Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zlínský kraj: Krajské volby vyhrálo hnutí ANO

Ve Zlínském kraji obhajuje pozici hejtmana Jiří Čunek z KDU-ČSL. Proti dlouholetému senátorovi se postaví například místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík
Ve Zlínském kraji obhajuje pozici hejtmana Jiří Čunek z KDU-ČSL. Proti dlouholetému senátorovi se postaví například místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík  (Autor: Blesk: Jakub Poláček)
Autor: mah, ČTK - 
3. října 2020
22:46

Volby ve Zlínském kraji vyhrálo těsně hnutí ANO před KDU-ČSL, kterou do voleb vedl současný hejtman Jiří Čunek. Třetí místo obsadili Piráti, kteří těsně porazili STAN. Na pátém místě skončili Občanští demokraté. ČSSD obsadila šeté místo. Do krajského zastupitelstva se dostanou i představitelé SPD a koalice Trikolóry a Soukromníků.

Výsledky krajských voleb ve Zlínském kraji sledujte ZDE >>>

ČSSD se rozhodla vsadit ve Zlínském kraji na spolupráci se Stranou zelených a na nového lídra. V čele kandidátky měla původně stát Taťána Valentová Nersesjan. Tu ovšem nahradila bývalá europoslankyně Olga Sehnalová, která se do čela kandidátky postavila jako nestraník. Sociální demokraté ve volbách vybojovali 8,45 procenta hlasů a získali tak 4 místa v zastupitelstvu Zlínského kraje.

Array

Dvě změny na pozici lídra má za sebou rovněž hnutí ANO. To před čtyřmi lety vedla Margita Balaštíková, tu měl původně nahradit náměstek hejtmana pro ekonomiku Jiří Sukop, ten ovšem z kandidatury odstoupil a jeho místo tak zaujal starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš. Ve volbách i přes změny v čele kandidátky zvítězilo se ziskem 19,08 procent hlasů, díky čemuž získá devět mandátů v zastupitelstvu. Druzí lidovci ovšem v zastupitelstvu zasednou ve stejném počtu.

Nová tvář se objevila i v čele kandidátky ODS. Před čtyřmi lety ji vedl Jan Pijáček. Letos ovšem strana vsadila na bankovního manažera Lubomíra Trauba. Ten občanské demokraty dovedl k zisku 10,04 procent hlasů a pěti míst v zatupitelstvu. 

Kandidátku Pirátů vedla členka kontrolního výboru v Kroměříži Hana Ančincová.  Ta stranu dovedla k zisku 13,26 procenta hlasů a šesti mandátů.

Starostové a nezávislí podobně jako další strany, které uspěly v krajských volbách 2016, změnila pro volby 2020 svého lídra. Do čela kandidátky se tentokrát postavili místopředseda hnutí a poslanec Petr Gazdík. Stejně jako před čtyřmi lety sestavilo ovšem hnutí kandidátku společně s Novým Impulsem a Zlínským hnutím nezávislých a hnutím ZVUK 12. Kandidátku podpořila i TOP 09, která před čtyřmi lety v kraji získala pouze lehce přes dvě procenta hlasů. Strana oslovila 12,69 procent voličů a stejně jako Piráti získala 6 mandátů.

Za lidovce svou pozici obhajoval hejtman Jiří Čunek. Ten ovšem s KDU-ČSL přes čtyři procenta hlasů proti roku 2016. 18,62 stačilo pouze na druhé místo. Lidovci díky výsledku přijdou o tři křesla v zastupitelstvu, budou mít ovšem stejný počet zastupitelů jako vítězné hnutí ANO.

SPD šla do voleb podobně jako většina dalších stran s novým lídrem. Tím se stal Vladimír Zlínský. Ten vylepšil zisk strany z roku 2016 o 7 desetin procenta. Místo dvou tak v novém zastupitelstvu budou tři představitelé SPD.

Společnou kandidátku pro krajské volby sestavila Trikolóra, Soukromníci a Nezávislí. Lídrem koaliční kandidátky se stal lékař Jaromír Bernátek. Ten pro koalici vybojoval necelých šest procent hlasů, díky čemuž usedne v zatupitelstvu on i dva další kandidáti. 

KSČM do voleb vedl Ivan Mařák. Komunisté se ovšem přehoupli pouze přes čtyři procenta hlasů a skončili mimo zastupitelstvo.

Výsledky krajských voleb 2020 ve Zlínském kraji

Složení nového zastupitelstva Zlínského kraje po krajských volbách 2020 Složení nového zastupitelstva Zlínského kraje po krajských volbách 2020 | Blesk

Výsledky krajských voleb 2016: Úspěch lidovců a konec hejtmana za ČSSD

KDU-ČSL ovládla s přehledem krajské volby v roce 2016. Stranu do voleb vedl Jiří Čunek. Bývalý starosta Vsetína a dlouholetý senátor za vsetínský obvod stranu dovedl k zisku 22,97 procent hlasů. To v přepočtu představovalo 12 míst v 45členném zastupitelstvu.

Výsledky krajských voleb 2016
KDU-ČSL 22,97 %
ANO 15,68 %
ČSSD 12,46 %
STAN 11,62 %
KSČM 8,22 %
Svobodní a Soukromníci 7,88 %
ODS 6,39 %
SPD 5,31 %

Druhé místo v kraji obsadilo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Kandidátku hnutí vedla poslankyně Margita Balaštíková. Hnutí pod jejím vedením získalo 15,68 procent hlasů. To představovalo osm zastupitelů.

Třetí místo získala ČSSD. Té mezi lety 2008 a 2016 patřilo hejtmanské křeslo. Stanislav Mišák, který funkci hejtmana osm let zastával se ji ovšem rozhodl neobhajovat a kandidoval až z devátého místa. V čele kandidátky ho proto nahradil Petr Navrátil. Ten sociální demokraty dovedl k zisku 12,46 procent hlasů. Výsledek stačil na zisk šesti zastupitelů, počet sociálních demokratů se tak v zastupitelstvu zmenšil na polovinu.

Čtvrté místo vybojovali Starostové a nezávislí. Ty do voleb vedl tehdejší primátor města Zlína a nestraník Miroslav Adámek. Starostové pod jeho vedením ve volbách 2016 oslovili 11,62 procent voličů a stejně jako ČSSD obsadili šest křesel v zastupitelstvu.

Páté místo připadlo KSČM. Tu do voleb vedl tehdejší náměstek hejtmana Ivan Mařák.Komunisté pod jeho vedením získali 8,22 procent hlasů a připadla jim tak čtyři křesla v zastupitelstvu.

Šesté místo obsadila společná kandidátka Svobodných a Strany soukromníků České republiky. Tu do voleb vedl senátor a majitel skupiny SYNOTT Ivo Valenta, který kandidoval jako nestraník za Soukromníky. Koalice získala 7,88 procent hlasů, což jí vyneslo čtyři místa v zastupitelstvu.

Na sedmém místě skončila ODS. Tu vedl do voleb tehdejší starosta Vlčnova a zkušený komunální politik Jan Pijáček. Ten stranu dovedl k zisku 6,39 procent hlasů a třech míst v zastupitelstvu.

Nejmenší stranou se pak stala SPD. Tu do voleb vedl lékař Jaroslav Dvořák. Strana Tomia Okamury ve v krajských volbách 2016 ve Zlínském kraji oslovila 5,31 procenta voličů, což stačilo na zisk dvou mandátů v zastupitelstvu.

Po volbách lidovci vytvořili koalici s ANO, STAN a ODS. Strany mají v zastupitelstvu dohromady 29 hlasů. Hejtmanem se tak stal Jiří Čunek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa