Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

20. duben 1989: Není žádná sranda, pánové a dámy!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
20. dubna 2009
05:00

Jedenáctý ročník Festivalu české a slovenské filmové veselohry, který se v dubnu konal v Novém Městě nad Metují, přinesl jednu závažnou informaci: S českou veselohrou to jde od desíti k pěti a to, co se točí, není vůbec žádná legrace!

Hlavní cenu – Zlatý prim – dokonce nedostal žádný film! „Porota pod vedením režiséra Zdeňka Podskalského tak rozhodla na základě poznání, že žádný z uvedených sedmi soutěžních titulů nebyl dílem odpovídajícím žánru a tradici československé filmové veselohry“ – takhle kriticky psal tehdejší tisk!

Nějaké ceny se ale přeci jen rozdaly... Novoměstský hrnec smíchu, který se uděloval na základě měření délky smíchu při projekci, získal Zdeněk Troška za Slunce, seno a pár facek. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jitka Molavcová a Jiří Suchý, Cenu mladých diváků si odvezl Tomáš Vorel za Pražskou pětku a Čestné uznání za funkční využití humoru ve společensky závažné tematice získal film Dobří holubi se vracejí.

Všechny tyto filmy přitom dneska považujeme za zlatý fond české kinematografie! Neuběhne snad půl roku, aby televize nedávaly alespoň jeden díl z Troškovy trilogie Slunce, seno..., a my si říkáme, jaká je to legrace.


ZÍTRA ČTĚTE: Jakeš na návštěvě u »Gorbiho«

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi