Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rekordmanka Blesk Ordinace Jindřiška (72): Za lékaři jela přes 100 kilometrů! Co vyšetření ukázala?

Autor: Iva Dvořáková, Pavel Ryšlink - 
8. června 2019
05:00

Stálo jí to za to. Pravidelná čtenářka Blesku paní Jindřiška Dřímalová (72) z Kroměříže ve středu vstala brzy a už v 7 hodin vyrazila vlakem s několika přestupy do víc než sto kilometrů vzdálené slezské Opavy. Léčí se se srdíčkem, bere hodně léků a vůbec se chtěla nechat celkově proklepnout. Blesk jí byl po celou dobu v patách.

Zelený zákal nehrozí

Nitrooční tlak, pokud je vyšší, může znamenat počínající zelený zákal. MUDr. Diana Bednářová byla s tlakem paní Dřímalové spokojena. A doporučila všem čtenářům Blesku, aby každý nad 40 let věku aspoň jednou ročně absolvoval oční vyšetření, které dokáže předejít právě této závažné chorobě.

Video  Ordinace Blesku v Opavě  - Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...

Srdeční selhání není infarkt

U tohoto stánku vyvedly zdravotnice paní Dřímalovou z omylu a vysvětlily rozdíl mezi infarktem a srdečním selháním. To se projevuje jako důsledek infarktu a provází ho dušnost, otoky nohou a únava.

Výhodně do Luhačovic

U stánku Lázně Luhačovice a.s. se paní Jindřiška zajímala o to, jak se dostat za rozumnou cenu do lázní jako samoplátce. Pracovnice lázní jí doporučila návštěvu v zimních měsících, kdy jsou pobyty pro seniory nejvýhodnější, představila jí ubytovací možnosti, kulturní akce, architektonické skvosty a možnosti výletů.

VIDEO: Stánek firmy Terezia Company v areálu Blesk Ordinace v Opavě

Kombinace léků způsobuje infarkt

Lékárnici ve stánku předložila paní Jindřiška dlouhý seznam léků. Magistra jí vysvětlila, že některé kombinace nejsou ideální. Tři léky jdou »proti sobě«, způsobují pálení žáhy, další snižují vstřebávání vápníku a zbytečně zatěžují žaludek. Doporučila, aby důchodkyně vše probrala se svou praktickou lékařkou a požádala o úpravu medikace.

Pravidelné kontroly znamének

Přestože si paní Jindřiška nechává znaménka kontrolovat každý rok a jedno má odstraněné, vystála si frontu i na Horním náměstí. „Nejrůznější pihy se mi začaly objevovat až ve vyšším věku, dnes si chci nechat prohlédnout znaménko na břiše a na zádech,“ svěřila se. Primářka kožního oddělení Veronika Pallová za zodpovědný přístup návštěvnici pochválila a sdělila jí, že vyšetřené kožní změny jsou v pořádku a jen je třeba je pravidelně kontrolovat.

VIDEO: Vyšetření mamografem

Video  Vyšetření mamografem  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na žáhu rakytník

Paní Jindřiška si ve stánku Terezia Company postěžovala na potíže se žáhou a zástupkyně firmy jí doporučila rakytníkový olej. „To ráda vyzkouším,“ usmívala se. Ještě navštívila poradnu zdravého životního stylu. Tady ji pochválili za to, že je štíhlá a věnuje se pravidelně cvičení a jízdě na kole. Poté už paní Dřímalová odspěchala na vlak domů do Kroměříže.

Časem na rentgen plic

Plicní vyšetření nedopadlo špatně, přesto doporučily zdravotnice paní Jindřišce výhledově rentgenové vyšetření, a to i v souvislosti s jejími kardioproblémy. Poté se zastavila poradit se o očkování, kde jí bylo doporučeno to proti meningokoku a pneumokoku.

Blesk Ordinace příště v Praze!

Poslední zastávkou Blesk Ordinace je 12. 6. Karlovo náměstí v Praze. Tak neváhejte a využijte nabídku preventivních vyšetření.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 8. června 2019 10:34 )

Oční lékař musí/nemusí při kontrole rozkapat oči? Někteří lékaři toto nedělají a jak tedy poznají jaká je sítnice, zelený zákal...
Hlavně u diabetiků se má zrak kontrolovat, po 40 každý rok preventivní prohlídka.

Zobrazit celou diskusi