Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

7. červenec 1989: Poslední tečka za brutální vraždou

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Archív)
Autor: VP, rum - 
7. července 2009
05:33

Na surovou vraždu ve známé pražské restauraci U dvou koček dodnes vzpomínají kriminalisté i soudní lékaři. Ve své době patřila k jedněm z nejbrutálnějších a přesně před dvaceti lety za ni padl poslední rozsudek.

Společnost se po zavíračce hospůdky, kde popíjela, rozhodla vloupat do své další oblíbené restaurace U dvou koček. Stačilo rozbít okno ve dvoře a otevřít si zevnitř dveře. Tři muži a žena pobrali alkohol a cigarety, jenže v tu chvíli se v provozovně objevil kuchař.

Zloděje znal, byli to štamgasti, asi proto doufal, že jim krádež rozmluví. Jenže opilci se na kuchaře vrhli a jeden z nich ho začal bít tyčí na rolety. „Na kuchařovu hlavu vrah vedl celkem devět ran. Pak mu usekl ruce řeznickou sekerou v předloktí, zabalil je do novin a odnesl. Jedna z useknutých končetin byla později nalezena v korytu řeky Rokytky,“ popisovala událost Večerní Praha (VP).

Vraha, který byl dokonce v minulosti odsouzen k trestu smrti, ale jehož případ se musel stále došetřovat, smrt nakonec dohnala. Zemřel v cele. Žena byla doživotně umístěna do psychiatrické léčebny. „Její duševní obzor je natolik pustý, že zde se obžaloba nemá čeho chytit,“ psala tehdejší VP. Zbývalo tak potrestat dva zbylé pachatele. Těm přesně před dvaceti lety soud vyměřil za vloupání osm a půl roku ve vězení.

 

undatra ( 9. července 2009 19:16 )

Tebe pustili samotného k internetu ? Dej pozor , dětem může internet narušit vývoj .

undatra ( 8. července 2009 06:54 )

Co to tady všichni melete za kraviny ? Téma bylo o vraždě , je vidět že jste všichni mimo mísu .Že by měli přístup k internetu v Bohnicích, pane gogo ?

gogo ( 7. července 2009 12:38 )

Vážený pane djabo... budu se ptát : 1) bylo v Československu více vražd než nyní ? Ano nebo ne ? 2) byly vraždy v Československu přísně trestány ? Ano nebo ne ? 3) byla policie méně devastována stále se měnícími partajemi ? Ano nebo ne ? 4) působí dnešní thilery a vraždící pécé hry devastačně na děti ? Ano nebo ne ? Takže jste si opět plivnul, ale pokud by jste byl soudný, musel by jste mi dát za pravdu. Ale Vám o pravdu vůbec nejde.... Jen si plivnout....

phvgeo ( 7. července 2009 08:56 )

1) to že se o něčem nepíše ještě neznamená, že to neexistuje. dnes je vše na očích, zatímco dříve zpráva o nějakém dříve propuštěnéím vrahovi do světa nešla, protože svobodný tisk neexistoval a tak neměl kdo informovat, žeby v Rudém právu vycházeli zprávy o nepovedených akcích těch správných soudů a té srprávné policie, to by pane fakt asi neprošlo 2) bony, chcete bony, kupte si bony, kupte marky, dolary- kdepak asi veksláci brali cizý měnu, tiskly si ji doma? neee, tvrdý bussines, prodávalo se bílé masíčko a tak 3) dosazenej potenťáckej panáček na vedoucí funkci dělal divy, ono dříve byl protekcionismus daleko větší než teď. On dosazený manager v soukromé sféře bez vysledků letí, firma se musí uživit 4) máte pravdu, Rambo je pohádka bez násilí, ono brutální hry nebylo na čem hrát a proto neexistovali. zato třeba byla legální dětská pornografie. Tak nevím co je společenský více nepřijatelné, jestli DOOM 3 nebo kufr plný fotek malých dětí. 4)

gogo ( 7. července 2009 06:53 )

stejně jako za první republiky či v Rakousko-uhersku byl občas někdo zavražděn. Jednalo se však vždy o mimořádnou a vyjímečnou událost. A rozdíl mezi dnešními vraždami a těmi dříve učiněnými je zcela markantní : 1) vraždy před rokem 1989 spáchané byly vždy nemilosrdně přísně potrestány, většinou přímo trestem smrti. Aby vrah jako dnes Ďuričko dostal za vraždu 12 let a byl za dobré chování propuštěn ještě dříve na svobodu, tak o tom si mohl vrah v Československu nechat před popravou leda zdát. 2) těchto trestných činů bylo nesrovnatelně méně a nepodílely se na nich nekontrolovatelně se na území nacházející cizinci 3) policie pracovalo mnohem efektivněji (ač hůře technicky vybavena), protože nebyla v takovém personálním rozkladu jako nyní 4) neexistovaly nesmyslně brutální filmy a počítačové zabíječské hry, které snižují citlivost a empatii dnešních potencionálních pachatelů.

Zobrazit celou diskusi