Řidiči ve velkém využívají tunelový komplex Blanka. Během soboty 19. září, kdy ho otevřeli, do něj sice vjelo jen 25 tisíc aut, za to ale mohl fakt, že ho zprovoznili až odpoledne. V neděli už počet vystoupal na 46 tisíc.

V pondělí, tedy během prvního všedního dne, se řidiči evidentně ještě báli. Tunelem jich projelo podobně jako v neděli. V dalších dnech už ale jejich počet neklesl pod 50 tisíc.

A nad touto hranicí se drží neustále, tedy i dva týdny po otevření. Ke 40 tisícům klesá počet aut v tunelu jen o víkendech. Nižší hodnoty zaznamenala počítadla i 28. září, kdy byl státní svátek.

Zatím nejvíce řidičů vjelo do komplexu v pátek 2. října, bylo jich přes 57 tisíc.

Vývoj počtu aut, která denně projedou Blankou.
Autor: SATRA

V průměru projedou tunelem asi čtyři tisíce aut za hodinu. V dopravní špičce se pak dostáváme na šest tisíc aut,“ řekl Blesk.cz Karel Samec, mluvčí ČKD Praha DIZ, která má v tunelu na starosti technologie.

Zjištěné hodnoty intenzit dopravy v podstatě přesně odpovídají předpokladům v krátkodobém horizontu po uvedení stavby do zkušebního provozu,“ dodal Alexandr Butovič ze společnosti SATRA, která Blanku projektovala a data o počtu aut shromažďuje.

Proč z Blanky udělají lezeckou stěnu i rozhlednu? Praha rozdává ovoce zdarma. A jaké muzeum může vzniknout na Letenské pláni? Podívejte se na nový díl zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha nabízí ovoce ZDARMA! V Blance bude lezecká stěna! A kolik věží má Praha? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček