Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk Ordinace otevřela v Brně! Zájemce vyšetřili odborníci z Fakultní nemocnice u sv. Anny

Aktualizováno -
29. září 2021
11:48
Autor: Jiří Nováček - 
29. září 2021
05:00

Se špičkovými lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny se lidé mohli setkat  ve středu na náměstí Svobody! Poradny a vyšetření si pro návštěvníky připravili i partneři Blesk Ordinace. 

Šestihodinovým programem provedla Eva Decastelo, čekala zde tombola a Blesková zóna odpočinku. I v Brně zazpíval písničkář Miroslav Paleček.

Jaké stany můžete navštívit?

* Vyšetření mateřských znamének

* Vyšetření zraku

* Vyšetření tlaku

* Vyšetření plic

* Vyšetření diabetu

* Poradna užívání léků

* Poradna mozkových příhod

* Poradna odvykání kouření

* Krevní Centrum

* Žilní poradna

* VZP

* Lékové poradenství

* Lékař online 24/7

* Mamocentrum + Denzitometrie

Video  Tlačenice u vyšetření znamének, zraku a plic: Brňané vzali Blesk Ordinaci útokem!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Svatá Anna učí celý svět

Historie Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) je úctyhodných 235 let dlouhá. Dnes má 30 odborných pracovišť a 17 center vysoce specializované péče. Své zaměstnance i pacienty si navíc hýčká denně upečeným vlastním chlebem. Pracoviště jsou výukovými základnami Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a zdravotních škol. Součástí sv. Anny je Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC), které se zaměřuje na výzkum onemocnění srdce a mozku. Na výzkumných aktivitách centra u sv. Anny se dnes podílí kromě lékařů i více než 300 vědců z ČR, USA, Kanady, Argentiny a 16 zemí Evropské unie.

Víc než milion ošetřených za rok

Nemocnice má 3200 zaměstnanců. Vloni v ní lékaři ambulantně ošetřili 1 177 388 pacientů, 25 982 lidí hospitalizovali. Lékaři během covidového roku provedli i 12 297 operací.

Roste jako z vody

Svatoannenská nemocnice chystá nový centrální urgentní příjem, jehož součástí bude i endoskopické centrum. Nemocnice plánuje i stavbu nové laboratoře, chirurgie a ortopedie.

Střípky z historie

Kostel sv. Anny si přála Eliška Přemyslovna

 V roce 1312 na místě dnešní nemocnice zřídil Jan Lucemburský na přání své manželky Elišky Přemyslovny klášter sester dominikánek. Klášterní kostel byl zasvěcen svaté Anně.

Josef II. založil porodnici, nalezinec i ústav choromyslných

Císař Josef II. klášter zrušil a v roce 1786 rozhodl o zřízení Císařsko-královského zaopatřovacího ústavu. „Nemocným bylo k dispozici 80 lůžek, po 20 lůžkách měl k dispozici nalezinec, sirotčinec a porodnice. Oddělení pro pomatené mělo pět lůžek a sloužilo k internaci nebezpečných nemocných,“ řekla architektka Dagmar Černoušková.

Léčila se zde vzteklina i neštovice

Svatá Anna léčila i infekční pacienty, postavila kvůli nim dva dřevěné domky. V jednom stonali pacienti s pravými neštovicemi, ve druhém nakažení vzteklinou. V roce 1804 byl vybudován očkovací ústav, který stál tehdy v čele boje proti epidemii zhoubných neštovic v celém Rakousku Uhersku. V roce 1848 zde působil i slovutný genetik Gregor Johann Mendel.

První fakultní nemocnice v Brně

Se vznikem Masarykovy univerzity začala u svaté Anny vznikat klinická pracoviště pro výuku mediků. Stala se tedy první fakultní nemocnicí v Brně.

Uzdravená pacientka Iryna: Žiju díky zlatým rukám doktorů a sester

Tři týdny bojovala o holý život na Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Iryna Vytushynska (48). Na lůžko ji srazil během pěti dní covid-19.

„Co se přesně dělo, vám popsat nemůžu. Pamatuji si mlhavě, jak mě pak sanitkou převáželi ke svaté Anně a kdosi říkal, že mě musí uspat. V tu dobu už jsem nemohla ani dýchat,“ říká Iryna s tím, že skončila na umělé plicní ventilaci na anesteziologicko resuscitační klinice u sv. Anny. Tam strávila tři týdny. A z kritického stavu se díky doktorům dokázala zázrakem vykřesat! „Měla jsem velké štěstí, staral se o mě nejlepší tým zdravotníků, které si může nemocný člověk přát,“ tvrdí dnes vděčná pacienka.

Není jediná, kdo za život vděčí lékařům z FNUSy . „V první vlně jsme měli na starosti ty nejtěžší případy z celé Moravy i části Čech,“ říká bývalý profesionální hokejista Zlína a Vsetína, dnes ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák. „V druhé a třetí vlně jsme pečovali o všechny typy pacientů. Ukázalo se, že naši zaměstnanci se dokázali postarat o nemocné od začátku až do jejich vyléčení. I když na to nejsme jako fakultní nemocnice za normálního stavu předurčeni, byli jsme schopni takřka okamžitě přijmout a léčit vysoké desítky covidových pacientů,“ je právem pyšný Vajdák.

Objev vědců z Brna: Mozart tlumí epilepsii!

Mozartova hudba tlumí epileptické záchvaty, ukázala studie brněnských vědců vedená profesorem Ivanem Rektorem z Centra epilepsie I. neurologické kliniky. „Zatímco Mozartova hudba epileptické výboje zcela jasně potlačila, Haydnova hudba je sice potlačila u žen, ale způsobila nárůst výbojů u mužů,“ tvrdí profesor Ivan Rektor, který se celoživotní prací významně zasloužil o pozici Brna jako předního evropského centra v neurologii a výzkumu mozku. Za svůj přínos pro vědu, ale i celou jižní Moravu získal prestižní Cenu města Brna 2020 v oblasti lékařské vědy a farmacie.

Vztah hudby k epilepsii je přitom těsný - hudba může provokovat záchvaty, ale podle řady studií může mít i protiepileptický efekt. Cílený poslech Mozartovy hudby by v budoucnu mohl podle vědců sloužit jako šetrná léčebná metoda u řady pacientů. Výzkum »Mozartova jevu« proto nadále pokračuje.

Co vás motivovalo k tomu, abyste se ve své profesní dráze zaměřil na neurologii a pak epilepsii?

Tatínek byl psychiatr. Mozek mě přitahoval od puberty, ale začínal jsem v Uherském Hradišti na interně. Uvolnilo se tam pak místo na neurologii a ověřil jsem si, že mě obor zajímá, i když možnosti byly tehdy menší. K epilepsii jsem se dostal až o pět let později v Brně.

Když jste zakládal Centrum pro epilepsie Brno, čerpal jste se ze svých bohatých zahraničních zkušeností…

Pracoval jsem na předměstí Paříže v Gif-sur-Yvettee, kde jsem zkoumal epileptické paviány Papio papio. Dva roky pak v centru chirurgie epilepsie na neurochirurgické klinice v Hôpital Sainte-Anne (neboli nemocnice u sv. Anny) v Paříži. Mohl jsem tam zůstat natrvalo na slušné vědecké pozici, ale já jsem se cítil především jako klinik.

Je péče o epileptické pacienty srovnatelná s úrovní v zahraničí?

Ano, jsme na evropské či světové úrovni. Mnoho kolegů se těší světovému renomé.

Ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Vlastimil Vajdák k projektu BLESK Ordinace

Video  Ředitel FNUSA Vlastimil Vajdák k projektu BLESK Ordinace  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi