Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři písecké nemocnice v Blesk Ordinaci: Špičková prevence přilákala davy návštěvníků

  • Autor: Vlaďka Hradská - 
    Aktualizováno -
    21. 9. 2022
    17:53
    21. 9. 2022
    05:00

    Vyšetření tlaku, mateřských znamének, plic, zraku, diabetu, ale i ledvin mohli během dnešního dne absolvovat návštěvníci Blesk Ordinace v Písku. K dispozici jim byli lékaři z Nemocnice Písek a kvalitní prevence na Velké náměstí přilákala stovky zájemců.

    Kromě široké nabídky vyšetření čekal bohatý doprovodný program pod taktovkou herečky a moderátorky Evy Decastelo. Herec Bořek Slezáček se veřejnosti představil jako zpěvák a zpříjemnil čekání ve frontách notoricky známými hity. V tombole bylo připraveno mnoho skvělých dárků!

    PŘÍMÝ PŘENOS sledujte ZDE

    Video  Lékaři písecké nemocnice v Blesk Ordinaci: Špičková prevence přilákala davy návštěvníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Ordinace v Ordinaci

    Robert Jašków  a Roman Štabrňák

    Nenechali jste si také ujít možnost osobního setkání s hvězdami seriálu Ordinace v růžové zahradě 2. Ve stánku Voyo na vás čekal Robert Jašków a Roman Štabrňák, kteří se stali patrony písecké Blesk Ordinace. 

    Ve stánku Voyo na vás čekali herci Robert Jašków a Roman Štabrňák, kteří se stali patrony písecké Blesk Ordinace.

  • 1.Jaká vyšetření můžete podstoupit?

    ● Vyšetření mateřských znamének

    ● Vyšetření tlaku

    ● Lékové poradenství

    ● Vyšetření zraku

    ● Vyšetření diabetu

    ● Spirituální péče

    ● Vyšetření plic

    ● XXL Ambulance

    ● Vyšetření ledvin

    ● Lékové poradenství

     ● Chirurgie pro kvalitnější život

    ● Život s umělým kloubem

  • 2.Ředitel Jiří Holan: Dobrou medicínu pro lidi dělá kvalitní personál

    Nadstandardní služby, moderní přístroje a špičková péče o pacienty. K tomu ekonomická stabilita a dostatek spokojených zaměstnanců. To je sen každého pacienta. Nemusí ale kvůli tomu jezdit na věhlasná pracoviště. Takovou nemocnici najde v jihočeském Písku.

    Vedení písecké nemocnice sází na kvalitní personál. Díky tomu dlouhodobě drží obory, které jsou pro veřejnost nezbytné a rozvíjí i méně častá, ale velmi potřebná odvětví, jako je například dětská chirurgie.

    Dostatek erudovaných pracovníků je sen každého ředitele. U vás v nemocnici s tím problém nemáte. Jak je to možné?

    Kvalita péče závisí na lidech. Nabízíme slušné mzdy, ubytování, náborový příspěvek. Lékaři mají možnost odborného rozvoje. Zakládáme si na atmosféře na pracovištích. Jako jediní na jihu Čech máme oddělení spirituální péče, které se stará jak o pacienty, tak o personál. Děláme nemocnici trochu jinou a chceme ji mít trochu jinou.

    Znamená to, že už nikoho nehledáte?

    Tak to úplně není. Personál se snažíme nabírat průběžně a dlouhodobě. Všechny obory máme akreditované, což je pro mladé lékaře velmi důležité v jejich dalším vzdělávání. Aktuálně hledáme lékaře na infekční ambulanci, interní oddělení a patologii.

    Písecká nemocnice se řadí mezi špičku hned v několika oborech. Je pravda, že v nemocnici operujete například střeva stejně dobře jako ve fakultních nemocnicích?

    Podle statistik z posledních let šedesát procent pacientů, které jsme operovali akutně nebo plánovaně pro zhoubný nádor střev, po operaci žilo nebo žije více než pět let. Takový výsledek operací je srovnatelný s univerzitními klinikami, respektive velkými fakultními nemocnicemi a vyspělými zdravotnickými zařízeními na světě.

    Vyhlášené je i písecké mamocentrum…

    Je pravda, že zajišťujeme komplexní péči o ženy s rakovinou prsu. Jejími součástmi jsou diagnostika, léčba a následné sledování pacientek. Karcinom je nejčastějším nádorovým onemocněním žen a postihne ročně až sedm tisíc Češek. Mamograf v Písku navštíví deset tisíc žen ročně. Odhalíme kolem osmdesáti karcinomů. Ty ženy mají šanci po léčbě na kvalitní život.

    Nedávno jste získali od Evropské organizace ESO ocenění za nejlepší možnou péči o lidi s cévní mozkovou příhodou. V čem ta vyzdvihovaná péče spočívá?

    Certifikát získalo nemocniční iktové centrum. Dokazuje to, že dáváme pacientům s mrtvicí co největší šanci na vysokou kvalitu dalšího života. Daří se to díky ošetření bez zbytečných prodlev na jednom centrálním místě. Tedy na takzvaném urgentním příjmu.

    Investujete, modernizujete, nakupujete nové přístroje. Co nového pacienty čeká?

    Zcela zásadní pro zkvalitnění péče o akutní pacienty bude nový urgentní příjem Emergency, který má být hotový příští rok. Samostatné oddělení s deseti až patnácti lůžky bude sloužit k ošetření pacientů bez zbytečných prodlev. Vozidla zdravotnické záchranné služby budou na urgentní příjem využívat samostatný vjezd. Většinu ze stomilionových nákladů chceme pokrýt z evropských dotací.

  • 3.Nemocnice Písek v číslech

    Zahrnuje:

    ● 18 odborných oddělení s primářem, z toho 9 lůžkových

    ● 423 lůžek, z toho je 41 určeno pro následnou péči a 20 sociální péči

    ● 950 zaměstnanců, z toho je 135 lékařů, 533 sester, ošetřovatelek a sanitářek, ostatní jsou nezdravotničtí pracovníci

    Ročně provede:

    10 000 operačních zákroků

    200 000 ambulantních vyšetření

    16 500 hospitalizací

    1 000 porodů

    Iktové centrum písecké nemocnice patří ke špičkovým pracovištím. Na snímku vedoucí lékař Robert Rezek. Iktové centrum písecké nemocnice patří ke špičkovým pracovištím. Na snímku vedoucí lékař Robert Rezek. | Nemocnice Písek, Profimedia.cz

  • 4.Směle konkuruje gigantům

    K vysokému kreditu písecké nemocnice přispěly v posledních letech velké investice do modernizace. Nemocnice má řadu akreditovaných pracovišť. Jako jediné zařízení krajského typu na jihu Čech provozuje například mamocentrum se zaměřením na prevenci rakoviny prsu. Konkrétní léčbu i operativu tam každé pacientce doslova šijí na míru.

    „Na špičkové úrovni je iktové centrum, kde pečují o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Vynikající je centrum pečující o předčasně narozené děti. V nadregionálním rozsahu se zabýváme léčbou urologických potíží žen,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

    Kromě lůžkových oddělení provozuje nemocnice nelůžkovou hemodialýzu, radiodiagnostiku a onkologii. Právě péče o onkologicky nemocné je v Písku větší než v jiných okresních městech. Pacienti mají k dispozici nově zrekonstruované prostory včetně dvou ambulancí. „U méně častých nádorových onemocnění jsme v kontaktu s velkými fakultními nemocnicemi. Spolupráce s ostatními odděleními v naší nemocnici funguje hladce. Praxe ukazuje, že menší pracoviště si snáze zachovává lidský rozměr,“ podotkla primářka oddělení klinické onkologie Taťána Fischerová.

  • 5.Rodičky si pochvalují léčbu i přístup

    Písecká nemocnice je tak trochu výjimečná. I když se nenachází v hlavním ani krajském městě, kvalitou péče a zaváděním moderních výkonů předčí v několika oborech i velké nemocnice. Nejmodernější péči si pochvalují zejména rodičky. Pověst zdejší porodnice je taková, že v ní rodí matky nejen z píseckého okresu, ale z celých jižních Čech, a dokonce i z okolních krajů. Mnohé z nich vítají alternativní porody, kterým jsou zdravotníci v Písku nakloněni.

    „Naše porodnice připomíná spíše apartmánové zařízení hotelového typu než sterilní lékařské prostředí. Rodičky si mohou vybrat i barvu sálu. Nově jsme zřídili rodinné pokoje pro pobyt celých rodin po porodu včetně sociálního zázemí a kuchyňského koutu. Součástí vybavených apartmánů je i zajištění stravy formou minutek. Bonding, tedy přivinutí dítěte k tělu rodičů, umožňujeme i po císařském řezu,“ vyjmenoval některé možnosti primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Turek.

    Porodnice v písecké nemocnici Porodnice v písecké nemocnici | Nemocnice Písek, Profimedia.cz

  • 6.Top v péči o pacienty s mrtvicí

    Písecká nemocnice patří mezi evropská! zdravotnická zařízení, která pacientům s cévní mozkovou příhodou poskytují prvotřídní péči. Díky rychlému postupu zdravotníků v diagnostice a léčbě mají pacienti velkou šanci na návrat do běžného života bez vážných následků.

    A jak taková péče funguje v praxi? Jakmile lékař záchranky diagnostikuje cévní mozkovou příhodu, zavolá na takzvaný iktový telefon, který má u sebe neurolog v písecké nemocnici. Ten pak čeká na urgentním příjmu iktového centra na příjezd sanitky s pacientem.

    „Následuje rychlé laboratorní, neurologické a CT vyšetření mozku a cév. Řádově v minutách je tak zjištěn stav a rozsah mozkové příhody. Neurolog pak může okamžitě zahájit léčbu, na které se často podílejí další odborníci,“ vysvětlil princip urgentního příjmu vedoucí lékař píseckého iktového centra Robert Rezek. V tomto centru ročně ošetří okolo 500 pacientů s mrtvicí.

    Video  Blesk Ordinace otevřela brány v Olomouci: Prevence přilákala davy návštěvníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

krapotkin ( 21. září 2022 13:49 )

A co Válek ? Ten si hmotu v hlavě vyšetřit nenechá ? Asi by to nešlo, když tam má jenom vákuum.

Zobrazit celou diskusi