Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

22. duben 1989: Leninovi je 119 let!

Vladimír Iljič Lenin
Vladimír Iljič Lenin  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
22. dubna 2009
06:00

Vzdát hold revolucionáři, státníkovi a vůdci světového proletariátu Vladimíru Iljiči Leninovi v den jeho 119. výročí narození musel snad každý, kdo si to nechtěl »polepit«. A že těch příležitostí bylo více než dost!

Politické špičky včetně prezidenta Gustáva Husáka se sjely do Národního divadla, kde všem přítomným patřičně zaníceně zarecitovala soudružka Jiřina Švorcová, následovalo baletní představení, dětský chór a třešničkou na závěr byl sborový zpěv Internacionály.

Pro běžného občana byla k tak významnému jubileu připravena výstava, která vyzdvihovala úlohu vynikajícího myslitele Vladimíra Iljiče v mezinárodním komunistickém a dělnickém hnutí. „Mezi 300 exponáty jsou rovněž originální vydání dokumentů Komunistické internacionály. Návštěvníci mohou též vyslechnout autentickou nahrávku Leninova projevu z roku 1919,“ lákala ČTK. Takové nabídce se opravdu jen těžko odolávalo...!

Komu ani to nestačilo, mohl se zúčastnit kladení věnců k Leninovým památníkům, které byly snad ve všech městech. A pro nenapravitelné Leninovy přívržence připravily knihovny speciální nabídku Leninových spisů.
Letos Lenin »oslaví« 139 let, a pokud se nerozpadne, dá se dál okukovat v moskevském mauzoleu.


ZÍTRA ČTĚTE: Stop šedivým sídlištím

rumcaiz ( 23. dubna 2009 08:42 )

Naše matička Země má také výročí 22. dubna. Lenin není jediný. A děkuji všem, já mám narozky také.

Zobrazit celou diskusi