18. červenec 1989: Za dobrotami do ESA

Mandlová paštika
Mandlová paštika  (Autor: madeta-velkoobchod.cz)
Autor: ČTK, rum - 
18. července 2009
05:00

Kdo chtěl mít na stole aspoň nějaké delikatesy, musel jít nakupovat do prodejen ESO. K mání tu byly na tehdejší komunistické doby vybrané lahůdky, ale na každodenní nákupy to rozhodně nebylo!

„Veřejnost zpočátku luxusní delikatesy přijala s určitými rozpaky a výhradami,“ psala ČTK. Není se co divit byly tu i nevšední ceny. „Dodnes pro většinu obyvatel není ESO pro každodenní nakupování,“ dodávala agentura. Kdo se ale chtěl před známými blýsknout, musel nějakou tu korunu obětovat a v prodejnách ESO nakoupit. Nejvíce šly na dračku banány Conchita, Královská kostka, mandlová paštika nebo selský salát.

Vedle zahraničních výrobků se zde prodávaly i luxusní potraviny československé provenience. „Nabídka mimořádných domácích výrobků se bude rozšiřovat. Například JZD Břeclav už dodává velmi kvalitní přírodní citronovou šťávu Maxi Citron nebo JZD Agrokombinát Slušovice začne letos vyrábět Pepsicolu v rodinném jedenapůllitrovém balení,“ slibovala ČTK. Chcete si připomenout zašlou slávu „socialistického luxusu“? Párky Eso nakoupíte v řeznictví ještě i dnes...

Zítra čtěte: Náhradní díly sváží taxíky!

marceska1 ( 26. července 2009 13:07 )

Zacala jsem sledovat Vase príspevky, které musím priznat mají opravdu hlavu a patu, docela ráda bych si s Vámi podebatila nejen pres Blesk. Vidím, ze máte vsech 5 pohromade

xyxo ( 20. července 2009 16:55 )

pamtam sa, ako si bezal domov, ze maju v ESE plechovky Coca-Coly, vyzobral som od nasich 10Kcs a bezal som naspat... Aky som bol stastny, ze mam plechovku Coca-Coly... Uz si ale nepamatam, ako dlho som ju mal, kym som ju vypil...

gogo ( 18. července 2009 06:49 )

samozřejmě nesrovnatelně nižší. Což bylo podle mého názoru velkým štěstím pro jeho obyvatelstvo. Dnes je filozofie doby : užívej si, nevaž se odvaž se, vychutnej si svou žízeň, následuj svůj instinkt a řada dalších blábolů, které vedou k tak nezdravému způsobu života, že všichni internisté, diabetologové, kardiologové, onkologové a pohřební ústavy musejí jásat na přílivem jídlem zdecimovaných zákazníků. Většina časopisů je přeplněna recepty na spoustu jídel, existuje i řada televizních pořadů, kde vás stále jen učí vařit, smažit, péct a jíst. Kdo je IN musí na zahrádkách karcinogeně grilovat a dělat párty či rauty. A to ani nemluvím o Mac Donaldovi či KFC.... Dnes se prostě žije aby se jedlo. V Československu se jedlo aby se žilo...

Zobrazit celou diskusi