Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se bránit RS virům?

 (Autor: Freepik)
18. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Podzim je tu a s ním sezona respiračních onemocnění, která jsou sice běžná, ale pro starší osoby, malé děti a chronicky nemocné může být i běžné nachlazení fatální a končit i smrtí. Zejména RS viry jsou poslední roky na vzestupu a jejich nakažlivost je vysoká. Myslete na sebe a chraňte se.

Co jsou to RS viry?

RS virus neboli tzv. RNA virus způsobuje běžné respirační onemocnění a do dvou let věku jím onemocní většinou všechny děti. RS virus se vyskytuje v průběhu celého roku, zvýšený až epidemický výskyt je ale obvyklý v průběhu zimních měsíců. Zvlášť nebezpečný je pro seniory 60+ a kojence.

Inkubační doba je 3–8 dní, z toho 1–2 dny před začátkem projevení příznaků je již člověk nakažlivý. Lidé se sníženou imunitou a děti mohou však virus šířit i přes měsíc.

Příznaky

Tento virus se projevuje rýmou a běžnými příznaky nachlazení, kašlem, teplota není výrazná. Může způsobit i zánět dolních cest dýchacích, plic, středního ucha nebo vedlejších nosních dutin. Pokud nepomáhá běžná domácí léčba, navštivte lékaře.

Jak se přenáší

Nejčastější je přenos kapénkovou cestou, přímým kontaktem s nakaženým nebo přes kontaminované předměty jako hračky, kliky, madla v MHD.

Kdo je riziková skupina?

Nejrizikovější jsou tyto virové infekce u lidí starších 60 let. Především u těchto osob mohou způsobovat závažné zdravotní komplikace. Zejména mají-li pacienti chronické onemocnění ledvin, srdce, astma či cukrovku, může být průběh onemocněný natolik závažný, že je potřeba hospitalizace v nemocnici.

Jaká je prevence?

Před sezonou nachlazení podpořte svou imunitu a posilte své dýchací cesty, jezte kvalitní stravu s dostatkem vitaminů a minerálů. Zejména dbejte na dostatek vitaminu C a D. Obohaťte svou stravu o rakytník, šípek, hlívu ústřičnou nebo echinaceu. Zkuste pravidelně preventivně používat spreje do nosu s mořskou vodou nebo inhalovat vincentku. Obě tyto metody čistí a odplavují z dýchacích cest bakterie a viry.

Očkování

Druhou možností, jak se účinně chránit, je nechat se očkovat. Tato možnost je od září. Velkou výhodou očkování proti RS virům je, že je jednorázové, není tedy potřeba mít více dávek. Vakcína má skvělou účinnost, a to přes 80 %. Nevýhodou očkování je vyšší cena, která je 5 000 Kč.

Klienti VZP ve věku nad 60 let mají nárok na příspěvek z fondu prevence, a to ve výši 2 000 Kč. Více informací naleznete zde. Přehled všech příspěvků na nepovinná očkování, která můžete získat, naleznete zde. V odkazu naleznete také odkaz na stažení formuláře žádosti o příspěvek z fondu prevence.