celou diskusi