Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bria a Spajk jsou milí psi a hledají domov. Lidé se jich báli, život prožili v útulku

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
10. června 2019
05:20

Celý život strávili v útulcích kříženci Bria a Spajk. Ve zrušeném azylu v Maršovicích zůstali jako poslední, nikdo je nevenčil, všichni se jich báli. Nakonec se jich ujali ve Voříškově, kde s nimi začali pracovat. Z údajných zabijáků se rázem stali milí a hraví psi, kteří už mohou do nových domovů.

„V předchozím útulku žili dlouho, byli stále zavření v kotci, štěkali, byli nedůvěřiví k lidem, vypadali hrozivě. Kvůli tomu se dostali do začarovaného kruhu, kdy se jich lidi báli, oni se báli naopak jich, nebyl nikdo, kdo by je bral ven a chtěl s nimi pracovat,“ popsala Anežka Jedličková z miniazylu Voříškov, kde se dvojice psů nakonec ujali.

Záhy se ukázalo, že pokud se s nimi správně pracuje a zachází slušně, jsou to hodní a bezproblémoví psi.

"Lásku a správnou péči umí Bria oplácet," ukázala Anežka Jedličková "Lásku a správnou péči umí Bria oplácet," ukázala Anežka Jedličková | Jana Ulrichová

Fenka Bria je mazel

Fenka Bria je zhruba pětiletá kříženka staforda. „K cizím lidem je zpočátku nedůvěřivá, když jí dá ale člověk prostor, je z ní po krátké chvíli neuvěřitelný mazel a kamarád,“ popsala. Dodala, že problémy s ní nejsou ani na veterině při ošetřování.

Spajk potřebuje klidného páníčka

Spajk je asi sedmiletý, přitom pět let strávil v předchozím útulku. „Je hodně nevyrovnaný, je na něm poznat, že je nervózní z různých situací, ke svému člověku se ale chová bezproblémově, přátelsky,“ uvedla Anežka Jedličková Dodala, že je to jankovitý, nevybitý, je zapotřebí s ním pracovat, potřebuje k sobě klidného, důsledného člověka, který ho naučí žít venku mimo kotec.

V minazylu hledají nové domovy pro každého zvlášť. V kotci se totiž sice snáší, ale když jde ale například o jídlo, byli by schopni se o něj porvat.

Spajk je nevybitý, potřebuje vyrovnaného klidného člověka, který s ním bude umět pracovat Spajk je nevybitý, potřebuje vyrovnaného klidného člověka, který s ním bude umět pracovat | Jana Ulrichová

Pro koho se hodí

Bria by se hodila jako jedináček, případně k druhému vyrovnanému psovi. Ideální by byl pro ni domek se zahradou. Soudě z jejích reakcí, byla zřejmě v minulosti hodně bita, proto ji v útulku doporučují do domácnosti bez menších dětí. Spajk se nehodí do bytu, má destrukční sklony, vše, co má na dosah kotce včetně hraček hned rozcupuje a rozžvýká. Proto i on potřebuje domek se zahradou s tím, že doma může být jen ve společnosti člověka.

majojo ( 12. června 2019 17:41 )

Ráda bych položila redakci Blesk tlapek otázku, proč permanentně chybí diskuse,
když se vyskytne článek o neskuttečně surovém týrání psů u Romů. To už jsou tak nedotknutelní, že o nich nelze napsat, že jsou to grázlové a surové bestie jen kvůli etniku? O tzv. bílých by taková diskuse nechyběla a táhla by se celé dny a týdny. Tady jen konstatování - a co z toho? Tak to ani nepište.

majojo ( 10. června 2019 16:32 )

V Marěšovicích ale, aspoň za mých časů, chodily pomáhat děti z místní školy a kdykoli jsme tam vezli granule, brali jsme pejsky taky na procházky. Teda žádnej hHilton, spíš polorozpadlý statek, ale psi nevypadali vystresovaně a personál nám na rovinu říkal, jaké problémy psi mají. Tak si říkám, jestli se osazenstvo změnilo, nebo někdo potřeboval pozemek na nějaký bohulibější projekt (Čapí hnízdečko je poměrně blizoučko).

bibijana ( 10. června 2019 13:48 )

V předchozím útulku byli stále zavření v kotci (já to nazývám klece),nikdo je nevenčil - tak to snad hovoří za vše. Některé útulky si na útulky jenom hrají,jinak jsou to kriminály pro ubohé psy.Je to jednoduché,psi jsou celý den zavření,dostávají podřadné,darované granule, a penízky od soucitný dárců se jenom sypou. Chce to i tam dělat kontroly - jak finanční kvůli hospodaření, tak i veterinární.

majojo ( 10. června 2019 12:35 )

Nikde jsem nenašla informaci, z jakých důvodů byl zrušen útulek v Maršovicích. Měli jsme odtud dva pejsky a nebyli nijak problémoví.

Zobrazit celou diskusi